Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK 2.

2017.03.10

BURGONYA LEXIKON

IGAZI PAPRIKÁS KRUMPLI KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1 kg nem szétfövő burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (télen mirelit vagy eltett lecsóalap), 25 dkg gyengén füstölt főzőkolbász, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, megmosom, és hasábokra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon finomra aprítom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, és az olajon kiolvasztom a zsírját, majd ráteszem a vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Belerakom a burgonyát, és egy-két percig kevergetve pirítom. Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, megsózom, és befedve majdnem puhára párolom. Közben a kolbász bőrét lehúzom és felkarikázom, majd a zöldpaprika-szeletekkel és a paradicsom-karikákkal együtt belekeverem a burgonyába. Ekkor keverem hozzá a zúzott fokhagymát és fedő alatt készre főzöm. Aki hosszú lével szereti, több vizet öntsön rá. Lehet virslivel, krinolinnal is készíteni, de vannak, akik arra esküsznek, hogy az úgynevezett gyulai főzőkolbásszal a legfinomabb.
Van, aki rövid lével párolja, és kevés tejföllel ízesíti a tányéron.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc

KISTELEKI PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 10 dkg házi tarhonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika (jó, ha van benne késhegynyi csípős paprika is), 2 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só

Elkészítése:
Két evőkanál felforrósított olajon megpirítom a házi tarhonyát. Közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen piruljon. Ha már szép piros-barna, akkor annyi vízzel öntöm fel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára párolom. Közben a maradék olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kis kockákra vágott burgonyát. Néhány percig pirítom, majd beleszórom a fűszereket és megsózom. Annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt félpuhára párolom. Közben a zöldpaprikát a paradicsommal együtt megmosom, kicsumázom és felkarikázom. A félpuha burgonyához öntöm az ugyancsak félpuha tarhonyát az összes levével együtt, hozzáadom a paprikaszeleteket, a paradicsomkarikákat és az összezúzott fokhagymát. Belekeverem a tejfölt, majd az egészet beteszem az előmelegített forró sütőbe.
Addig párolom, amíg a tarhonya minden levét felszívja.
Rendkívül egyszerű, ám ízletes, és nagyon laktató egytálétel. Elkészítési ideje: kb. 75 perc

KLASSZIKUS PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál Vegeta, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, köménymag, só

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A zöldpaprikát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot felkarikázzuk.
Az edényt közepes hőfokon felmelegítjük. Beleszórjuk a hagymát és a köménymagot, majd kevergetve üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, a krumplit, és néhány percig együtt pirítjuk. Rászórjuk az ételízesítőt és a pirospaprikát is, majd jól összekeverjük, és azonnal befedjük. A hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 30 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk az edényről. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utána sózzuk.
A paprikás krumpli az egyik legrégebbi magyar étel, amely ma is ugyanolyan népszerű, mint egykor volt. Kolbásszal, virslivel is szokás fogyasztani, vagy húsféle híján füstölt szalonnával bolondítják meg.
Teljesen zsírtalanul készítve is ugyanolyan jó, csak nem hizlal annyira, mint zsírral készített formája.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.