Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 15

2020.01.08

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves reszelt burgonyából
Hozzávalók:
200 g burgonya, 80 g gyökérzöldség, 40 g vaj, 1 tojássárgája, 1,25 l víz, petrezselyem zöldje, só, tej.

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott zöldséget sós vízben puhára főzzük, áttörjük, hozzáadjuk a nyers re-szelt burgonyát, és jól átforraljuk.
A kész levest hideg vajjal, egy kevés tejben elhabart tojássárgájával és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.

Burgonyaleves reszelt tésztával
Hozzávalók:
300 g burgonya, 40 g vaj, reszelt tészta, 1,25 l víz, zöldpetrezselyem, só, köménymag.

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott és kockára vágott burgonyát sós vízben, egy kevés köménymaggal ízesítve puhára főzzük.
Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt tésztát, és átforraljuk.
A kész levesbe bele-dobjuk a hideg vajat, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük.

Burgonyaleves rokforttal, köménnyel és retekkel
Hozzávalók:
50 dkg lisztes burgonya, 2 közepes hagyma, 1 csomó retek, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 5 dkg vaj, 7,5 dl húsleves, 10 dkg rokfort, só, bors, zellerlevél.

Elkészítése:
A karikára vágott hagymát kevés sóval pároljuk üvegesre a vajon, közben gyengén sózzuk meg.
Adjuk hozzá a vékonyra felkarikázott burgonyát, a retket, és a retek zsenge leveleit is.
Ízesítsük köménnyel, borssal, és lassú tűzön fedő alatt pároljuk 5 percig. Öntsük alá a húslevest, és 20 percig forraljuk lassan.
Tálaláskor szórjuk meg durvára reszelt rokforttal és finomra vágott zellerlevéllel.

Burgonyaleves sárgaborsóval és makarónival
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 10 dkg sárgaborsó, fél-fél szár sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg makaróni, 4 evőkanál olvasztott vaj, só, törött bors, babérlevél, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint.

Elkészítése:
A borsót megmossuk és puhára főzzük.
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, metélt alakúra felvágjuk.
Edényben vajat olvasztunk, 2-3 kanál vizet teszünk hozzá, és a zöldséget megpároljuk benne.
Forrásban levő vízbe rakjuk az apróra tört makarónit, megvárjuk, amíg újból felforr, ezután beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, a zöldséget, és még 15-20 percig főzzük.
A főzés befejezésekor hozzáöntjük a borsót a levével együtt, sót, borsot, babérlevelet teszünk bele, még egyszer felforraljuk.
Tálalásnál meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel.

Burgonyaleves sárgarépával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olvasztott vaj, 2 tojássárgája, só, kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint.

Elkészítése:
A sárgarépát és a hagymát (egy darabka répa és hagyma kivételével) megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk, s olvasztott vajban - 2-3 evőkanál víz hozzáadásával - megpároljuk.
A maradék répát és vöröshagymát félbevágjuk, hirtelen megsütjük, hozzáadunk 1 csomó zöldpetrezselymet és kaprot, vízzel felengedjük, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük.
A forrásban levő lébe beletesszük a megtisztított és szeletekre vágott burgonyát, és 15 percig forraljuk.
Ezután hozzáadjuk a párolt sárgarépát és vöröshagymát, megsózzuk, felforraljuk, és levesszük a tűzről.
A tojássárgákat a levesben elkeverjük.
Apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel ízesíthetjük.

Burgonyaleves sárgarépával és zöldborsóval
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, fél pohár kifejtett, friss zöldborsó, 4 evőkanál vaj, esetleg egy-két tojássárgája, kapor, zöldpetrezselyem, só, törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, metélt alakúra vágjuk, lábasba tesszük, hozzáadunk vajat, 2-3 evőkanál zöldséglevet, és lassú tűzön megpároljuk.
Vízzel felengedjük, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott burgonyát, és 10 percig forrni hagyjuk.
Ezután beletesszük a megmosott zöldborsót, felforraljuk, még 10 percig főzzük, majd megsózzuk.
A kész levest vajjal vagy vajjal elkevert tojássárgájával ízesíthetjük.
Tálalásnál apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük. <

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.