Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK 1.

2017.01.19

EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK

Bécsi tüskés galuska
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1,5 dl tej, 40 dkg gomba, 2-3 evőkanál zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A nyers burgonyát megtisztítjuk, megreszeljük, konyharuhán kinyomjuk belőle a levet. A kinyomott burgonyát forró tejjel leöntjük. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, apróra vágjuk, petrezselymet, kevés sót adunk hozzá, és összekeverjük a burgonyamasszával. Vizes kézzel megformáljuk a galuskákat, majd forrásban levő sós vízbe tesszük, és 10-12 percig főzzük. Ezután leszűrjük.
Reszelt sajttal megszórva, vagy kisütött szalonna zsírjával leöntve tálaljuk.

Burgonya- és zöldségpuding
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 30 dkg fejes káposzta, 2 szál sárgarépa, 3 dl tej, 1 evőkanál búzadara, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, személyenként 1 evőkanál tejföl, só

A burgonyát és a zöldséget apróra vágjuk, lábasba tesszük, 1 dl tejet adunk hozzá, és fedő alatt megpároljuk. A darából a tejjel tejbegrízt főzünk, összekeverjük a kész burgonyával és Elkészítése:
főtt zöldséggel, vajat és tojássárgáját teszünk bele. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a zöldséges burgonyába tesszük. Ezután az egészet kivajazott, mély tálba rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és - a tálat vízzel telt tepsibe állítva - a sütőben gőzöljük.
Tálalás előtt a pudingot felvágjuk, 1-1 evőkanál tejfölt teszünk mellé.

Burgonyagaluska firenzei módra
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg juhsajt, fél liter paradicsommártás, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük. Lisztet, nyers tojást adunk hozzá, ízlés szerint megsózzuk, összegyúrjuk. A masszából diónyi galuskákat készítünk, és forrásban levő sós vízben 10-15 percig főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük. Serpenyőbe vagy tűzálló edénybe, meleg vajba rakjuk. Ne kevergessük! Leöntjük paradicsommártással, meghintjük reszelt juhsajttal, és sütőben 10-15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.