Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJBURGONYÁS RECEPTEK 2

2019.04.28

BURGONYALEXIKON

KASSAI ÚJBURGONYALEVES
Hozzávalók:
1.5 kg újburgonya, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vegyes leveszöldség, 1 evőkanál étolaj, 1 db zöldpaprika, 20 dkg füstölt lapocka, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 0,5 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors, babérlevél, fűszerpaprika

Elkészítése:
A füstölt lapockát babérlevéllel, vegyes zöldséggel megfőzzük. A húst kivesszük, és ha kihűlt, apró kockákra vágjuk. A megtisztított, kockákra vágott újburgonyát a főző léhez adjuk, és megfőzzük. Olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, megszórjuk fűszerpaprikával, hideg vízzel jól elkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, és hozzákeverjük a tejfölt, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet is.
Ezután beletesszük a füstölt húst, és rögtön tálalhatjuk.

KOLBÁSZOS TÖLTÖTT ÚJBURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg újburgonya, 40 dkg jól fűszerezett, egészen vékony, félpuha parasztkolbász (de lehet debreceni vagy cserkészkolbász is), 1 nagy fej (12-14 gerezd) fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, só

Elkészítése:
A burgonya héját ne kaparjuk le, csak mossuk meg alaposan, és töröljük szárazra. Vékony pengéjű, hegyes késsel minden burgonyát keresztirányban fúrjunk át, akkora lyukat készítve, hogy mindegyikbe beleférjen egy-egy kolbászdarab. A gerezdekre szedett fok-hagymát se hámozzuk meg. Egy jó nagy serpenyőben melegítsük meg az olajat, helyezzük el benne, egy rétegben a kolbásszal töltött burgonyákat, a fokhagymagerezdeket és a kivájt burgonyadarabokat. Lefedve, közepes erősségű lángon süssük 20-25 percig, majd fordítsuk meg a barnára sült burgonyát és fokhagymát, és a másik felén is süssük 20-25 percig.
Tálalásnál mindegyik burgonyára nyomjunk 1-2 pépesre sült fokhagymagerezdet.

NIZZAI BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg újburgonya, 1 kis üveg zöldbabkonzerv, 1 kis fejessaláta, 1 adag francia mártás, 6 paradicsom, 1 fiola kapribogyó, néhány szem olívabogyó, 1 kis doboz sós ringli, 1 dl fehérbor, 1-2 ek fehér borecet

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a kockára vágott újburgonyát, majd a főzőlébe beleöntjük a bort és a borecetet. A burgonyát ebben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A zöldbabot is leszűrjük, majd beleöntjük a főtt burgonyát, összekeverjük a francia mártással, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.

Néhány óráig hűtőben érleljük, majd közé keverjük a leszűrt kapribogyót, a kimagozott felszeletelt olívabogyót és a vékony laskára vágott fejes salátát.
Salátalevéllel bélelt tálba öntjük, és a tetejét a leszűrt ringlivel díszítjük.

PAPRIKÁS KRUMPLI ÚJBURGONYÁBÓL
Hozzávalók:
1 csokor újhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kg újkrumpli, 3 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, pirospaprika.

Az újhagymát olajon megpárolom, hozzáadom az ételízesítőt, pirospaprikát, tejfölt. A megtisztított és hasábokra vágott burgonyát belekeverem, egy tűzálló tálba öntöm, letakarva 40 percig párolom.
Salátával tálalom.

PÁROLT ÚJBURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újburgonya, 1 evőkanál vaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
Az újburgonya héját lekaparjuk, a burgonyát lábasba tesszük, vajat adunk hozzá. Lefedjük, sütőbe rakjuk, és addig sütjük, amíg a burgonya megpirul. Ezután fél pohár vizet öntünk hozzá, és visszatesszük a sütőbe, amíg a víz elpárolog. Az ilyen módon elkészített burgonya belül nagyon puha, ugyanakkor piros-ropogósra sül.

PETREZSELYMES ÚJBURGONYA
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 5 dkg vaj, 1-2 csokor petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon.
Tálalás előtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - ÚJBURGONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.