Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 12.

2019.10.05

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, egy kevés póréhagyma, egy kis fej káposzta fele, 5 dkg vaj, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a póréhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, megmossuk, vajban hirtelen átsütjük, és lassú tűzön 2 liter vízben megfőzzük. Beletesszük a metélt alakúra vágott káposztát, a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát.
Puhára főzzük.
Tálalásnál a tányérokba öntött levest apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Burgonyaleves kapribogyóval
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 1 fiola kapribogyó, fél citrom leve, 2 dl tejszín (vagy fele tej és fele tejszín), 1 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szardellapaszta, 5 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

Elkészítése:
A burgonyát gondosan megmosom és puhára főzöm.
Ezután meghámozom, és nagyon kis kockákra vágom, majd hagyom kihűlni.
Míg a burgonya fő, a füstölt szalonnát apróra metélem és folytonosan kevergetve, a zsírját kiolvasztom.
A pörcöt leszűröm és félreteszem.
A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, és a tűzről levéve felöntöm három deci hideg vízzel.
Simára keverem.
A tűzre visszateszem, és folytonos keverés közben felforralom, ezután pedig hozzáöntök még hat deci vizet. A tejszínt elkeverem a szardellapasztával, a mustárral és a reszelt citromhéjjal, hozzáadom a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az összevagdalt kapribogyókat, a kapri levével együtt.
A fűszeres tejszínt belekeverem a levesbe, és az egészet felforralom.
Folytonosan kevergetve öt percig forralom, a citromlével ízesítem, végül beleteszem a kockákra vágott burgonyát.
Még egyszer felforralom.
Néhány percnyi pihentetés után forrón tálalom.

Burgonyaleves karfiollal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 közepes nagyságú karfiol, 1 dl tejszín, 4 evőkanál olvasztott vaj, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A sárgarépát, a vöröshagymát megtisztítjuk, hosszában kettőbe, majd vékony, félkör alakú szeletekre vágjuk.
Az egész zöldséget serpenyőbe tesszük, olvasztott vajban megpároljuk.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk.
A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Forrásban levő vízbe beletesszük a burgonyát, a karfiolt, 10 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a megpárolt zöldséget, és még 10 percig főzzük.
Ha kész, sót, tejszínt vagy forró tejet teszünk bele, és jól elkeverjük.
Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Ezt a levest ajánlatos azonnal tálalni.

Burgonyaleves kockatésztával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj vagy vaj, 1 tojássárgája, babérlevél, bors, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

A kockatésztához:
1 pohár liszt, 1 tojás.

Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, hirtelen átsütjük, majd vízben megfőzzük.
A tésztát meggyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és kétszer két cm-es kockákra vágjuk.
A zöldséglevest leszűrjük, felforraljuk, beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát, félig puhára főzzük.
Ezután beletesszük a tésztakockákat, a párolt zöldséget, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.
Ekkor hozzáadunk sót, borsot, babérlevelet, felkeverjük, és levesszük a tűzről.
Jól felvert tojássárgájával ízesítjük.
Tálalásnál a levest tányérokba öntjük, meghintjük apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.

Burgonyaleves kolbásszal
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász (bármilyen puha kolbász lehet), 30 dkg tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 mokkáskanál majoránna, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag,
1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve belerakom a tisztított és egyforma karikákra vágott nyers burgonyát, és felöntöm nyolc deci vízzel.
Felforralva fedő alatt puhára főzöm, csak ezután karikázom bele a bőrétől megfosztott kolbászt. A megtisztított és zúzott fokhagymával, a tört köménymaggal és a majoránnával ízesítem, végül beleöntöm a liszttel és fél deci vízzel simára kevert tejfölt.
Folytonos keverés közben öt percig főzöm, ezután beleszórom a megmosott és apróra metélt zöldpetrezselymet.
A lángról lehúzva ezzel már nem forralom, csak lefedve hagyom állni tíz percig.
Forrón tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.