Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJBURGONYÁS RECEPTEK 1

2019.04.08

BURGONYALEXIKON

ALMAUTÁNZAT MEXIKÓI MÓDRA (MANSANITAS DE PAPA)
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya, 1 dl olaj a sütéshez, 10 szem szegfűszeg, pirospaprika, só ízlés szerint

Elkészítése:
Héjában megfőzzük a burgonyaszemeket (lehetőleg egyformákat), megtisztítjuk, olajban aranysárgára sütjük. Óvatosan kivesszük, a burgonyaszemekre szegfűszeget szórunk, és meghintjük pirospaprikával. Sült húshoz kiváló körítés.

BURGONYA VAJJAL ÉS TÚRÓVAL
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, (különösen újburgonyából ízletes), 20 dkg túró, fél dl tejföl, 5 dkg vaj, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Lecsurgatjuk, majd mély tálba tesszük, és zöldpetrezselyemmel meghintjük. A túrót elkeverjük a tejföllel, és a burgonyára öntve tálaljuk.

CSŐBEN SÜLT ÚJBURGONYA SAJTTAL
Hozzávalók:
1.2 kg újburgonya, 10 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 8 dkg reszelt parmezán (vagy más kemény) sajt, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:
Az újburgonyát megkapargatjuk, megmossuk, karikákra szeljük. Egy serpenyőt, vagy tűzálló tálat kivajazunk. Reszelt fokhagymát, finomra vágott hagymát, kakukkfüvet teszünk bele, majd szép sorban ráhelyezzük a burgonyakarikákat, ízesítve sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd felforraljuk. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Köretként is fogyaszthatjuk bárány- és pulykasültekhez. Elkészítési idő: 40 perc

FŐTT ÚJBURGONYA FEJTETT BABBAL ÉS FOKHAGYMÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya, 1 pohár fejtett bab, 2 nyers uborka, 10-15 dkg paradicsom, 4 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint

Elkészítése:
Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, és vízben megfőzzük. A fejtett babot puhára főzzük. Ezután a burgonyáról és a babról leöntjük a levet, egyenlően elosztva tányérokra tesszük. Leöntjük vajjal és bab-lével felhígított reszelt fokhagymával. Mellé nyers uborka- és paradicsomkarikákat rakunk, majd meghintjük zöldpetrezselyemmel és kaporral.

HAGYMÁVAL SÜTÖTT ÚJBURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya, 10 dkg vaj, 2 kis fej vöröshagyma, 2 csomó apróra vágott zöldpetrezselyem, törött bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
Az újburgonyát megmossuk és ledörzsöljük, de ne kaparjuk le róla a héját. Lábasba tesszük, vizet öntünk hozzá, megsózzuk, és félpuhára főzzük. Serpenyőben vajat olvasztunk, apróra vágott zöldpetrezselymet, vékony karikákra vágott vöröshagymát adunk hozzá, és kis lángon megpároljuk. A burgonyát vastag karikákra vágjuk, rétegenként tűzálló edénybe rakjuk - egy réteg burgonya, egy réteg hagyma. Tetejére hagyma kerüljön. ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a burgonya főzővizéből keveset hozzáadunk. Az edényt lefedjük, és a burgonyát sütőben megsütjük. Mielőtt teljesen megsül, levesszük az edény fedelét, és a burgonyát így sütjük tovább.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - ÚJBURGONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.