Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - BURGONYALEVESEK 6.

2018.12.05

BURGONYALEXIKON

Burgonyagaluska levesbetétnek
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 1 evőkanál vaj, 2 tojássárgája, 1 zsemle, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. Lereszeljük, vajat, sót és tojássárgáját keverünk bele, és apró, pirított zsemlekockákat adunk hozzá. Az egészet eldolgozzuk, galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben 15 percig főzzük.
Amikor kész, azonnal tálaljuk a levest, mert a galuska gyorsan megkeményedik.

Burgonyagaluskás tejleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 tojás, 2 liter tej, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A megfőtt, áttört burgonyát, a nyers tojássárgáját és a lisztet összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és újra összekeverjük. Az így elkészített masszát deszkára tesszük, széleit befelé nyomjuk, majd forró vízbe mártott kávéskanállal a forró tejbe galuskákat szaggatunk.
Takaréklángon, fedő nélkül 10-12 percig főzzük, ezután a levest megsózzuk és vajat adunk hozzá.

Burgonyagombóc-leves
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál olaj, 16 dkg finomliszt, 15 dkg nem nagyon száraz füstölt kolbász, 1 csapott evőkanál Piros Arany, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:
Két evőkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evőkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta, közben állandóan kevergetem. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát meg a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két deci hideg vizet és simára, csomómentesre keverem. A tűzre visszatéve beleteszem az előzőleg megtisztított és felkarikázott zöldségeket, az ugyancsak karikára vágott, bőrétől megfosztott kolbászt és beleszórom a törött borsot. Felöntöm még egyliternyi vízzel, folytonosan kevergetve felforralom és tíz percig főzöm. Közben a burgonyagombóchoz szükséges, héjában megfőzött burgonyát még forrón, meghámozom, és azonnal összetöröm.
Összegyúrom a zsírral és a maradék liszttel, jól megsózom és a megmosott, apróra vágott petrezselyem felével fűszerezem. Nedves kézzel apró gombóckákat formálok a tésztából, és a forrásban lévő levesbe beletéve megfőzöm.
Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is főtt.
Legalább tíz percig hagyom pihenni, csak ezután tálalom.

Burgonya-krémleves diétázók számára
Hozzávalók:
30 dkg (hámozás után) tisztán mért szétfövő burgonya, 2 dl kefir vagy aludttej, 2 csapott evőkanál sovány tejpor, 1 púpozott evőkanál ételízesítő por, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A burgonyát megmosom, vékonyan lehámozom, majd kis darabokra vágom. Fazékba téve nyolc deci vizet ráöntök, beleszórom az ételízesítő port és puhára főzöm. Ezután hagyom kicsit kihűlni, majd a leszűrt burgonyát turmixgép poharába teszem. Két deci burgonya főzőlevet ráöntve egészen pépesre turmixolom, ezután apránként hozzáadom az összes levét. A tejport és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott petrezselyemzöldet is beleszórva tovább keverem. Végül a fazékba visszaöntöm a masszát, belekeverem a kefirt, és még egyszer felforralom, majd három percig főzöm.
Csak akkor tálalom, ha már nem nagyon forró.

Burgonyakrémleves indiai módra
Hozzávalók:
40 dkg tisztán mért burgonya, 2 dl joghurt, 1 púpozott teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál vegeta, csipet cukor, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt koriandermag.

Elkészítése:
A meghámozott, kis darabokra vágott burgonyát fazékba rakom, ráöntök nyolc deci vizet és a zúzott fokhagymával, a vegetával, a curry porral és a korianderrel fűszerezem. Puhára főzöm, majd kihűlése után pépesre turmixolom. Hozzáadom a joghurtot meg a finomra metélt zöld-fűszereket, és még egyszer összekeverve, a fazékba visszaöntöm.
Felforralva néhány percig főzöm.
Csészékben, forrón tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - KRUMPLILEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.