Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK 3.

2017.05.13

BURGONYA LEXIKON

MACSÁNKA - PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 100 g vöröshagyma, 15 g fokhagyma, 50 g zsír, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 350 g lángolt kolbász, 10 g bacon szalonna, 5 g kömény, 20 g fűszerpaprika Parasztos kanalas nokedlihez:
1 db tojás, 150 g liszt, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megmosott és megtisztított burgonyát hosszában cikkekre felvágjuk, hideg vízben tartjuk. A vöröshagymát apróra - "finomra" - vágjuk. Tiszta vasbográcsban az apró kockákra vágott húsos szalonnát kevés zsírban üvegesre hevítjük, és a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk benne. A fűszerpaprika rubin színét oldjuk benne, és azonnal kevés vízzel felengedjük azért, hogy meg nem égjen, és ne legyen fekete, keserű a paprika. Ha felforr, hozzáadjuk a köményt, a zúzott fokhagymát, a cikkekre vágott zöldpaprikát, a paradicsomot és a feldarabolt burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Gyengéden megsózzuk, majd a négy darabra vágott lángolt kolbászt a tetejére tesszük. Szép lassan pöszörögve főzzük, a bogrács fülét körkörös és ellentétes mozgatással forgatva - hogy a burgonya ne törjön, de az istenért le ne égjen- keverjük. Természetes néhányszor meg is kóstoljuk, és hogy az ízlelés élmény legyen, egy-egy korty borral leöblítjük. Egy tojást felverve, 1/2 dl vízzel, sóval a liszthez öntünk, majd néhány mozdulattal "nokedli" tésztát keverünk, azaz galuskát szaggatunk a bográcsba, és készre főzzük. Tartalmas, sűrű szaftos, kitűnő bográcsos készült. Ha csípősen szeretik, hegyes erős paprikát, erős Pistát tegyenek hozzá.
Friss házikenyérrel, jégágyon tálalt, kaporral meghintett hámozott kovászos uborkával, vagy paradicsom-salátával, pincehideg borral.

MÓRING
A paprikás krumpli változata, általában újkrumpliból készítették.
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli, 2 közepes vöröshagyma, 10-15 dkg friss, sózott szalonna, őrölt bors, őrölt pirospaprika, 4-5 enyhén csípős zöldpaprika

Elkészítése:
A krumplit megkaparjuk, és vízben megmossuk. A szalonnát szeletekbe vágjuk és bevagdossuk. Utána megsütjük, majd a bográcsból kivesszük.
A krumplit vékony szeletekre vágjuk, és a forró szalonnazsírban gyenge tűzön kavargatjuk egy kis ideig. A hagymát is szeletekbe vágva tesszük ezután a bográcsba, egy kis ideig együtt pároljuk.
A zöldpaprikát szintén karikákra szelve tegyük hozzá és kavargassuk, majd nagyon kevés vizet öntsünk alá, pirospaprikával, borssal megszórjuk, és kissé pépesre készítjük el.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.