Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 11.

2019.06.18

LEVESEK LEXIKONJA

Burgonyaleves gombás derelyével
Hozzávalók 4 személyre: mint a derelyés burgonyaleveshez.
A derelyéhez: 1 pohár liszt, 5-6 nagyobb gomba, 2 tojás, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Ugyanúgy készítjük el, mint a derelyés burgonyalevest. A gombás derelye tölteléke: a gombát és a hagymát apróra vágjuk, megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, beletesszük a sót, a borsot és a kaprot, s az egészet jól összekeverjük. A tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a derelyénél.
A tésztalevél egyik felére egymástól kb. 3 cm távolságra, kis halmokba rakjuk a tölteléket.
A közöket tojással bekenjük, ráhajtjuk a tésztalevél másik felét, jól összenyomjuk.
Derelyemetszővel a közök mentén egyenletesen átvágjuk.

Burgonyaleves gombával
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya, 20 dkg friss gomba, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, zöldpetrezselyem és kapor, fűszerek, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A gombát, a hagymát és a gyökeret megtisztítjuk és megmossuk. Összevágjuk, és olajban megpirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk (kb. 12 dl). Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, beletesszük a fűszereket, megsózzuk, és 20-30 percig főzzük.
Tálalásnál tejföllel vagy darával sűrítjük, kaporral ízesítjük.

Burgonyaleves gombával, céklával és uborkával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 10 dkg szárított gomba (vagy 50 dkg friss gomba), 10 dkg cékla, 30 dkg nyers uborka, 1 csomó újhagyma, 1 evőkanál reszelt torma, só és ecet, ízlés szerint.

Elkészítése:
A gombát meleg vízben megmossuk és kiáztatjuk. Ha megduzzadt, ugyanebben a vízben fedő alatt puhára főzzük. Ha friss gombát vettünk, jól megmossuk, megfőzzük, a vízből kiszedve apróra vágjuk, és visszatesszük a főzővízbe. A hideg főtt burgonyát, a megreszelt céklát, a meghámozott uborkát és az újhagymát összevágjuk.
Hozzáadjuk a reszelt tormát, megsózzuk, s a gombalébe tesszük.
Az egészet kicsit összefőzzük, tejföllel és ecettel ízesítjük.

Burgonyaleves gombával és tökkel
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 10 dkg gomba, 1 kis zsenge tök, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, negyed póréhagymaszár, 3-4 kis paradicsom, 1 zöldpaprika, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, apróra vágott kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A gombát jól megmossuk, sós vízben megfőzzük. A gombalevet másik edénybe öntjük, s a gombát vékony csíkokra felvágjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a póréhagymát és a zellergumót megtisztítjuk, szalma alakúra vágjuk, és vajban megpároljuk. A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, a tököt meghámozzuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, és félkör alakúra felszeleteljük. A forró gomba-lébe tesszük a burgonyát, felforraljuk, hozzáadjuk a megfőtt gombát, a tököt, a párolt zöldséget, és készre főzzük. A főzés befejezésekor beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, az apróra vágott zöldpaprikát, s még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor a levesbe tejfölt öntünk, és apróra vágott kaporral, valamint zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Burgonyaleves gombával, lengyelesen
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 1 kis csomó vegyes zöldség, 2 fej hagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 10 dkg száraz tészta (metélt vagy kocka), 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, kapor, fűszerek, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott zöldségeket, a gombát, a kockára vágott burgonyát a karikára vágott hagymával együtt feltesszük főni. A tejfölt elkeverjük a liszttel, az apróra vágott kaporral, és behabarjuk a levest.
Pár percnyi forralás után megsózzuk, megborsozzuk.
Külön edényben kifőzött metélt vagy kockatésztával tálaljuk.

Burgonyaleves hajdinakásával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, fél pohár hajdinakása, egy-egy darabka sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 kis fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, 5-6 szem bors, babérlevél, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A hajdinakását kiválogatjuk, tepsibe tesszük, és sütőben szárazon aranysárgára pirítjuk. Ezután vízben 3 dkg vajjal megfőzzük. Beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, 8-12 percig forraljuk, hozzáadjuk a vajban megpárolt zöldséget és vöröshagymát, s 5-6 perceg, tovább forraljuk.
Ezután megsózzuk, borsot és babérlevelet teszünk bele.
A kész levest apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral hintjük meg.

Burgonyaleves halfejjel
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 60 dkg halfej, 1 kis csomó vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, törött bors, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, ízlés szerint.

Elkészítése:
A halfejet megfőzzük. A megtisztított hagymát és zöldséget szeletekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A burgonyát kockára vágjuk, beletesszük a leszűrt forró levesbe, hozzáadjuk a megpirított zöldséget, sót, borsot, babérlevelet teszünk bele, és 25-30 percig főzzük.
Tálalásnál a levest kaporral vagy zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Burgonyaleves hallal, háziasan
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 25 dkg tengeri hal, 1 szál sárgarépa, egy kis darabka petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka póréhagyma, babérlevél, törött bors, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A vékony, hosszúkás darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret sós vízben félpuhára főzzük, majd beletesszük az összevágott hagymaféléket, a burgonyát, a fűszereket, felforraljuk, és puhára főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a halat, és néhány percig forraljuk.

Burgonyaleves hússal, tatárosan
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 40 dkg hús, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, fűszerek, babérlevél, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Ez a leves bárányhúsból az igazi, de főzhetjük marha- vagy borjúhúsból is. A húst apróra vágjuk, fazékba rakjuk, hideg vizet öntünk rá, és nagy lángra tesszük. Amikor a víz felforr, a lángot csökkentjük. Időről időre levesszük a habot. Mielőtt a hús megfő, sót teszünk bele.
A burgonyát megtisztítjuk, hideg vízben megmossuk, cikkekre vágjuk.
A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a burgonyával együtt a levesbe tesszük.
Mielőtt a burgonya megfő, hozzáadjuk a babérlevelet, s fűszerezzük.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.