Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - A BURGONYALEVESEK 8.

2019.02.13

BURGONYALEXIKON

Burgonyaleves 04.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya. 1 leveszöldség, sárgarépa, zeller 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg szalonna, 1 l víz, só bors majoránna, 1 húsleveskocka, 1 pár virsli és petrezselyem vagy snidling. Előkészítés:
tisztítsd meg a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket. A szalonnát, a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket nagyon apróra vágd össze. A burgonyát tisztítsd meg, a virslit vágd vékony karikára.

Elkészítése:
a szalonnát és a hagymát nyitott tűzálló tálban párold 5 percig.
Tedd hozzá az apróra vágott zöldséget, és letakarva 5 percig párold tovább. Engedd fel 1 l vízzel, morzsold bele a húsleveskockát, majd káposztareszelővel reszeld bele a burgonyát, az egészet letakarva 15 percig főzzük.
Tegyük hozzá a virslit, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával és 2 percre tedd vissza.
Tálaláskor petrezselyemmel vagy snidlinggel szórjuk meg.
Edény:
2 l-es tűzálló tál fedéllel.
Megjegyzés:
burgonya helyett kb. 5 ek burgonyapüréport is használhatunk.

Burgonyaleves 05.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 darabka zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A sárgarépát, a zellert és a hagymát feldaraboljuk, s forró, sós vízben feltesszük főni.
Amikor a zöldség már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a négyfelé vágott burgonyákat.
Elkeverjük a tojássárgáját a tejföllel.
Amikor a burgonya is megpuhult, a forró leveshez állandóan kavargatva hozzáadjuk a tejfölt, s végül az apróra vágott zöldpetrezselymet.

Burgonyaleves, ahogy a román pásztorok készítették
Hozzávalók:
1 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 kg burgonya, 1, 5 l tejsavó, só, bors

Elkészítése:
A megtakarított és apróra szeletelt zöldségeket egy kanálnyi forró zsírban megforgatjuk, majd 1 liter vízzel felengedjük. Mikor felforrt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott burgonyát. Néhány lobbanás után megsózzuk, megborsozzuk. Amint a burgonya megfőtt, hozzátöltjük a savót ízlés szerint, s egykét percig még főni hagyjuk.
Hideg puliszkával került az asztalra.
Változat:
Alkalomadtán szívesen ízesítették füstölt szalonna bőrével.

Burgonyaleves aprólékkal
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 csomag csirkeaprólék, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél szál petrezselyemgyökér, 1 csomó újhagyma, 8 dkg köles, 4 dkg zsír, törött bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint. A megtisztított csirkeaprólékot puhára főzzük. A levest átszűrjük, beletesszük a megmosott kölest, a nagy kockákra vágott burgonyát, a zsírban megpirított hagymát és zöldséget.
Amikor a burgonya már majdnem puha, a levest megfűszerezzük, megsózzuk.

Burgonyaleves árpagyönggyel (gerslivel)
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 2 szál sárgarépa, egy kis darab petrezselyem gyökér, 6 dkg hagyma, 5 dkg vaj, fél pohár árpagyöngy, 1 babérlevél, őrölt bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Forró zöldségiében (leveskockából is készülhet) feltesszük főni a megtisztított és kockára vágott burgonyát, és csaknem puhára főzzük. Hozzáadjuk a külön megfőzött árpagyöngyöt, a vajban megpárolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és hagymát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és készre főzzük. Végül meghintjük az apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral.

Burgonyaleves babbal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, fél pohár fehér bab, 2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olvasztott vaj, törött bors, babérlevél, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A babot átválogatjuk, jól megmossuk, főzőedénybe tesszük, vízzel leöntjük, és 5-6 óra hosszat állni hagyjuk. Ezután ugyanabban a vízben megfőzzük. A sárgarépát, a vöröshagymát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megsütjük, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott burgonyát, és még 15-20 percig főzzük, beletéve sót, borsot és babérlevelet.
Tálalásnál meghintjük finomra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel. 5 dkg apróra tördelt makarónit is főzhetünk a levesbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.