Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BURGONYALEVESEK 9.

2019.05.06

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves bárányhússal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg bárányhús, 1 csomó vegyes zöldség, 1 nyers uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, 1 cikk nyers káposzta, 3 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1-2 gerezd fokhagyma, törölt bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítés:
A kockára vágott húst megfőzzük. Amikor megpuhult, megsózzuk, hozzáadjuk a felvágott zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, káposztát, nyers uborkát, paradicsomot), és tovább főzzük. A burgonyát kockákra vágjuk, az átszűrt húslevesbe tesszük, és megfőzzük. A levest világossárga lisztes habarással besűrítjük, beletesszük a húst. Sóval és borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
(Lisztes habarás helyett tejfölt is tehetünk a levesbe.)

Burgonyaleves csipetkével és szalonnával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 3 dkg füstölt szalonna, törött bors, babérlevél, só ízlés szerint.
A csipetkéhez:
10 dkg búzaliszt, 1 tojás.

Elkészítés:
Elkészítjük a csipetkét keményre gyúrt tésztából. (A lisztbe kevés olajat is teszünk.) Forró vízbe vagy húslébe beletesszük a burgonyát, félpuhára főzzük, azután hozzáadjuk a csipetkét, a leves elkészülése előtt 5 perccel pedig a szalonna zsírjában megpárolt hagymát és sárgarépát.

Burgonyaleves derelyével
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma.
A derelyéhez:
1 pohár liszt, fél pohár rizs, 2 tojás, 6 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, törött bors, zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint.

Elkészítés:
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk, hosszában két részre vágjuk, megmossuk, kevés vajban megsütjük, és 2 liter vízben 30-35 percig főzzük. Elkészítjük a derelyét: a lisztet edénybe tesszük, tölcsért formálunk, beleütünk egy nyers tojást. Kevés hideg vízzel a tésztát meggyúrjuk, 15-20 percig állni hagyjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, közepébe beletesszük a tölteléket, és két ujjal összecsípjük a derelyét. Töltelék: a rizst megfőzzük, hozzáadunk apróra vágott, párolt vöröshagymát, kaprot, összetört főtt tojást, sót, borsot, és az egészet jól összekeverjük. A zöldséglevest leszűrjük, beleöntjük a rizs megmaradt főzőlevét, beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, felforraljuk.
Ezután belerakjuk a derelyét, és 15 percig főzzük.
Amikor a derelye feljön a víz felszínére, az edényt levesszük a tűzről, beletesszük a sót, borsot, vajat, majd apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.

Burgonyaleves Dia módra
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 15 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
só, bors, őrölt kömény, édes pirospaprika, babérlevél, ízlés sz. kevés majoránna, 1 ek liszt

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd a tűzről levéve meghintjük piros paprikával és hozzáadjuk a krumplit.
Beletesszük a fűszereket, összekeverjük, vízzel felengedjük és kb. 20-25 percig főzzük. Amikor már puhul a burgonya, hozzáadjuk a kolbászkarikákat, így főzzük tovább. Amikor már majdnem kész a leves, a tejfölben csomómentesen elkeverünk egy kanál lisztet és ezzel sűrítjük be a levest.
Kb. 10 perc forralás után forrón tálaljuk.
Megjegyzés tőlem:
A húsvéti sonka főzőlevéből mindig szoktam lefagyasztani. Ebből lehet és érdemes 1-2 kanálnyit a levesbe belefőzni, finom füstölt ízt ad a levesnek! (Klemi)

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Burgonyaleves fiatal spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 25 dkg spenót, 4 dl tejszín vagy tej, 2 evőkanál olaj vagy vaj, vágott zöldpetrezselyem és kapor, só ízlés szerint.

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát apróra vágjuk, sós vízben teljesen szétfőzzük, beletesszük a megtisztított spenótot, és felforraljuk. Hozzáadunk tejszínt vagy tejet, olajat vagy vajat és felforraljuk.
Tálalás előtt vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.

Burgonyaleves fokhagymával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 5 dkg zsír vagy vaj, 1,5 - 2 dl tej, 1 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítés:
Sós vízben megfőzzük a burgonyát, a vízben hagyva szétnyomjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet együtt néhány percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a tejben elkevert tojássárgáját, a zsírt vagy vajat, a kaprot és a zöldpetrezselymet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.