Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJBURGONYÁS RECEPTEK 3.

2019.07.12

BURGONYALEXIKON

Ropogós újburgonya
Hozzávalók:
1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál olaj, só.

Elkészítése:
A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas újburgonyát, és a saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg, és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk, hogy a burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a tálon sózzuk.
Célszerű nagyon vastag falú, például vaslábasban készíteni.
Ha nem keverjük, a burgonyák héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk.

Rokfortos-diós újburgonya-saláta
Hozzávalók:
50 dkg apró újburgonya, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 2 dl kefir, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál salátaolaj, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint cukor, törött fehér bors, só; a díszítéshez salátalevelek, fél dióbélszemek.

Elkészítése:
Az újburgonyát erősen sós vízben ledörzsöljük, így héjának nagy része könnyen lejön. Ezután a még rajta maradt héjat lekaparjuk, és a burgonyát jól megmossuk. A nagyobb szemeket félbe vagy negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Közben mély salátástálban az olajat és a citromlevet a dióval addig keverjük, amíg egységesen sűrű mártássá összeáll. Ezután hozzákeverjük a kefirt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a megtisztított zöldhagyma nagyon apróra vágott zöldjét. Csak ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot. Csipetnyi sóval, cukorral és törött fehér borssal ízesítjük. A főtt burgonyát még forrón leszűrjük, és beleforgatjuk a mártásba. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott zöldhagymát, és jól összekeverjük. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön.
Nagyon szorosan, légmentesen lezárjuk, illetve befedjük. (A fokhagyma és a rokfort erős illata más élelmiszert tönkretehet, ezért ügyeljünk arra, hogy az edényt valóban jól zárjuk le.)
Ezután a salátát betesszük a hűtőszekrénybe.
Legalább fél napig érleljük, de az sem baj, ha fogyasztás előtt egy napig áll.
Salátalevélen, fél dióbél szemekkel feldíszítve tálaljuk.

Rozmaringos újburgonya
Elkészítése:
Apró újburgonyákat vásároljunk, mossuk meg alaposan és csepegtessük le jól.
Egy nagy csokor friss rozmaring levelet vágjunk durvára, tegyük a burgonyára, sózzuk, borsozzuk, és pár kanál olíva olajjal csepegtessük meg. Keverjük jól össze és tegyük a hűtőbe fél órára, hogy az ízek jól átjárják a burgonyát.
Tegyünk egy sütőlemezre sütőpapírt, rakjuk rá az újburgonyát, és forró sütőben süssük pirosra.
Kiváló köret grillezett húsokhoz, de friss zöldsalátával önállóan is vacsoraként ajánlom.

Spanyol burgonya
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 50 dkg újburgonya, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 teáskanál chilipor, 1 teáskanál mustár, 3 dl paradicsompüré, 3 dl húsleves, só, bors, friss petrezselyem

Elkészítés:
Az olívaolajat egy serpenyőbe felhevítem, hozzáadom a félbevágott újburgonyát és a félbe, majd szeletekre vágott hagymát. 4-5 percig pirítom, míg a hagyma üveges lesz. Beleteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, a chiliport és a mustárt, és további 2-3 percig pirítom az alapanyagokat. A húslevest kikeverem a paradicsompürével, és ráöntöm a burgonyára. Addig főzöm, míg a burgonya megpuhul (kb. 25 perc). Sóval és borssal ízesítem. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórom.
Több változata ismert.
Van olívabogyós, mandulás, sonkás és tintahalas is. A spanyolok inkább vacsorára fogyasztják tapas-szal.
Tapas: a legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak.

Spenótos újburgonya
Hozzávalók:
40 dkg újburgonya, 20 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 kávéskanál kurkuma, 1 késhegynyi gyömbér, 1 db chili paprika, 1 evőkanál tej, só, bors, garam masala

Elkészítése:
A megkapart, félbevágott burgonyákat főzze meg. A hagymát karikázza fel, a fokhagymát préselje át, majd ezeket kevés olajon süsse zsemleszínűre. Adja hozzá a fűszereket, és a megmosott, felvagdalt spenótot. Öntse fel a tejjel, és párolja 5 percen át. Végül tegye bele a főtt burgonyát és forgassa össze az egészet.
Azonnal tálalja.

Szalonnás burgonyafőzelék
Hozzávalók:
1 kg apró szemű burgonya vagy újburgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, őrölt bors.

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felszeleteljük, becakkozzuk, és ropogósra sütjük. A szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, 1/2 liter krumpli főző vízzel felengedjük, vagy közönséges vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk.
A megpuhult burgonyát belerakjuk, és borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk.
Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - ÚJBURGONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.