Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OMLETTEK, KROKETTEK 1.

2019.03.09

BURGONYALEXIKON

Burgonyakrokett 01.
Hozzávalók:
30 dkg főtt burgonya, 4 dkg grízes liszt, 2 tojás, kis reszelt szerecsendió, 10 dkg zsemlemorzsa, só, zsír

Elkészítése:
A főtt, áttört burgonyát, a tojások sárgáját, csipet sót, szerecsendiót összekeverjük. Lisztezett deszkán henger alakú rövid rudakat formázunk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, bő, forró zsírban kisütjük.

Burgonyakrokett 02.
Hozzávalók (12 adag):
1 kg burgonya, 1 tk sütőpor, 1 ek só, 1 púpozott kk. őrölt szerecsendió-virág, 1 kk. őrölt bors, 4 tojássárgája, 25 dkg grízes liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez bő olaj

Elkészítése:
A héjában főtt, melegen hámozott burgonyát burgonyanyomón áttörjük. Ha kihűlt, elkeverjük a tojással, liszttel, fűszerekkel, sütőporral, jól összedolgozzuk. Nedves kézzel kis rudakat formálunk. Zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük a kroketteket, lecsurgatva meleg tálra rakjuk.

Burgonyakrokett 03.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 evőkanál vaj, 5 dkg reszelt sajt, 5 tojás, só, őrölt bors, szerecsendió, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük, Három tojást keményre főzünk, s megtisztítva a burgonyába reszeljük. Hozzáadjuk a vajat, egy nyers tojást, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, jól összedolgozva, kroketteket formázunk belőle, lisztbe, felvert tojásba, végül reszelt sajttal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Burgonyakrokett 04.
Hozzávalók:
750 g főtt burgonya, 250 g darás liszt, 100 g zsír, 30 g vaj, 1 tojás, 2 sárgája, 1/2 sütőpor, só, sima liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és áttörjük. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vajat, a tojást, a 2 sárgáját, megsózzuk, és jól összegyúrjuk. A masszából liszttel meghintett gyúródeszkán hengert formálunk, szeletekre vágjuk, és minden szeletből egy-egy krokettet sodrunk. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában, és forró zsírban mindkét felüket pirosra sütjük. Párolt zöldséghez vagy húshoz tálaljuk.

Burgonyakrokett 05.
Hozzávalók:
fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze liszt, só, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással, zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodrunk, öt centis darabokra vágjuk, és forró olajban kisütjük.

Burgonyakrokett 06.
Héjában főtt, megtisztított burgonyát szitán vagy krumplinyomón áttörünk: egész tojásokkal meglehetősen kemény masszává eldolgozunk, megsózzuk, kevés szerecsendióval megfűszerezzük. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - OMLETTEK KROKETTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.