Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 13.

2019.11.19

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves konzerv zöldbabbal
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya, 40 dkg konzerv zöldbab, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 4 dkg zsír, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint. A burgonyalevest a szokásos módon elkészítjük. A főzés befejezése előtt 10 perccel hozzáadjuk a zöldbabot.

Burgonyaleves kukoricával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 20 dkg főtt vagy konzervkukorica, 1 nagyobb szál sárgarépa, 4 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Húslében puhára főzzük a burgonyát és a sárgarépát.
Beletesszük a kukoricaszemeket vagy a leszűrt konzervkukoricát.
A kész levest vajban párolt kaporral vagy zöldpetrezselyemmel ízesítjük.

Burgonyaleves kukoricával és marhahússal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 30 dkg főtt marhahús, 20 dkg kukorica, 4 dkg zsír, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, fűszer, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Megfőzzük a kukoricát, és beletesszük a húslébe a párolt vöröshagymával, zöldséggel. valamint a kockákra vágott burgonyával együtt.
Tányérokba főtt húsdarabokat teszünk, levessel leöntjük, és apróra vágott kaporral vagy zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Burgonyaleves lazaccal
Hozzávalók:
20 dkg füstölt lazacfilé, 10 dkg füstölt szalonna, 6 db közepes burgonya, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 l húsleves, őrölt fekete bors, só, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A vöröshagymát vágja apróra, a sárgarépát gyufaszálra.
Süsse ki a felkockázott szalonnát, s ezen 5 perc alatt pirítsa szalmasárgára a hagymát és a répát.
Öntse fel a húslevessel, és forralja fel.
A meghámozott, felkockázott burgonyát tegye a forrásban lévő levesbe.
Gyöngyöző vízben főzze 10-15 percet.
Fűszerezze sóval és borssal.
Közben a halfilét vágja nagyobb kockákra.
Ossza el a tányérokban, majd tálaláskor erre merje rá a forró levest.
A zúzott fokhagymával ízesített tejföllel meglocsolva adja asztalra.

Burgonyaleves magyarosan
Elkészítése:
Ötven dkg tisztított burgonyát kis kockákra vágunk, és 1 liter vízben feltesszük főni.
Sózzuk. Amikor a burgonya már majdnem puha, akkor elkészítjük a világos rózsaszínű pirospaprikás rántást, amelyben előzőleg finomra vágott vöröshagymát fonnyasztottunk.
2 dl hideg vízzel simára keverjük, és a felforrt leveshez adjuk.
A leveshez lángolt kolbászt és zöldpaprikát karikázunk.
Átforraljuk.
Tejföllel, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Egyéni ízlés szerint készíthetjük majoránnával, babérlevéllel vagy tárkonnyal fűszerezve is.

Burgonyaleves metélttel, tatárosan
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg hús (bárányhús), 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka sárgarépa, másfél dl aludttej.
A metélthez:
0,5 dl húsleves, 1 tojás, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg hajdina, lencse vagy borsóliszt.
(Ez a tészta lágyabb, mint a közönséges metélt tészta.)

Elkészítése:
Megfőzzük a húslevest, majd belefőzzük az apróra vágott burgonyát. A
metéltet külön vízben addig főzzük, amíg a tészta a víz tetejére feljön.
A metéltet külön edényben tálaljuk, aludttejjel leöntve.

Burgonyaleves nyers tojással
Hozzávalók:
200 g burgonya, 30 g zsír, 30 g sima liszt, 1 tojás, 1,25 l víz, 2 gerezd fokhagyma, só, köménymag, 1 kávéskanál pirospaprika, törött bors.

Elkészítése:
A megtisztított fokhagymát egy kevés sóval eldörzsöljük.
A zsírból és lisztből rántást készítünk, őrölt köménymaggal, pirospaprikával, törött borssal fűszerezzük, és felöntjük vízzel.
Megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, apró kockára vágott burgonyát, az eldörzsölt fokhagymát, és puhára főzzük.
Tálalás előtt a kész levesbe belecsurgatjuk a felvert tojást. <

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.