Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJBURGONYÁS RECEPTEK 5

2020.07.23

BURGONYALEXIKON

Tejfölös újburgonyafőzelék
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, diónyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, só.

Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk.
A hagymát megreszeljük, és a felhevített zsírba tesszük, kissé pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, belekeverjük a kockára vágott burgonyát, megsózzuk, rövid lében puhára pároljuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, kevés hideg vízzel fölengedjük, és a burgonyára szűrjük.
Elkeverjük, jól kiforraljuk és frissensültekkel, vagdalthús pogácsával tálaljuk.

Tejszínes újburgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya, 3 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, kapor, zöldpetrezselyem, cukor és só ízlés szerint.

A megtisztított és gerezdekre vagy karikákra vágott újburgonyát megfőzzük, leszűrjük.
Széles serpenyőbe vagy lapos lábasba tesszük.
Liszttel összekevert tejszínnel leöntjük, és fedő alatt pirosra sütjük.
Tálalás előtt olvasztott vajjal meglocsoljuk, zöldpetrezselyemmel vagy kaporral meghintjük. ízlés szerint sót és cukrot adunk hozzá.

Tejszínes, zöldséges újburgonya
Hozzávalók:
1,2 kg újburgonya, 1 kávéskanál ételízesítő, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 db sárgarépa, 1 kisebb szál póréhagyma, 8 dkg zeller, kis marék snidling, só, őrölt szerecsendió, őrölt chili paprika

A tisztított, darabokra vágott újburgonyát nagyon kevés sóval, ételízesítővel fedő alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sárgarépát és zellert.
Őrölt szerecsendióval és chilivel ízesítjük, majd tejszínnel felengedve összeforraljuk.
Tálaláskor finomra vágott snidlinget szórunk a tetejére.
Halhoz kiváló köret.

Újburgonya fokhagymával, moldvai módon
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, kapor, törött bors, só ízlés szerint

Az újburgonyát megtisztítjuk, kevés sós vízben puhára pároljuk.
Ha a vizét elfőtte, a burgonyát tányérba tesszük, pirított szalonnazsírt öntünk rá (a pörccel együtt), és kevés levessel hígított zúzott fokhagymával, sóval, borssal és kaporral hintjük meg.

Újburgonya lengyel mártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg újburgonya

A mártáshoz:
10 dkg vaj, 4 tojás, 4 evőkanál zöldséglé, citromlé, kapor, só ízlés szerint

Elkészítjük a mártást: a tojásokat megfőzzük, apróra vágjuk, edényben vajat olvasztunk, beletesszük az apróra vágott tojást, sót, kaprot, zöldséglevet, citromlét, és jól elkeverjük.
Az újburgonyát megfőzzük, tányérba vagy tálra tesszük, és a mártással leöntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - ÚJBURGONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.