Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRUMPLIS TÉSZTÁK 7.

2019.11.14

BURGONYALEXIKON

Krumplis tészta 03.
Hozzávalók: 30 dkg kockatészta, 3 db krumpli, 1 fej hagyma, 1 ek olaj, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítés:
A tésztát főzzük meg előírás szerint, öblítsük le hideg vízzel és csepegtessük le.
A krumplit főzzük puhára (ezt akár előző nap is megtehetjük, így időt spórolunk), pucoljuk meg, és nagylyukú reszelőn reszeljük le. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Beletesszük a lecsepegtetett tésztát. A tűzre visszatéve összekeverjük és átmelegítjük. Ekkor tesszük rá a reszelt krumplit, és villával addig kevergetjük, amíg a tészta és a krumpli alaposan összekeveredik.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tipp:
a krumplis tésztát készíthetjük fodros nagy- vagy kiskocka tésztával is.
A változatosságot kedvelőknek hasonló, de mégis más receptajánlatunk a szalonnás krumplis tészta.

Krumplis tészta 04.
Elkészítés:
A paprikás krumpli szerint járunk el, de a krumplit apróra vágjuk, és csak kevés víz hozzáadásával puhítjuk meg.
A kockatésztát külön főzzük ki hozzá - talán a fodros verzió nem ragad annyira, bár én már ezt is simán el tudom képzelni orsótésztával -, de csak a végén keverjük össze a dinsztelt krumplival.

Krumplis tészta 05.
Hozzávalók:
1 csomag kockatészta, 1 kg burgonya, só, 2 evőkanál zsír, 2 vöröshagyma, pirospaprika, bors

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
A zsíron az apróra vágott hagymát dinszteljük, majd pirítjuk, félrehúzva a tűzről megpaprikázzuk. Az összetört krumplit beletesszük a hagymás zsírba, amit tovább fűszerezünk sóval, borssal, végül a kifőtt, leszűrt tésztát, is belekeverjük.
Sütőben átmelegítjük.

Krumplis tészta 06.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 50 dkg száraztészta (nagy kocka), 0,7 dl étolaj, 2 dl tejföl, bors, só, ízlés szerint törött pirospaprika.

Elkészítés:
A krumplit kockákra vágom, meghintem pirospaprikával, és jól összekeverem. Egy nagyméretű (4-5 liter) teflon lábasba öntöm az olajat. Előmelegítem nagy lángon 1 percig, majd beleöntöm a megpaprikázott krumplit.
A legnagyobb lángon, fakanállal kevergetve fedő nélkül sütöm.

Krumplis tészta 07.
Hozzávalók:
30 dkg kockatészta, 3 db krumpli, 1 fej hagyma, 1 ek olaj, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, apró kockára vágva sós vízben megfőzzük.
Ha megpuhult, leszűrjük. Közben megfőzzük a tésztát is - zacskó oldalán található előírás szerint -. A hagymát kockára vágjuk, az olajon világosra pirítjuk. Tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Beletesszük a lecsepegtetett tésztát, visszatesszük a tűzre és újra felmelegítjük folyamatos kevergetés közben.
Közben belerakhatjuk az összetört krumplit is.
Addig kevergetjük, míg egyenletes lesz a színe. Ha nagyon száraznak tűnik, önthetünk hozzá még olajat.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Elkészítési idő: 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLIS TÉSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.