Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEVESEK 17

2020.03.21

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves szalonnával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg szalonna, só, törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát vízben megfőzzük, és a szalonnával együtt megpirított hagymával elkeverve tálaljuk.

Burgonyaleves szárított gombával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 3-5 dkg szárított gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 1 dl tejföl, 1 szál sárgarépa, zöldpetrezselyem, só és fűszerek ízlés szerint.

Elkészítése:
A hideg vízben megmosott és kiáztatott szárított gombát puhára főzzük, leszűrjük.
A leszűrt lébe beletesszük a megtisztított burgonyákat egészben és a szalma alakúra vágott és megpirított hagymát és sárgarépát.
Sózzuk, hozzáadjuk a leszűrt gombát és a fűszereket.
Tányérokba 1-1 kanál tejfölt teszünk, s úgy tálaljuk rá a levest.

Burgonyaleves szárított gombával és aszalt szilvával
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 2 dkg szárított gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 szem aszalt szilva, 1 evőkanál napraforgóolaj, 2 dkg liszt, 5 dkg mazsola, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A gombát megfőzzük, apróra vágjuk és visszatesszük a főzőlébe.
Az apróra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk, meghintjük liszttel, megkeverjük, majd felöntjük a főzőlével.
Felforraljuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott burgonyát, a kimagozott aszalt szilvát, a mazsolát, és készre főzzük.

Burgonyaleves szójababbal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 20-25 dkg szójabab, 2 liter húsleves, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, fűszerek és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A hagymát liszttel megpirítjuk, majd ráöntjük a forró húslevest.
A szójababot 12-15 óra hosszat vízben áztatjuk, majd ugyanabban a vízben lassú tűzön puhára főzzük.
Főzés után a szójababot benne hagyjuk a főzővízben, hogy teljesen megpuhuljon.
A megtisztított, kockákra vágott burgonyát és a főtt szójababot a levesbe tesszük, megsózzuk, megfűszerezzük, és még 25-30 percig főzzük.

Burgonyaleves tárkonyosan
Hozzávalók:
50 dkg tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 1 csokor friss tárkony (vagy egy púpozott teáskanál szárított tárkonylevél), 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 marhahúsleves-kocka), 1 csokor zeller-zöld, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, pár csepp tárkonyecet (vagy citromlé), csipetnyi cukor, kevés só.

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát szép egyforma, kicsi kockákra vágom.
Fazékba öntve, a felhevített olajon pár percig pirítom.
Rászórom a zöld-fűszerek finomra metélt felét és a Vegetát, majd felöntöm 1 l vízzel.
Felforralom és a burgonya puhulásáig főzöm.
Közben a lisztet, a tejfölt és 2 evőkanál vizet simára keverek, majd a már megpuhult burgonyához öntve, folytonos keverés közben felforralom.
Legalább 5 percnyi forralás után meghintem a megmaradt zöld-fűszerekkel és a tárkonyecettel, végül a cukorral ízesítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.