Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK 4.

2019.02.13

BURGONYALEXIKON

BURGONYASZELET
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 3 evőkanál tej, 3 tojás, 15 dkg liszt, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál cukrozott vaj, zöldpetrezselyem és só

Elkészítése:
Héjában főtt, megtisztított burgonyát összetörünk, és elkeverjük vajban pirított morzsával.
Sót, tojást, lisztet és zöldpetrezselymet adunk hozzá.
Lisztes kézzel ovális lepényeket formálunk a masszából, tejjel felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő zsírban megsütjük.
Ha kész, reszelt sajttal megszórjuk.

FŐZÖTT-SÜTÖTT BURGONYA-UJJACSKÁK
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, zsír a sütéshez, só

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, összetörjük. Lisztet, tojást, sót és kevés zsírt adunk hozzá, meggyúrjuk, vékony, rövid hengereket formálunk belőle, és sós vízben megfőzzük.
A leszűrt "ujjacskákat" zsírban megsütjük, és pirított hagymával megszórva tálaljuk.

FÜSTÖLT SZALONNÁVAL PÁROLT BURGONYÁS FARSANGI TÉSZTA
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 12 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi szódabikarbóna, só

Elkészítése:
Nyers reszelt burgonyába lisztet, sót és szódabikarbónát teszünk, összekeverjük, és a tésztából gyorsan lepényeket sütünk.
Ezután apró kockákra vágott hagymával együtt pirított szalonnát rakunk a lepényekre, és a sütőben átforrósítjuk.

GRÁNÁTOS KOCKA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 cs fodros nagykocka tészta, 1 kg burgonya, 1 nagy fej hagyma, só, paprika, bors, zsiradék

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Egy evőkanál zsírban vagy olajban halványra pirítjuk a reszelt hagymát.
Megszórjuk pirospaprikával, belekeverjük a megfőtt burgonyát. Ízlés szerint megsózzuk.
A megfőtt és jól lecsurgatott tésztát elkeverjük a hagymás burgonyával.
Törött borsot szórunk a tetejére.

GRÁNÁTOS KOCKA 02.
Hozzávalók:
1 adag gyúrt nagy kockatészta, 2 evőkanál olaj, 1 fej reszelt vöröshagyma, 50 dkg burgonya, só, őrölt bors, 1 púpozott kanál pirospaprika

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás burgonyát főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és hozzáadjuk a lobogva forró, sós vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát.
Néhány percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen szétessen, és csak bevonja a tésztát.
Az sem baj, ha az alja egy kicsit odapirul.
Ecetes savanyúság illik hozzá.

GRÁNÁTOS KOCKA 03.
Hozzávalók 4-5 főre:
nagy kocka 500 g, burgonya 500 g, olaj 0,5 dl, vöröshagyma 100 g, fűszerpaprika 1 evőkanál, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Apróra vágjuk a hagymát, és az olajon megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, és hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy kis vizet öntünk hozzá, és puhára pároljuk, majd, ezúttal fedő nélkül zsírjára pirítjuk.
Ez alatt a tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a burgonya közé keverjük, végül rövid idő alatt az egészet összepirítjuk.

GRÁNÁTOS KOCKA 04.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg kockatészta, 0,5 kg burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, frissen őrölt bors, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Apróra vágjuk a hagymát, és az olajon megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, és hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy kis vizet öntünk hozzá, és puhára pároljuk, majd, ezúttal fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Ez alatt a tésztát sós, olajas vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a burgonya közé keverjük, végül rövid idő alatt az egészet összepirítjuk.
Pirított hagymakarikákkal díszíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.