Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRUMPLIS TÉSZTÁK 5

2019.04.09

BURGONYALEXIKON

Gránátos kocka magyarosan
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg liszt, egy kis fej vöröshagyma, tojás, zsír a burgonya elkészítéséhez, pirospaprika, só ízlés szerint.

Elkészítés:
A lisztből és a tojásból egy kevés vízzel és sóval ruganyos tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, és kockákra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az ugyancsak apróra vágott hagymával forró zsírban puhára pároljuk, majd meghintjük pirospaprikával. A tésztát forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a hagymás, paprikás burgonyával, ízlés szerint megsózzuk.

Grenadírmars
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 25 dkg nagykocka tészta, 1 vöröshagyma, 5 ek olaj, 1 tk pirospaprika, 1 ek só, 1 mk őrölt bors

Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk, majd forró olajon megpároljuk. Levesszük a kályháról, és hozzáadjuk a pirospaprikát és 2 evőkanál vizet. Visszatesszük, hozzákeverjük a felkockázott burgonyát, majd néhány percig kevergetve pároljuk. Utána annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve megpároljuk. A tésztát kifőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, tepsibe tesszük, majd rászórjuk a burgonyát, és összerázzuk. Előmelegített sütőben megpirítjuk, majd salátával tálaljuk. Kb. 30 perc alatt készíthető el.

Híg tésztában sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 3 dkg reszelt sajt, 2 dl olaj, só

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, szalma alakúra vágjuk, híg tésztába tesszük, és úgy keverjük össze, hogy a burgonyadarabokat vékony rétegben elfedje a tészta. Majd a burgonyát bő olajban megsütjük. A tésztát úgy készítjük, hogy a lisztet összekeverjük nyers tojással és reszelt sajttal, tejjel felhígítjuk.

"Komoviki" belorusz módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl olaj, só
A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma, 12 dkg bab (vagy 10-10 dkg rizs vagy köles), 2 dkg vaj, só

Elkészítés:
Elkészítjük a burgonyás tésztát, lepényeket formálunk belőle, és a forró vajban hagymával párolt főtt babbal stb. megtöltjük. Forró olajban kisütjük.

Krumplis tészta 01.
Hozzávalók 4-5 személyre:
50 dkg száraztészta, 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, pirospaprika, bors, só

A krumplit főzd meg héjában, hámozd és törd meg. A vöröshagymát reszeld meg, s kevés olajon pirítsd halvány sárgára, szórd meg pirospaprikával és keverd bele a burgonyát, sózd, esetleg borsozd is. A tésztát főzd meg és keverd össze a forró hagymás krumplival.

Krumplis tészta 02.
Hozzávalók:
1 csomag kockatészta, 4 közepes krumpli, 2 közepes fej hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 6 evőkanál olaj, só, őrölt feketebors

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágva sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük (a levét ne öntsük ki, leveshez jó még!). Közben kifőzzük a tésztát. A hagymát kockára vágjuk, az olajon világosra pirítjuk, beleszórjuk a pirospaprikát, és hozzátesszük az összetört krumplit. Alaposan összekeverjük, megborsozzuk, ha nagyon száraznak tűnik, öntünk még hozzá olajat, majd a leszűrt tésztával alaposan összekeverjük. Lehet még egy kicsit serpenyőben pirítani, ropogósan is nagyon finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.