Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK 11.

2019.08.26

BURGONYALEXIKON

Rozscipók hagymás burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 50 dkg rozsliszt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, és összekeverjük olajban pirított hagymával. Rozslisztet összegyúrunk langyos tejben felfuttatott élesztővel és egy nyers tojással. Lefedjük és pihentetjük. Amikor kezd felhólyagosodni, olvasztott vajat öntünk hozzá, megsózzuk, megszórjuk rozsliszttel. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől, majd ismét kelni hagyjuk. Vékonyra kinyújtjuk, lepényeket formálunk belőle.
Mindegyikre burgonyapürét teszünk, széleit összehajtjuk, tepsibe rakjuk. Megkenjük tojással, és sütőben megsütjük.

Sajtos burgonyapálcikák
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 20 dkg sajt, 2 dkg vaj, 3 tojás, só és törött bors,

Elkészítése:
A sós vízben megfőzött és megdarált vagy áttört burgonyához reszelt sajtot, lisztet és tojást adunk. Kézzel simára gyúrjuk.
Ujjnyi vastag pálcikákat készítünk, tetejüket tojással bekenjük.
Kivajazott tepsiben, forró sütőben 20 percig sütjük.

Sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, só

Elkészítése:
Kiválasztunk egyforma, közepes nagyságú burgonyaszemeket.
Gondosan megmossuk, és 30-40 percig forró sütőben sütjük.
Vajjal vagy pirított hagymával tálalhatjuk.

Sült burgonya kendermaggal.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg őrölt kendermag, 3 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, só

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, rúd alakúra vágjuk, olajban megsütjük.
Meghintjük vöröshagymával és őrölt kendermaggal, és a sütőben még átforrósítjuk.

Sült pálcikák litván módra
- Svilpikaj
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg zsír, 10 dkg szalonna, tejföl, só

Elkészítése:
A héjában főzött, megtisztított burgonyát megdaráljuk. Lisztet, tojást és sót adunk hozzá, és eldolgozzuk. A masszából 1 cm vastag és 2 cm széles rudakat formálunk. Ezeket lelapítjuk, majd 7 cm hosszú darabokra vágjuk. Kizsírozott tűzálló tálra tesszük, és a sütőben megsütjük. Kivéve a sütőből, a pálcikákat zsírral és tejföllel leöntjük.
Az edényt felrázogatjuk, és kis ideig lefedve tartjuk.
Szalonnával, tejföllel vagy vajjal fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGY-TÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.