Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJBURGONYARECEPTEK 4.

2020.04.18

BURGONYALEXIKON

Tavaszi rakott újburgonya
Hozzávalók:
60 dkg újburgonya, 1 szál kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 3 doboz tejföl, fél köteg petrezselyemzöld, csipet liszt, só.

Elkészítése:
A tojásokat keményre, a megmosott újburgonyát félkeményre főzzük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és előhevített serpenyőben kisütjük.
Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és vöröshagymát.
Együtt kissé átpirítjuk.
Kivajazott jénai tálba rakjuk az újburgonyát, ráhalmozzuk a szalonnás-kolbászos- hagymás ragut.
A tejfölt kikeverjük kevés liszttel, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a burgonyára.
Meleg sütőben sütjük.

Tejfölös-paprikás újburgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor kapor, 1 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál Vegeta vagy 1 húsleveskocka.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, majd ráteszem a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, zöldjével együtt.
Üvegesre pirítom.
Ezután megsózom, a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanálnyi vizet.
A tűzre visszatéve beleteszem a megtisztított és kockákra vágott újburgonyát, egy-két percig pirítom, ezután felöntöm három deci vízzel, majd fedő alatt megpárolom.
(Ha levét elfőné, egy-két evőkanálnyi forró vizet aláöntök.)
Közben beleszórom a Vegetát.
Nem keverem meg, nehogy a burgonya összetörjön.
Ha megpuhult, beleöntöm a tejfölt és a nagyon finomra vágott kaprot, végül éppen csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot.
Elkészítési ideje: körülbelül 50 perc.

Tejfölös-paprikás újburgonya-főzelék
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 80 g zsír, 20 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, csontlé vagy víz, 40 g hagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika.

Elkészítése:
Az újburgonyát megáztatjuk vízben, ledörzsöljük, megmossuk, és a nagyobbját kettévágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, belekeverjük a burgonyát, felöntjük csontlével vagy vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.
Tálalás előtt behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, és még egyszer felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - ÚJBURGONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.