Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - A BURGONYALEVESEK 7.

2019.01.16

BURGONYALEXIKON

Burgonyakrémleves indiai módra
Hozzávalók:
40 dkg tisztán mért burgonya, 2 dl joghurt, 1 púpozott teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál vegeta, csipet cukor, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt koriandermag.

Elkészítése:
A meghámozott, kis darabokra vágott burgonyát fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és a zúzott fokhagymával, a vegetával, a curry porral és a korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, majd kihűlése után pépesre turmixolom. Hozzáadom a joghurtot meg a finomra metélt zöld-fűszereket, és még egyszer összekeverve, a fazékba visszaöntöm.
Felforralva néhány percig főzöm.
Csészékben, forrón tálalom.

Burgonyakrémleves mazsolával és citrommal
Hozzávalók:
30 dkg tisztított burgonya, 8 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és cukor.

Elkészítése:
A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a megmosott citrom reszelt héját és a sót fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és puhára főzöm. Ha már nem nagyon forró, turmixban péppé zúzom, majd visszaöntöm a fazékba. Beleteszem a megmosott és a szárától megfosztott mazsolát, beleöntöm a citromlevet és az előzőleg simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben felforralom, öt percig főzöm, csak ezután ízesítem kevés cukorral.
A citromhéjat kiszedem belőle, és a levest hagyom teljesen kihűlni. Lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Előhűtött csészékben, hidegen teszem az asztalra.

Burgonyakrémleves paradicsommal
Hozzávalók:
30 dkg tisztított, szétfövő burgonya, fél liter paradicsom ivólé, 1 csokor zeller zöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, 5 dkg cérnametélt, 1 dl tejföl, a díszítéshez 4 db kicsi, kemény paradicsom.

Elkészítése:
A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízbe teszem. Megsózom, megborsozom, hozzárakom az ugyancsak meghámozott, negyedekbe vágott vöröshagymát és puhára főzöm. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd az egészet péppé zúzom. A fazékba visszaöntve simára keverem a tejföllel és a paradicsomlével, meg a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott zöld-fűszerek felével. Felforralva öt percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem. Amíg a leves fő, a cérnametéltet a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és olajra szedve jól összekeverem.
A leveses tányérokban elosztom.
Rászórom a maradék apróra vágott zöld-fűszereket és rámerem a tűzforró levest.
A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és a leves tetejére fektetem.

Burgonyakrémleves zelleresen
Hozzávalók:
25 dkg tisztán mért burgonya, 1 közepes nagyságú zellergumó (20 dkg), 2 db marhahúsleves-kocka, 1 pici fej vöröshagyma, késhegynyi törött fehér bors.

Elkészítése:
A meghámozott és darabokra vágott burgonyát, a gondosan megtisztított és megmosott, összevágott zellert, a megtisztított, feldarabolt vöröshagymát és a húsleveskockákat nyolc decinyi vízbe teszem és fedő alatt puhára főzöm. Ezután a leszűrt darabos zöldségeket turmixgép poharába rakom, és kevés főzőlével pépesre zúzom, majd apránként hozzákeverem a többi levet is. Közben a tejfölbe fél dl vízzel belekeverem a lisztet és a nagyon finomra vágott, megmosott zellerlevél felét, majd pár pillanatig együtt keverem a levessel. Végül visszaöntöm a fazékba, és folytonos keverés közben felforralom. Legalább öt percig főzöm, ezután a maradék zellerlevelet is beleszórom.
Lefedve tíz percig hagyom állni, azután kevés olajban pirított zsemlekockával tálalom, de a nélkül is fogyasztható.

Burgonyaleves 01.
Hozzávalók:
30 dkg szép, sima héjú burgonya, 10 dkg angol szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 evőkanál Piros Arany, 1 evőkanál olaj, 1 szelet zellergumó, 1 kiskanál ételízesítő, babérlevél, só

Elkészítése:
Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott, sózott hagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Kevergetve felengedjük 1,2 liter vízzel, és felforraljuk. Közben a megmosott burgonyát héjastól 2-3 centis kockákra vágjuk. Beletesszük a forrásban lévő lébe, hozzáadjuk a Piros Aranyat, az ételízesítőt, ízlés szerint sót, zellert, babérlevelet, valamint a kis kockákra vágott szalonnát. 20-25 percig lassú tűzön főzzük, majd 10 percig hűlni hagyjuk.
Ekkor belekeverjük a tojással elkevert tejfölt, és azonnal tálaljuk.

Burgonyaleves 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 liter víz, 250 g burgonya, 2 sárgarépa, póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér, zellergumó, teáskanál kömény és majoránna, 1 csipetnyi só és szerecsendió-őrlemény, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem

Elkészítése:
a burgonyát és a zöldséget jól megmossuk, hámozatlanul apróra vágjuk. A vizet felforraljuk, a burgonyát és a zöldséget hozzáadjuk, és 10-20 percig pároljuk. (Kuktában a főzési idő 5-7 perc.)
A levest levesszük a tűzről, majd szűrőn átpasszírozzuk, enyhén krémes levet kapunk, a fűszerekkel ízesítjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Jó tanács:
a levest kaporral, bazsalikommal vagy lestyánnal is fűszerezheti.

Burgonyaleves 03.
Hozzávalók:
4 nagy burgonya, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 mogyoróhagyma (4 zöldhagyma), 1 evőkanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem), 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér (vagy 1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér), 2 sárgarépa apró kockára szeletelve, 1 csésze ketchup, késhegynyi fehérbors, 4 bögre meleg víz, 3 evőkanál reszelt sajt

Elkészítése:
A megfőtt burgonyát nyomjuk át burgonyanyomón. Vajban aranybarnára pirítsuk meg a mogyoróhagymát, a koriander levelet, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá a ketchupot, sót, borsot, meleg vizet és az áttört burgonyát, és az egészet főzzük lassú tűzön 15 percig.
Reszelt sajttal szolgáljuk fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.