Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BURGONYALEVESEK 10.

2019.05.18

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves főtt tojással
Hozzávalók:
300 g burgonya, 40 g füstölt szalonna, 20 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, 2 kemény tojás, 1 l víz, só.

Elkészítése:
Az apróra vágott füstölt szalonnán megpirítjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Felöntjük forró vízzel, megsózzuk, és puhára főzzük. Hozzáadjuk a liszttel elhabart tejfölt, felforraljuk, és végül a kész levesbe belekeverjük a 2, apró kockára vágott kemény tojást.

Burgonyaleves friss gombával és velővel
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya, 20 dkg velő, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3-4 paradicsom, 6-8 dkg margarin, fél dl tejföl, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A friss, jól megmosott gomba szárait apróra vágjuk, és zsiradékban megpirítjuk, a gombafejeket felaprítjuk, és húslében vagy tiszta vízben 30-40 percig főzzük. A burgonyát kockára, a zöldséget szeletekre, a hagymát apróra vágjuk, és az egészet együtt zsiradékban megpirítjuk. A gombafejek forró főzőlevébe beletesszük a megpirított gombaszárakat, zöldségeket, burgonyát, és még 15-20 percig főzzük. Közvetlenül a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, a szétdarabolt velőt, és kb. 10 percig együtt főzzük.
A levest tejföllel és zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Burgonyaleves füstölt kolbásszal
Hozzávalók:
300 g burgonya, 100 g füstölt kolbász, 40 g füstölt szalonna, 50 g hagyma, 1,25 l víz, só, 1 kávéskanál pirospaprika, köménymag, törött bors.

Elkészítése:
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és a zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Belekeverjük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, meghintjük pirospaprikával, felöntjük egy kevés vízzel, őrölt köménymaggal, törött borssal fűszerezzük, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Mikor a burgonya megpuhult, felöntjük forró vízzel, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt, és átforraljuk.

Burgonyaleves galuskával
Hozzávalók:
300 g burgonya, 50 g zsír, 1,25 l víz, 100 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika, majoránna.
A galuskához:
50 g darás liszt, 1 tojás.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban világosra pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a meg-tisztított, kockára vágott burgonyát, és néhány percig pároljuk. Felöntjük forró vízzel, majoránnával és fokhagymával fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhult.
A kész levesbe beleszaggatjuk a tojásból és lisztből kikevert galuskát.

Burgonyaleves gazdag módra
Hozzávalók:
a leveshez 50 dkg burgonya, 15 dkg lángolt kolbász, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 hegyes, csípős zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só: a galuskához 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése:
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk. Egyforma kis kockákra aprítjuk. A hagymát finomra összevágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk egy evőkanál vizet, és beletesszük a zöldségeket meg a burgonyát. A tűzre visszatéve egy-két percig kevergetve pirítjuk, ezután hozzáadjuk a csípős paprika vékonyka karikákra vágott felét (aki nem szereti a csípőset, édes paprikát tegyen bele) és a bőrétől megfosztott, felkarikázott kolbászt. Ezután felöntjük bő másfél liternyi vízzel. Megsózzuk, és befedve puhára főzzük. Míg a leves fő, a gyengén felvert tojást meg az olvasztott, de már nem meleg vajat kikeverjük 2 evőkanálnyi liszttel, és megsózzuk. A már megfőtt levesbe beleszaggatjuk az apró galuskákat. Ha az összes galuska feljött a leves tetejére, a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet is belekeverjük, végül behabarjuk a megmaradt liszttel és a fél dl vízzel simára kevert tejföllel.
További öt percig kevergetve forraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.