Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK BABBÓL, BURGONYÁBÓL 2

2021.07.07

Babos liba- egytál
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 20 dkg nagy szemű szárazbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

A libaaprólékot megtisztítom, megmosom, és kis darabokra vágom.
Az előző este hideg vízbe áztatott babot leöblítem (ha van 10 perc időm, akkor a megduzzadt babszemekről egy mozdulattal lehúzom a héjat, így könnyen emészthetővé válik), a zöldséget megtisztítom, és kis hasábokra vágom.
Az olajat serpenyőben felforrósítom, és rajta a libaaprólékot átpirítom, majd rászórom a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig. Ezután a libahúst kiveszem a serpenyőből, és mély tűzálló tálba rakom.
Hozzáteszem a zöldséget és a babot, majd a tejfölbe belekevert reszelt vöröshagymával, paradicsompürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal lelocsolom.
A serpenyőben maradt zsiradékot felöntöm 1 dl vízzel, és felforralva ráöntöm a babra. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben jó egy órán keresztül párolom.
Ez után ellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e, és párpercnyi pirítás után tálalom.
A tányéron kevés tejföllel külön is megöntözöm.

Babos pizza-batyu
Hozzávalók:
1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg disznó-bab, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
Ez a félbehajtott pizzafajta rendkívül ízletes tölteléket rejt.
Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk.
Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát négy részre osztjuk, és a 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon.
Félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük, és jól összenyomkodjuk a széleket. Mindegyik batyu tetejére 15 gr. reszelt sajtot szórunk.
Megkent sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük

Bolgár gyuvecs
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg marha vagy sertéscomb, 1 kis padlizsán, 15 dkg zöldhüvelyű bab, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 15 dkg konzerv fehér bab, 2 nagyobb burgonya, 1 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 tojás, 2 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika.

Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük.
Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és zöldpaprikát, a felkarikázott sárgarépát és a széttördelt zöldbabot.
Megsózzuk, és fedő alatt 20 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a cikkelyekre vágott paradicsomot, a kockára vágott burgonyát, a konzerv babot, a rizst és felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, amennyi ellepi.
Kis lángon, kevergetés nélkül megpároljuk.
Végül leöntjük a tojással elkevert joghurttal, és addig főzzük, amíg a tojás megszilárdul.
Római tálban, sütőben is készíthető.

Burgonyagaluska paradicsommártással, román módra
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 2 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál olvasztott zsír, hagymás paradicsommártás, 1 evőkanál reszelt sajt, só és törött bors

A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük vagy megdaráljuk.
Liszttel meghintjük és eldolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk.
Lisztes kézzel ujjnyi vastagságú kis rudakat formálunk belőle, és sós vízben megfőzzük.
A leszűrt galuskát leöntjük paradicsommártással, reszelt sajttal megszórjuk, és forrón tálaljuk.

Burgonyagaluska sütőben, román módra
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 evőkanál vaj, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál reszelt sajt a tésztába, 2 evőkanál pedig a kész tészta megszórásához, só és törött bors

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük vagy megdaráljuk.
Vajat, tojást, lisztet és reszelt sajtot adunk hozzá, megsózzuk, megborsozzuk.
Belisztezett kezünkkel elkészítjük a galuskatésztát.
Nem túl mély lábasban, lobogva forró sós vízbe téve megfőzzük.
15 percnyi főzés után leszűrjük, edénybe tesszük.
Megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és néhány percre sütőbe tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK - BABBÓL, BURGONYÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta