Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 14.

2019.12.23

BURGONYALEXIKON

BURGONYALEVES OLASZOSAN
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 2 db marhahúsleves-kocka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kifejtett zöldborsó (lehet friss vagy mirelit, vagy konzerv), 2 nagy paradicsom, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy két friss ágacska), 1 mokkáskanál rozmaring

Elkészítése:
A megtisztított és karikákra vágott burgonyát egyliternyi vízbe teszem és belerakom a húsleveskockákat.
Az összezúzott fokhagymával, a rozmaringgal, a törött borssal, a sóval és a bazsalikommal fűszerezem, majd puhára főzöm.
Ezután hozzáadom a megmosott és kis kockákra vágott paradicsomot meg a zöldborsót.
(Ha konzerv zöldborsót használok, akkor azt nem kell tovább főzni, hanem az étel befejezésekor levével együtt kell a levesbe beletenni.)
Addig főzöm, amíg a zöldborsó megpuhul, ez néhány perc csupán.
Két evőkanál burgonyát kiveszek a levesből, és fél deci lével együtt péppé zúzom, majd visszatéve, még egyszer felforralom.
Forrón tálalom.

BURGONYALEVES OMLETTEL
Hozzávalók 4-5 személyre:
80 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 3-4 dkg vaj, törött bors, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint
Az omletthez:
2 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése:
Elkészítjük a zöldséglevet, megsózzuk, belefőzzük a szeletekre vágott burgonyát.
Ameddig a leves fő, elkészítjük az omlettet.
Tányérba beleütjük a tojást, hozzáadunk lisztet, sót, borsot, tejet, jól felverjük.
Serpenyőben forró vajjal összekeverjük. Ha megsűrűsödik, 2-3 percre sütőbe tesszük.
A kész omlettet deszkára borítjuk, kockákra vágjuk.
Amikor a leves megfőtt, beleteszünk vajat, sót, borsot, apróra vágott kaprot és zöldpetrezselymet.
Tálalásnál a tányérokba 7-10 omlett kockát teszünk, levessel leöntjük.

BURGONYALEVES OROSZOSAN
Hozzávalók:
40 dkg tisztított burgonya, 2 dl ecetes-tormás céklasaláta-lé, 1 evőkanál frissen reszelt natúr torma, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése:
A császárhúst nagyon vékonyka csíkokra vágom és zsírját kis lángon, állandó keverés közben kiolvasztom, majd ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát.
Fedő alatt üvegesre fonnyasztom, ezután rádobom a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát és pár percig együtt pirítom.
Ekkor felöntöm hat deci vízzel, beleszórom a vegetát és puhára főzöm.
Csak ekkor öntöm bele a céklalét, meg a közben simára összekevert lisztes tejfölt.
A megtisztított, zúzott fokhagymával, valamint a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöld felével fűszerezem.
Folytonos keverés közben jól kiforralom, végül belekeverem a reszelt tormát és a maradék petrezselyemzöldet is, de a lángot már elzárom alatta.
Lefedve tíz percig hagyom állni, csak ezután tálalom.

BURGONYALEVES PARADICSOMMAL
Hozzávalók 4-5 személyre:
50 dkg burgonya, 15-20 dkg paradicsom, 1 kis szál sárgarépa, 1 kis szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2,5-3 dkg vaj, 1 dl tejfői, zöldpetrezselyem, fűszerkeverék, só ízlés szerint

Elkészítése:
Forró vízbe beletesszük a kockára vágott burgonyát, a vajban megpirított zöldséget és hagymát, és az egészet puhára főzzük.
A kész levesbe beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot, megsózzuk, fűszerezzük.
Tálalás előtt a levest tejföllel és zöldpetrezselyemmel ízesítjük.

BURGONYALEVES PIROSPAPRIKÁVAL
Hozzávalók 4-5 személyre:
50 dkg burgonya, 2 dkg zsír, fél fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
A zsírból, a lisztből reszelt hagymával rántást készítőnk, pirospaprikával ízesítjük, kevés hideg vízzel fölengedjük, és a leveshez keverjük, felforraljuk.
Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

BURGONYALEVES PÓRÉHAGYMÁVAL
Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, fél szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 2 szelet fehér kenyér, 2 evőkanál vaj, törött bors, kapor és petrezselyemzöld, só ízlés szerint

Elkészítése:
A sárgarépát, a hagymát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, jól megmossuk, és lassú tűzön, 2 liter vízben 30-35 percig főzzük.
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, kevés vajban - 2-3 kanál zöldséglevet hozzáadva - megpároljuk.
A zöldség főzőlevét leszűrjük, felforraljuk, beletesszük a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát, 10-15 percig forraljuk, hozzáadjuk a megpárolt póréhagymát, a laskára vágott, főtt zöldséget.
Még 5 percig forraljuk, sózzuk, borsozzuk, kevés vajat teszünk bele.
A kenyeret kockákra vágjuk, serpenyőbe tesszük, és sütőben kiszárítjuk.
Tálalásnál a levest tányérokba merjük, szárított kenyérkockát teszünk bele.
Apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel meghintjük. <

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.