Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VENDÉGVÁRÓK, EGYTÁLÉTELEK 9.

2019.04.23

BURGONYALEXIKON

Galuska reszelt burgonyából, kásával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg árpakása, 8 dkg szalonna, vagy helyette esetleg tejföl és olvasztott vaj, 1 fej vöröshagyma, só

Elkészítése:
A burgonyát megreszeljük, levét kinyomjuk. Hozzáadjuk az árpakását és a sót, összedolgozzuk. Galuskákat szaggatunk belőle. 30 percig sós vízben főzzük. Tálalásnál hagymával pirított szalonnával megszórjuk, vagy olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük. A főtt galuskát szeletekre vághatjuk, és zsírban megpiríthatjuk.

“Hagymás burgonyapüré franciásan
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 2 tojássárgája, 2 dl tej, szerecsendió, törött bors és só

Elkészítése:
A burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, a vizet leöntjük, a burgonyát és a vöröshagymát összezúzzuk. Vajat, tejet adunk hozzá, és az egészet jól felverjük. Sóval és borssal ízesítjük, és csipetnyi szerecsendiót adunk hozzá. Tálalás előtt tojássárgáját teszünk bele, és simára keverjük. Forrón tálaljuk.

Házi sült ukrán módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 5 dkg olvasztott zsír, 5 dkg paradicsompüré, egy gerezd fokhagyma, 3 dl húsleves, babérlevél, törött, illetve szemes bors és só

Elkészítése:
A burgonyát és a sárgarépát nagy kockákra vágjuk, megsütjük, hozzáadunk nyers, apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. A húst kisütjük, a paradicsompürével és a húslevessel együtt félkészre pároljuk. Az elkészített burgonyát a kisütött hússal együtt, rétegenként váltakozva, serpenyőbe tesszük, húslevessel leöntjük, beleszórunk néhány szem borsot és babérlevelet, és készre pároljuk. Tálalás előtt apróra vágott fokhagymával és zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

Karéliai bukta (perunapijrajta)
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya, 8 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg köles, egy kevés tej, só

Elkészítése:
A főtt burgonyát összetörjük, lisztet és sót adunk hozzá, majd lepényeket készítünk. A lepények közepébe tejben főtt köleskását teszünk. Bukta alakúra formáljuk, vajjal bekenjük, és megsütjük.

Kolbász burgonyából
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, alaposan megtisztított sertésbél, 2 tojás vagy búzadara, 5 dkg zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, kapor, törött bors és só

Elkészítése:
A meghámozott nyers burgonyát megreszeljük, tojást vagy búzadarát, ízlés szerint sót és borsot, zsírban enyhén megpirított hagymát, apróra vágott fokhagymát, apróra vágott kaprot adunk hozzá, és az egészet jól összekeverjük. Ezzel a masszával megtöltjük az elkészített beleket, végeit összekötjük, és sütőben, zsírban megsütjük.

Darabokra vágjuk, és azzal a zsírral leöntve tálaljuk, amelyben a kolbász sült.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYÁS EGYTÁLAK, VENDÉGVÁRÓK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.