Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 10

2018.11.17

CSALÁDI RECEPTJEINK

Sóskaleves malachússal
Na, ez Lányom legkedvesebb leveseinek egyike, nekem csak meg kell főznöm.

Hozzávalók:
1-1.5 kg bőrös malac, 30-40 dkg sóskapüré (jó a fagyasztott is), só, ételízesítő, 0.5 l tejföl

Az ujjnyi csíkokra (kb. 2 cm) vágott húst (oldalas, comb) úgy 3 l vízben felteszem főni. Sóval, Vegetával ízesítem. Ha hús már félpuha, beleöntöm a sóskapürét. Ha kell, sózom és citromlével, vagy citromsavval savanyítom. Akkor az igazi, ha kellemesen savanykás íze van. Ha a hús teljesen megfőtt, a tejfölben elkeverek egy evőkanálnyi lisztet, és ezzel behabarom a levest. Ha átforrt, fogyasztható. Megjegyzés: Ezt a receptet néhai édesanyámtól tanultam anno, csak annyit módosítottam rajta, hogy az utóbbi időben egy fej reszelt, vagy apróra vágott hagymát is teszek az alaplébe!
Még egy megjegyzés:
Pulykamellből, vagy akár oldalasból készítve is nagyon finom.
Az ádándi internetes találkozón pl. pulykamellből készítettem, és el is fogyott.

Sóska
A sóskát leszárazom, megmosom, és olajon addig dinsztelem, amíg teljesen pépes nem lesz. Még forrón 2-3 decis üvegekbe töltöm, a tetejére ujjnyi olajat öntök és az üvegeket lezárva száraz dunsztba teszem. Felhasználáskor leöntöm róla az olajréteget.
Levesnek, mártásnak kiválóan alkalmas!

Csülökfőzelék
Egyik kedves levelezőtársam "csülökfőzelék" receptet kért. Megkapta!

Hozzávalók:
2 db hasonló méretű füstölt csülök, 1 db méretes fazék, 2 egész hagyma, 1 fej fokhagyma

Elkészítése:
Az egyik csülökre fehér masnit kötünk, hogy meg tudjuk különböztetni a másiktól, majd óvatosan elhelyezzük a méretes fazékban, előbb az egyiket, aztán a másikat (a sorrend nagyon fontos!). Most megcsapoljuk a vízcsapot, hogy kellő mennyiségű főzőfolyadékot nyerjünk. A mennyiség akkor megfelelő, ha már mindkét csülök fuldoklik benne. Ha nagyon rángatóznak, akkor óvatosan fejbe vágjuk mindkettőt, hogy ne szenvedjenek túl sokat. Bal kézzel belehelyezzük a hagymát, jobbal a fokhagymagerezdeket.
Ügyeljünk itt is a megfelelő sorrendre!!
Mindezek után alágyújtunk, és forralni kezdjük. Ha a csülök kidugja fehér nyelvét, akkor már majdnem készen is vagyunk a csülökfőzelékkel.
Óvatosan kiemeljük, a nyelvet egy gyors mozdulattal megtekerjük és eltávolítjuk a helyéről.
Mivel a nyelv a legfinomabb része, és mi nem vagyunk irigyek, szólunk Bodrinak:
Ciiiic, cíc! Bodri lelkes farkcsóválással és örömmel fogja fogadni.
Ezek után a csülköket, előbb a másodikat, aztán az elsőt egy megfelelő tálra helyezzük, megvárjuk, míg mindkettő kihűl, és felszeleteljük. Ehhez a remek főzelékhez feltétként főtt tojásokat, ecetes tormát, továbbá sört, vagy fröccsöt tálalunk.
A továbbiak ízlés szerint.
A levet lefagyasztjuk bab, krumpli és egyéb főzelék- vagy levesfélékhez illúziókeltés céljából.

Csülök- és sonkalé megmentése A mókát félretéve: sonkát, csülköt – leszámítva a szalagot, meg jobb és balkezes instrukciókat – így érdemes főzni, a főzőlevet pedig érdemes megmenteni.
Egy sonka leve akár fél évre is elegendő lehet különböző ételek ízesítésére.
Várjuk meg, míg a lé kihűl, és a zsír összegyűlik a tetején.
Szedjük le, nem baj, ha a léből is kerül bele, tegyük hűtőbe.
Ha a zsír megdermedt, szedjük egy műanyag dobozba, és tegyük el a mélyhűtőbe.
Levesekhez, főzelékekhez (bab, krumpli) rántás készítésére kiválóan alkalmas! Természetesen a lét is megmenthetjük.
Elnézést a feltételes módért!
Helyesen: meg kell menteni!
Kezdjük forralni a lét, egészen addig, míg jó 3/4 része el nem fő. Dobozoljuk be, és mehet a mélyhűtőbe. Figyelmeztetés:
Mivel sótartalma magas, addig ne sózd az ételt, míg bele nem kevertél 2-3 evőkanálnyit. A magas sótartalom miatt igazából nem is fagy meg, hanem kristályos állapotú lesz, így a dobozból simán kikanalazható
.

Tortellini húsos-zöldborsós raguval
Hozzávalók:
1 zacskó (500 g) sajtos tortellini (lehet tartós is), 1 közepes fej hagyma, 30 dkg darált hús (sertés, vagy marha), 25 dkg gomba, 1 fél doboz zöldborsókonzerv (kb. 50 ml), 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 2 ek olaj
Fűszerek:
só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, 1 késhegynyi édes piros paprika

Elkészítés:
A hagymát finomra vágom, 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig együtt sütöm őket. Belekeverem a piros paprikát, és a fűszereket, majd felöntöm 1- 1/2 dl vízzel. Hozzáadom a megtisztított és cikkekre vágott gombát és kb. 15-20 percig együtt főzöm őket. Amikor már megpuhult a gomba, felöntöm 2 dl tejjel és ízlés szerint tovább fűszerezve kb. 15-20 percig tovább főzöm. A tejszínbe csomómentesen elkeverek 1-2 ek lisztet, besűrűsítem vele a ragut, hozzáadom a lecsepegtetett zöldborsót és további 5-10 perc alatt készre főzőm.
Közben egy nagy lábasban vizet teszek fel főni - kevés sóval és olajjal – majd a forrásban lévő vízbe beleteszem a tortellinit és puhára főzöm.
Tálaláskor a tortellinire merítek a húsos raguból, tetejét reszelt sajttal és kevés apróra vágott petrezselyemmel díszítem.
Németországban, egy étteremben lestem el a receptet! (Lányom megjegyzése)

Rakott cukkini
Hozzávalók:
2 kis cukkini, 0,5 kg burgonya, 3 nagy sárgarépa, 10 dkg füstölt főtt tarja, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 kis tejföl, 2 ek olaj, fűszerek: só, bors, zöldségekhez való grill - fűszerkeverék

Elkészítés:
A megmosott cukkinit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk sóval, borssal ízesítjük. A burgonyát félig megfőzzük, és szintén kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, megpároljuk. Egy kivajazott jénai tálba egymás mellé rendezzük a hozzávalókat (cukkini, krumpli, sárgarépa, cukkini, stb.) és rászórjuk a felaprózott tarját. Egy tálban összekeverjük a tejfölt a tojással, tejjel, fűszerekkel és ráöntjük a zöldségekre.
A tetejét megszórjuk a sajttal és alufólia alatt 20-25 percig, majd fólia nélkül további 10 perc alatt készre sütjük.

Céklasaláta készítése
A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, miközben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is.
Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük.
Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is.

Citrom - lime desszert
Hozzávalók:
4 db citrom, 4 db zöld citrom (lime), 1 l natúr joghurt, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 1 doboz babapiskóta

Elkészítés:
A kétféle citromot alaposan megmossuk, majd 2 db zöld citromot díszítésre félreteszünk. A többi citrom és lime héját először lereszeljük, majd félbevágva őket a levüket kifacsarjuk, félretesszük. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, tejfölt, porcukrot és hozzáadjuk a citromok levét. (Ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebbet is, ha valaki inkább édesebben szeretné fogyasztani.) Egy jénai tálba kevés szószt teszünk, ebbe lerakunk egy réteg babapiskótát (így nem „úszik fel”, amikor ráöntjük a szószt), majd kanállal rámerünk a szószból úgy, hogy ellepje a sütit. Újabb réteg babapiskóta, majd megint szósz következik és így tovább. A végén mindenképp szósz kerüljön a tetejére.
A megmaradt két lime-ot nagyon vékony karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a desszertet.
Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.
A legjobb, ha előző este készítjük el, másnapra az ízek összeérnek.
Nagyon finom, frissítő desszert a legnagyobb forróságban is.
Elkészítési idő: kb. 30 perc (+ hűtés)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.