Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK 12.

2019.09.27

BURGONYALEXIKON

Szalmaburgonya hússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg hús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, egy-másfél dl húsleves, só

Elkészítése:
A szalma alakúra vágott nyers burgonyát összekeverjük a megfőzött és megdarált hússal és a pirított hagymával. A masszát kivajazott serpenyőbe tesszük, elsimítjuk, liszttel meghintjük, húslevessel leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd kisütjük.
Tálalásnál leöntjük vajjal.

Sztrapacska
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhsajt, só

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük és összetörjük. Tojássárgájával, zsírral és annyi liszttel, amennyit a burgonya felvesz, összekeverjük, megsózzuk. A tésztából galuskát készítünk, és sós vízben addig főzzük, ameddig a víz felszínére jön. Kockákra vágott szalonnát megolvasztunk, a pörcét kivesszük. Beletesszük a zsírba a megfőtt galuskát, és enyhén megpirítjuk, majd összekeverjük áttört juhsajttal (brindzával).
Tálaláskor a tepertőt a galuska tetejére rakjuk.

Vajas burgonyagaluska hagymával.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, kapor, zöldpetrezselyem, törött bors, só

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. Hozzáadunk tojást, vajat, lisztet, és főzőlapon melegítve jól kikeverjük. A masszából kávéskanállal galuskákat szaggatunk, és forrásban levő sós vízbe tesszük. Lefedjük, felforraljuk, majd levesszük a fedőt, és 2-3 percig így főzzük. A kész galuskát leszűrjük, forró vízzel leöntjük, majd a vizet lecsurgatjuk.
Tányérokba szétrakjuk, forró olajat és pirított hagymát teszünk rá.
Zöldpetrezselyemmel, kaporral és törött borssal megszórjuk.

Zöldborsós burgonyakosár
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 2 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg konzerv zöldborsó, 2 dl mártás, 2 dkg margarin, só

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, és forrón áttörjük. Ha kissé kihűlt, tojássárgáját vagy egész tojást, lisztet és margarint adunk hozzá. Formázózsák segítségével a masszát kizsírozott tepsibe nyomjuk, kosár formában.
A kosárkákat sütőben sütjük meg, és tetszés szerinti mártással ízesített párolt zöldborsóval megtöltjük.

Zsemlyék főtt és nyers burgonyából
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg főtt burgonya, 40 dkg nyers burgonya, 5 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A nyers burgonyát megreszeljük, levét kinyomjuk. Hozzáadjuk a főtt burgonyát, megsózzuk, és összedolgozzuk. A masszából kis darabokat szakítunk, zsemleformára gömbölyítjük, és a sütőben kisütjük.
A kisütött zsemléket tálra tesszük, hagymával együtt pirított szalonnával és tejföllel leöntjük, és a sütőbe visszatéve átforrósítjuk.

Zsírban sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 6-10 dkg zsír, zöldpetrezselyem, kapor, só

Elkészítése:
A főtt burgonyát szeletekre vágjuk, nem túl sűrű rétegben forró zsiradékba tesszük, megsózzuk, és felkeverve, erős tűzön 5-10 percig pirítjuk.
A kész burgonyát zöldpetrezselyemmel vagy kaporral meghintjük.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.