Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS KRUMPLIK 6.

2019.06.15

BURGONYALEXIKON

Paprikás krumpli 07.
Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi, fokhagymakrém, 1 mokkáskanál köménymag, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál Piros Arany, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1,2 kg tisztított rózsakrumpli, só.

Elkészítés:
A csíkokra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra összevágott hagymát.
Beletesszük a fokhagymakrémet, a köménymagot, a pirospaprikát, a Piros Aranyat.
Összekeverjük, és kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a hosszú cikkekre vágott krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és annyi vízzel töltjük fel, amennyi éppen ellepi.
Megsózzuk és alacsony láng fölött, lehetőleg lefedve, készre főzzük. Többször, óvatosan keverjük meg. Laktatóbbá tehetjük, ha kolbászt, virslit vagy debrecenit főzünk bele.

Paprikás krumpli 08.
Elkészítés:
15 dkg felcsíkozott, kiolvasztott húsos kolozsvári szalonna zsírján 2 nagy fej finomra szelt hagymát aranysárgára pirítunk. Belerakunk 1 kk. fokhagymakrémet, köménymagot, 1 csapott ek pirospaprikát, 1 ek. Piros Aranyat. Elkeverve kis vizet öntünk rá. Belerakunk 1-2 kg hosszú cikkekre vágott rózsakrumplit, 2 zöldpaprikát, 1 paradicsomot. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp lepje, sózzuk. Kis lángon, lefedve, többször óvatosan keverve, készre főzzük.

Paprikás krumpli 09.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy, apróra vágott vöröshagyma, 2-3 dkg piros őrölt paprika, só, őrölt bors, 1 zöldpaprika és (ha van) 1 paradicsom.

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, ízlés szerinti darabokra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, utána a hagymát is átforgatjuk rajta, majd megszórjuk pirospaprikával, és egy kevés lével felöntjük annyira, hogy csak éppen ellepje.
Beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát és a paradicsomot, és ha van, füstölt szalonnabőrt sallangokra szabdalva vagy törve szintén belefőzünk.

Paprikás krumpli 10.
Hozzávalók:
1.5 kg burgonya, 6 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, pirospaprika. (Ízlés szerint vágott füstölt kolbász vagy virsli főzhető bele.) Elkészítés:
Lehetőleg rózsa- vagy gülbaba-burgonyát használjunk. Jól megmossuk, megtisztítjuk, és hosszában darabokra vágjuk. Finomra szelt vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk, megszórjuk egy kanál pirospaprikával, és egyidejűleg rárakjuk a burgonyát.
Megsózzuk, megkeverjük, vízzel felengedjük, és készre főzzük.

Paprikás krumpli, á la Sandokan
Hozzávalók:
1-1,5 kg krumpli, 2 nagy fej hagyma, darált paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, paprika, paradicsom.

Elkészítés:
Krumplit hosszúkásra vágni. Hagymát kockára, bele a forró zsírba, és mikor a nagyja víz elment belőle, bele a só, és a kockára vágott paprika, meg az egyik lekarikázott fokhagyma. Zsemlebarmára kell pirítani! Most bele a krumpli, míg üveges nem lesz, bele a darált paprika, paradicsom, bors. Ha üveges, bele a pirospaprika, egy kicsit együtt melegítjük, és felöntjük vízzel, ízlés szerint.

(Ha hosszú lére csináljuk, lehet nokedlit tenni bele, most mehet bele a füstölt kolbász, vagy egyéb füstölt, és ki mit akar.)

Forrás:
BURGONYALEXIKON - PAPRIKÁS KRUMPLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.