Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VENDÉGVÁRÓK, EGYTÁLÉTELEK 8.

2019.03.11

BURGONYALEXIKON

“Ég és Föld" német módra készített burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg alma (lehetőleg savanyú), 50 dkg véres hurka, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, cukor, só

Elkészítése:
A burgonyát és az almát megtisztítjuk, és gerezdekre vágjuk. Egy kevés vízben együtt megpároljuk. Leszűrve áttörjük, sóval és cukorral ízesítjük. A szalonnakockákat kiolvasztjuk, kisült zsírjában megsütjük a hagymakarikákat és a véres hurkát. Az almás burgonyapürével együtt tálaljuk.

Főtt burgonya pirított hagymával és makarónival
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg makaróni, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A burgonyát gőzben héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk. Tálalásnál vajban pirított hagymát öntünk rá, hozzáadjuk a kis darabokra tördelt, puhára főzött makarónit, és megsózzuk. Zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Füstölt szalonnával sütött burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 kis fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 15 dkg füstölt szalonna, 2 pohár húsleves, 1 evőkanál tejföl, só

Elkészítése:
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és gyengén megpirítjuk a vajban a kis kockákra vágott füstölt szalonnadarabokkal együtt. Belerakjuk a vékony karikákra vágott nyers burgonyát. Annyi húslevest öntünk hozzá, hogy a burgonyát elfedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forró sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a burgonya megpuhul. Tálalás előtt meglocsoljuk tejföllel.

Galuska nyers burgonyából, hagymamártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl hagymamártás, kapor, zöldpetrezselyem, törött bors, só

Elkészítése:
A burgonya felét megmossuk, és héjában megfőzzük. Ezután meghámozzuk, áttörjük vagy megdaráljuk. A nyers burgonyát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn megreszeljük, levét kinyomjuk, az áttört főtt burgonyával összekeverjük. A nyers tojásokat, a lisztet hozzáadjuk, és jól eldolgozzuk. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk a galuskákat, és 5 percig főzzük. Leszűrjük, tányérba tesszük, hagymamártással leöntjük, meghintjük zöldpetrezselyemmel és kaporral. Ezt a galuskát leönthetjük olajban pirított hagymával, gomba- vagy hagymamártással stb.

Galuska reszelt burgonyából
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 4-5 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál vaj, 1 dl tejföl és só

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, háromnegyed részét kis lyukú reszelőn megreszeljük, és szitán átnyomjuk. A maradék burgonyát megfőzzük, megdaráljuk, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk. A reszelt burgonyamasszát és az átnyomott léből leülepedett keményítőt is beletesszük. Az egészet jól összekeverjük, kis galuskákat szaggatunk belőle, és forrásban levő sós vízben megfőzzük. Meleg tálba tálaljuk, forró vajjal leöntve. Mellé egy-egy kanál tejfölt teszünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGY-TÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.