Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK 6.

2018.12.06

BURGONYALEXIKON

Burgonyapuding lengyelesen
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 5 dkg vaj.
A pudinghoz,
2 dkg zsír az edény kizsírozásához, 5 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, törött bors és só Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük vagy megdaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és zsírban megpirítjuk. Vajat kikeverünk, a tojássárgákat egyenként adjuk hozzá, megborsozzuk, és elkeverjük a burgonyával és hagymával. A tojások fehérjéből habot verünk, és belekeverjük a masszába. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba tesszük, vízzel telt tepsibe állítjuk, és gyenge tűzön 45 percig gőzöljük. Kerek tálra borítjuk, paradicsom- vagy gombamártással, esetleg kaporral tálaljuk. Készíthetünk lengyelesen burgonyapudingot tojással, hagyma nélkül is. Főtt burgonyát olajban megpirítunk. A nyers tojásokat felverjük, és ráöntjük a rétegekben elhelyezett burgonyára. Amikor a tojás megsült, az étel elkészült. Tálalásnál meghintjük zöldpetrezselyemmel vagy kaporral. Burgonyapudingot kemény tojással is készíthetünk: az elkészített burgonyára összevágott és 3-4 evőkanál tejföllel elkevert keménytojás-réteget rakunk, rá a maradék burgonyát.
A tetejét olajjal meglocsoljuk, tejföllel leöntjük, és meghintjük zsemlemorzsával.
Sütőben 30 percig sütjük.

Burgonyapüré darált hússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg hús, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 dl húsleves, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál fehérmártás, só Elkészítése:
A húst és a hagymát együtt megdaráljuk, és fedő alatt kevés zsiradékban megsütjük. Ha megsült, kevés húslevest öntve hozzá, puhára pároljuk. Ezután még egyszer átdaráljuk, áttörjük.
Hozzáadunk 1 evőkanál fehérmártást, felkeverjük, felforraljuk, és burgonyapüré mellé tesszük.

Burgonyapüré spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 20 dkg spenót, só Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Vizét leöntjük, a burgonyát áttörjük. A spenótot jól megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, és húsdarálón megdaráljuk. A burgonyamasszához hozzáöntjük a forró tejet, vajat, a megdarált spenótot, és állandó kevergetés közben főzzük.
Ezután az edényt a tűzről levéve, a masszát fakanállal jól felverjük.

Burgonyapüré tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 5 tojás, 5 dkg reszelt sajt (vagy zsemlemorzsa), só Elkészítése:
Az elkészített burgonyapürét kivajazott serpenyőbe tesszük, elsimítjuk, meghintjük reszelt sajttal vagy zsemlemorzsával, meglocsoljuk vajjal vagy olajjal, és sütőben halvány sárgára sütjük. Ezután a megsütött burgonya felszínén öt mélyedést vájunk, és minden mélyedésbe egy egész nyers tojást ütünk, majd a serpenyőt ismét a forró sütőbe tesszük, amíg a tojások is megsülnek.
Ugyanabban az edényben tálaljuk.

Burgonyarózsa
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 dl tej, 10 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, törött bors, só Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és sós vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, visszatesszük a lábasba. Olajat adunk hozzá, fakanállal összetörjük, s addig keverjük, amíg krémszerű lesz. Meleg tejet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Amikor a massza kihűlt, tojást ütünk bele, és újból összekeverjük.
Formázózsákba tesszük, kiolajozott serpenyőbe nyomkodjuk, kör alakban, mintegy rózsákat formálva.
Minden rózsát megkenünk tojással, tetejükre kis darab vajat rakunk, és a sütőben megpirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.