Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS KRUMPLIK 7.

2019.07.08

BURGONYALEXIKON

Paprikás krumpli finoman
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli, 1 hagyma, 2-3 karika zöldpaprika, só, pirospaprika, bors, majoránna, olaj, joghurt

Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk egy kávéskanál pirospaprikával, hozzátesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit éppen csak elfedje.
Fűszerezzük, tehetünk hozzá még egy kávéskanál pirospaprikát, a zöldpaprikát is hozzátesszük, majd lefedve főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Paprikás krumpli másként
Elkészítése:
Már előző este annyi ételízesítős meleg vízben, hogy bőven ellepje, szójakockát áztatunk.
Másnap (új) burgonyát tisztítunk.
Pörköltalapot készítünk, melyhez a hagyományostól eltérően több olajat és hagymát használunk.
Áztatólevével együtt beletesszük a szójakockát, kerül rá 1 púpos kk. majoránna, csipet borsikafű, késhegynyi őrölt kömény (csupa bőrszépítő fűszer).
Félórai főzés után tesszük bele az újkrumplit és fedő alatt lassan, hosszan puhára pároljuk.

Paprikás krumpli meleg szendvicsre
Hozzávalók:
1 adag (1 mélytányér) maradék paprikás krumpli kolbásszal vagy a nélkül, 10 dkg reszelt sajt, 1 közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, vékonyra szeletelt szendvicskenyerek.

Elkészítése:
A paprikás krumplit levéből leszűröm, és az uborkával együtt ledarálom (vagy a krumplit villával összetöröm, és az uborkát lereszelem), majd annyi levet keverek hozzá, hogy könnyen kenhető massza legyen belőle.
Hozzáteszem a reszelt sajtot, és az előzőleg mindkét oldalán megpirított szendvicskenyereket megkenem a krémmel.
Sütőben vagy grillsütőben szép világosra sütöm a tetejét, de ügyelek arra, hogy ne barnuljon meg.
Elkészítési ideje: kb. 15 perc.

Paprikás krumpli nagykunsági módra
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 10 - 15 dkg füstölt szalonna,1 nagy, apróra vágott vöröshagyma, 2-3 dkg piros őrölt paprika, só, őrölt bors,1 zöldpaprika és (ha van)1 paradicsom.

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, ízlés szerinti darabokra vágjuk.
A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, utána a hagymát is átforgatjuk rajta, majd megszórjuk pirospaprikával, és egy kevés lével felöntjük annyira, hogy csak éppen ellepje.
Beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, és ha van, füstölt szalonnabőrt szalagokra szabdalva vagy törve szintén belefőzünk.

Paprikás krumpli újburgonyából
Hozzávalók:
1 csokor újhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kg újkrumpli, 3 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, pirospaprika.

Elkészítése:
Az újhagymát olajon megpárolom, hozzáadom az ételízesítőt, pirospaprikát, tejfölt.
A megtisztított és hasábokra vágott burgonyát belekeverem, egy tűzálló tálba öntöm, letakarva 40 percig párolom.
Salátával tálalom.

Tejfölös paprikás krumpli
(Újkrumpliból)
Hozzávalók:
1,5 kg újkrumpli (lehetőleg apró szemű, tisztított), 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:
A megtisztított hagymát felvágom, kevés olajon megdinsztelem, majd ráteszem a megtisztított krumplit, egy kicsit együtt dinsztelem.
A tűzről levéve megszórom pirospaprikával, és felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Ízlés szerint sózom.
Addig főzöm, amíg a krumpli puha lesz és a leve is besűrűsödik.
Ekkor beleteszem a tejfölt, és pár percig együtt forralom.

Tejfölös-paprikás újburgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor kapor, 1 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál Vegeta vagy 1 húsleveskocka.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, majd ráteszem a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, zöldjével együtt.
Üvegesre pirítom.
Ezután megsózom, a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanálnyi vizet.
A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kockákra vágott újburgonyát, egy-két percig pirítom, ezután felöntöm három deci vízzel, majd fedő alatt megpárolom.
(Ha levét elfőné, egy-két evőkanálnyi forró vizet aláöntök.)
Közben beleszórom a Vegetát.
Nem keverem meg, nehogy a burgonya összetörjön.
Ha megpuhult, beleöntöm a tejfölt és a nagyon finomra vágott kaprot, végül éppen csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.
Elkészítési ideje:
körülbelül 50 perc.

Tirpák paprikás krumpli
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli, 6 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, ízlés szerint vágott, füstölt kolbász.

Elkészítése:
Lehetőleg rózsa vagy gülbaba burgonyát használjunk.
Jól megmossuk, megtisztítjuk, és hosszában darabokra vágjuk.
Finomra szelt vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, megszórjuk egy kanál pirospaprikával, és egyidejűleg rárakjuk a burgonyát.
Megsózzuk, megkeverjük, vízzel felengedjük, és készre főzzük.

"Új" paprikás krumpli
Hozzávalók:
80 dkg újburgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 2 cikk fokhagyma, 40 dkg lángolt kolbász vagy egyéb főzőkolbász, 5 dkg Piros Arany, őrölt kömény.

Elkészítése:
A hámozott burgonyát kockákra, a hagymát és a fokhagymát apróra, a zöldpaprikát és a kolbászt karikákra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Az így előkészített anyagokat Piros Arannyal összekeverjük, és szalonnával vékonyan kikent serpenyőbe vagy tepsibe tesszük.
Tetejére szórjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, és forró sütőben alufóliával fedve 30-40 perc alatt elkészítjük.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.