Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK 1.

2017.02.10

BURGONYA LEXIKON

Cserepes paprikás krumpli 01.
Hozzávalók:
1 kg nyers burgonya, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 3 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
Először is fél órára tiszta hideg vízbe áztatom a cserépedényt. Közben a burgonyát meghámozom, és négybe vágom. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot nagyon apró darabokra metélem, a vöröshagymát megtisztítom, és ugyancsak felkarikázom. A kiöblített cserépedényben egyenletesen elosztom a burgonyát, jól megsózom, majd a következő sorrendben rakom bele a hozzávalókat: hagymakarikák, zöldpaprikaszeletek, a pirospaprikával és kevés sóval elkevert tejföl, végül a paradicsomdarabkák következnek. Az olajat rálocsolom a tetejére és a tálat saját fedelével lezárva, hideg sütőbe tolom. Ekkor begyújtom, takaréklángon kezdem el párolni tizenöt percig, majd a lángot fokozatosan közepes erősre emelve, még egy órán keresztül párolom. Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Cserepes paprikás krumpli 02.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 5 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 pár virsli, 1 púpozott teáskanál vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika-saláta (savanyúság), 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só;

Elkészítése:
A cserépedényt (tetejével együtt) fél órára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított, és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk. A cserépedényből a vizet kiöntjük, majd elterítjük benne a hámozott és hasábokra vágott krumplit. Megsózzuk, és a vegetát is rászórjuk. Ez után jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt, egyformán jól érje. A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira. A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és a paprikasaláta-darabkákat is rászórjuk. Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak ezután gyújtunk be, és takaréklángon pároljuk 15 percig, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig. Kb. 80 percen keresztül pároljuk.

Galuskás paprikás krumpli
Elkészítése:
Közismert és gyakori étel volt a galuskás paprikás krumpli is. Ez annyiban különbözik a hagyományos paprikás krumplitól, hogy ebbe kanállal galuskát szaggattak. A módosabbak fejenként egy-egy tíz centi hosszú kolbászt is szoktak beletenni.
Szegény ember étele a nokedlis paprikás krumpli. A paprikás krumplit hosszú lével kell tűzre tenni, s ebbe beleszaggatni a nokedlit.
Így készül a krumplis tarhonya is, csak akkor nem galuskát, hanem tarhonyát szórunk a paprikás krumpli mellé.

FOLYTATJUK!
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.