BURGONYA LEXIKON - A KRUMPLIS TÉSZTÁK 1.

Burgonyagolyók ("dauphin")
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 20 dkg száraz, apróra tördelt metélt tészta, egy kevés cukor, 2 dl olaj, só
Elkészítése:
A főtt burgonyát még forrón áttörjük, és jól összedolgozzuk a megfőtt, kissé megcukrozott tésztával.
A masszából megformáljuk a golyókat, és bő olajban pirosra sütjük.

Burgonyalángos
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 pohár olaj, só
Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, megdaráljuk. Belekeverjük a lisztet. Kevés langyos vízben élesztőt futtatunk, a tésztába tesszük, megsózzuk, és nem túlságosan kemény tésztát gyúrunk belőle. Ha jól kidolgoztuk, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pohárral korongokat szaggatunk belőle, és forró zsírban addig sütjük, amíg a lángos felpúposodik és megpirul.

Szerző:



