Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - VENDÉGVÁRÓK, EGYTÁLÉTELEK 7

2019.01.24

BURGONYALEXIKON

Burgonyás dracsena (babka)
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 3 evőkanál liszt, 5 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, csipetnyi szódabikarbóna, törött bors, só

Nyers reszelt burgonyába lisztet, sót, borsot, szódabikarbónát és szalonnával pirított hagymát teszünk. Az egészet jól összekeverjük, és kizsírozott serpenyőben vagy tepsiben megsütjük.
Forrón tálaljuk vajjal. Sült sertéshús darabokat is adhatunk hozzá.

Burgonyás sült moldvai módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg marhahús, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka petrezselyemgyökér, 2 evőkanál olaj, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl asztali vörösbor, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só

A marhahúst nagy darabokra vágjuk, jól kiverjük, borssal megszórjuk, lábasba tesszük, és kisütjük. Rátesszük a karikára vágott zöldséget, az apróra vágott hagymát, és azt is megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gerezdekre vágott burgonyát. Beletesszük a paradicsompürét, borral leöntjük, megsózzuk, és 30-40 percig pároljuk.
Az elkészült ételt kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Burgonyás szelet (zsemajcsju) marhahússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1-2 tojás, só
A töltelékhez:
30 dkg főtt marhahús, egy kanál vágott vöröshagyma, 6 dkg vaj, törött bors és só

A főtt burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, tojással, liszttel, sóval összegyúrjuk. A főtt húsból hagymás-borsos tölteléket készítünk.
A burgonyamasszából szeleteket formálunk, tölteléket rakunk rájuk, és sütőben megsütjük. Vajjal tálaljuk.

Burgonyás zöldségkeverék grúz módra
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg burgonya, 1 zöldpaprika, fél pohár dióbél, 1 gerezd fokhagyma, borecet, só, zöldpetrezselyem, néhány szem kindza*

A megmosott céklát megfőzzük vagy megsütjük, lehámozzuk, és húsdarálón megdaráljuk. A megtisztított, megmosott sárgarépát lereszeljük. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldségeket és a burgonyát összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát. A darált diót zúzott fokhagymával elkeverjük, megsózzuk. Az így elkészített diómasszához tört kindza szemeket, borecetet teszünk, és a zöldséghez adjuk.
Salátástálba rakjuk, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Kindza* = Koriander

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.