Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PAPRIKÁS KRUMPLIK 4.

2018.09.29

BURGONYA LEXIKON

PAPRIKÁS KRUMPLI 01.
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 4 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg szalonna, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, só, köménymag, fűszerpaprika

Elkészítése:
Mély jénai tálban zsíron az apró kockára vágott szalonnát 3-4 percig hevítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és további 3-4 percig pirítjuk. Fűszerpaprikával meghintjük, kevés (1 dl) vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával, és hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Ezután még 3-4 percig főzzük.
Végül belehelyezzük a cikkekre vágott burgonyát, és még 2 dl vízzel felöntjük.
Letakarva 10-12 percig főzzük a mikrohullámú sütőben.

PAPRIKÁS KRUMPLI 02.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1-2 zöldpaprika (télen mirelit), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál tört köménymag só és törött fekete bors

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és az olajon a zsírját kisütöm.
Ráteszem a finomra összevágott hagymát, és fedő alatt üvegesre párolom. Ha már zsírjára pirult, a tűzről lehúzva gyorsan belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Ismét összekeverem, rászórom a közben megtisztított és vékony hasábokra vágott krumplit, majd néhány percig kevergetve pirítom.
Ezután az egészet átöntöm egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba, rászórom a megmosott, vékony szeletekre vágott zöldpaprikát. A paprikás-hagymás serpenyőt 1 dl vízzel kiöblítem, és a levet ráöntöm az ételre. A tejfölben elkeverem a borsot, a vegetát, kevés sót és a tört köménymagot, majd az öntetet rálocsolom a krumpli tetejére. Alufóliával vagy az edény tetejével lefedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom.
Legalább 50 percig párolom közepesnél kisebb lángon. Ezután a tetejét leveszem, és piros-ropogós kérget sütök rá.
Rendkívül jóízű, egyszerű étel, amelyet savanyúsággal vagy salátával teszek az asztalra.
Az elkészült paprikás krumpli lefagyasztható, és a normál hűtőtérben is eláll négy napig.
Sütés nélkül 20 perc alatt előkészíthető.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYALEXIKON - PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.