Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A PAPRIKÁS KRUMPLIK 5

2019.03.30

BURGONYALEXIKON

Paprikás krumpli 03.
Hozzávalók 4 személyre:
2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 púpozott kávéskanál só, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 3 evőkanál lecsó (vagy 2 db zöldpaprika, 2 hegyes erős paprika, 2 db paradicsom), zsír

Elkészítése:
Lehetőleg rózsakrumplit használjunk. 3 literes lábosban zsírt vagy olajat forrósítunk. Az előkészített, apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. A pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és kevés vízzel azonnal felengedjük. A megtisztított és jól megmosott burgonyát 5-6 felé vágjuk, a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a köménymagot és a finomra vágott fokhagymát, elkeverjük, megsózzuk. Beletesszük a lecsót (vagy a paprikát, paradicsomot), zsírjára pirítjuk - kb. 10 perc. Felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és főzzük. Ha a krumpli már puha, addig főzzük, hogy csak pörkölt lé maradjon. Forrón tálaljuk, cseresznyepaprikát kínálunk hozzá. Páros debrecenivel vagy más kolbásszal kiegészíthetjük. Só legyen az asztalon, és savanyú uborka vagy paprika. Elkészítési idő: 1 óra

Paprikás krumpli 04.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 50 dkg lecsókolbász, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 evőkanál olaj, őrölt bors, só

Elkészítése:
Egy nagyobb lábasban, a forró olajon megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd a tűzről félrehúzva, hozzáadjuk a pirospaprikát, megkeverjük, beletesszük a megtisztított, cikkekre vágott krumplit, a paprikát, a paradicsomot, és a karikára szelt kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük vízzel, megkeverjük, majd visszatesszük a tűzre. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg csak kevés lé marad alatta. Végül a paprikát és a paradicsomot kivesszük, és az ételt forrón tálaljuk.
Friss zöldsalátát vagy kovászos uborkát kínálunk hozzá savanyúságnak. Elkészítési idő: 45 perc

Paprikás krumpli 05.
Hozzávalók:
20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 1 mokkáskanál fokhagymakrém, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál Piros Arany, 2 zöldpaprika, 1,5 kg rózsaburgonya, 1 paradicsom, só

Elkészítése:
Bográcsban kiolvasztom a csíkokra vágott szalonnát. A zsírjában aranysárgára pirítom a finomra vágott vöröshagymát. Beleteszem a fokhagymakrémet, a köménymagot, a pirospaprikát, a Piros Aranyat; összekeverem és kevés vizet öntök rá.
Hozzáteszem a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Megsózom, és lassan, lehetőleg lefedve, főzöm. Többször óvatosan megkevergetem.
Lehet kolbászt, virslit, debrecenit is belefőzni.

Paprikás krumpli 06.
Elkészítése:
8-10 burgonyát meghámozunk, megmossuk, s apró kockákra vágjuk. Egy lábosba úgy mint más paprikáshoz is egy fej finomra vágott hagymát sárgára párolunk egy kávéskanál paprikát s az összevagdalt burgonyát beletéve, megsózzuk, befödve pároljuk, mindig csak pár csöpp vizet teszünk hozzá, hogy oda ne égjen s ha már majdnem puha, 2-3 kanál jó tejfelt keverünk bele s inkább rázogassuk aztán a lábost, mert gyakori keverés által, könnyen kásává lesz a burgonya.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.