Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK 3

2018.11.19

BURGONYALEXIKON

Burgonyapálcikák sajttal meghintve
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dl olaj, 5 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése:
A nyers, meghámozott, egészben hagyott burgonyát megmossuk, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy 10-15 cm-re ellepje. Lassú tűzön felforraljuk, és 7-8 percig főzzük (vigyázzunk, hogy közben ne forrjon erősen). Ezután a burgonyát hosszú pálcikákra felvágjuk. Ha megszikkadt, bő forró olajban addig sütjük, amíg a kérge aranysárga lesz.
Erősen megsózzuk, meghintjük a reszelt sajttal, és a sütőben pár percig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Különösen sör mellé ízletes étel.

Burgonyás fánk
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, egy kevés tej, 2 tojás, 1 dl tejföl, só és törött bors, újhagyma

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát kis lyukú reszelőn megreszeljük. Meleg tejben futtatott élesztőt teszünk hozzá, a lisztet vajjal, tojással, csipet sóval és a borssal eldolgozzuk. Meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztából olajos kanállal kis cipókat szaggatunk, ellapítva forró olajban megsütjük.
A fánkot tejföllel vagy újhagymával tálaljuk.

Burgonyás forgácsfánk
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 3 dl olaj, 8 tojássárgája, 1 kávéskanál rum, só

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, és áttörjük. Lisztet és tojássárgáját teszünk bele, eldolgozzuk. Egy kávéskanál rumot adunk hozzá, ezután a tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, kis rombuszokat vágunk belőle. Közepüket bemetsszük.
Bő zsiradékban sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

Burgonyás gombás falatok
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 30 dkg gomba, 3 tojás, 2 dkg liszt, 10 dkg vaj, só

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és megdaráljuk. ízlés szerint sót teszünk bele. Apróra vágott és megpirított gombát, nyers tojást adunk hozzá, az egészet eldolgozzuk. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, szélesebb csíkokra vágjuk.
A csíkokat rombuszokra feldaraboljuk, vajban aranysárgára sütjük.

Burgonyás sütemény kínai módra
Hozzávalók 4 személyre:
1 pohár főtt burgonyapép, 1 pohár víz, 1 pohár liszt, 6 dkg szalonna, 6 evőkanál olaj, újhagyma és só

Elkészítése:
A burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a vizet és a nagy darabokra vágott újhagymát. Összedolgozzuk, lepényeket készítünk belőle, és mindegyikbe néhány szalonnakockát nyomunk.
A lepények mindkét oldalát forró olajban aranysárgára sütjük.

Burgonyás túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg túró, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1 evőkanál zsír, 2 dl tejföl vagy tejfölös mártás, só

Elkészítése:
A tisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, szétnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután összemorzsolt túrót, lisztet, tojást és sót teszünk bele, az egészet jól eldolgozzuk, s kissé ellapított gombócokat formálunk. A gombócokat forró zsírban megsütjük, kizsírozott tűzálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Forrón, tejföllel vagy tejfölös mártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.