Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VENDÉGVÁRÓK, EGYTÁLÉTELEK 10.

2019.08.06

BURGONYALEXIKON

Köménymagos burgonya rudacskák
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál olaj, 1 fej vöröshagyma, egy kevés zsír, 1 pohárnyi mártás, köménymag és só

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, leszűrjük, szétnyomjuk. Lisztet, tojást, pirított hagymát, olajat és sót adunk hozzá.
Jól összedolgozzuk. A masszából vékony rudakat formálunk, ezeket 10 cm-es darabokra vágjuk. Sóval és fűszerköménnyel megszórjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük.
A rudacskákat paradicsom- vagy hagymamártással tálaljuk.

Kopitka belorusz módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 pohár húsleves, só

Elkészítése:
A nyers burgonyát megreszeljük, sót, szódabikarbónát és lisztet adunk hozzá. Összedolgozzuk, majd csíkokat formálunk belőle. A csíkokat 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. Kizsírozott tepsiben, sütőben kisütjük. Étkezés előtt forrásban levő húslevesbe tesszük.
Pirított hagymával és szalonnával tálaljuk.

Macsánka burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg sertéshús, 65 dkg bárányhús, 4 dkg olvasztott zsír, 2 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, zöldpetrezselyem, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A feldarabolt húst (ha csontos, a csontjával együtt) átsütjük, majd megpároljuk. A párolásnál keletkezett léből mártást készítünk párolt hagymával és zöldpetrezselyemmel.
A húshoz hozzáadjuk az elkészített mártást.
Főtt burgonyával tálaljuk.

Naurma burgonyából, grúz módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 kis fej vöröshagyma, 2-3 szál kindza***, 2 tojás, 2 evőkanál olvasztott vaj, só

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott vöröshagymát felaprítjuk, és vajban jól megpároljuk.
Ezután belerakjuk a meghámozott, megmosott és kockákra vágott burgonyát, annyi vízzel felöntjük, hogy elfedje, majd odatesszük főni. Főzés közben hozzáadjuk a nagyon apróra vágott kindzát***, és megsózzuk.
Amikor a burgonya szétfőtt, felvert tojással leöntjük, és sütőben átsütjük.
***Kindza= Koriander

Paradicsommal sütött burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál liszt, 40 dkg paradicsom, 2 dl tej, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, törött bors, és só

Elkészítése:
A megfőzött burgonyát vékony szeletekre vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, a burgonyát a hagymával együtt megsütjük.
A tojást felverjük, hozzáadunk lisztet, sót és tejet, ha van otthon, újhagyma zöld szárát apróra vágva. Ráöntjük a burgonyára, és rántottasűrűségűre sütjük. A paradicsomot szeletekre vágjuk, olajban megsütjük, sózzuk és borsozzuk.
Tálalásnál rátesszük a megsütött burgonyára.

Ropogós sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg zsír, 1-2 evőkanál citromlé, fűszerek, kevés párolt gomba, fokhagyma, só

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát megmossuk, szalma, szalag vagy más alakúra vágjuk. Bő zsírban kisütjük.
Ha kész, citromlével, párolt gombával, fokhagymával, borssal ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.