Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 11.

2018.11.25

CSALÁDI RECEPTJEINK

Húsleves á lá Klemi
Hozzávalók: 1 kg marhahús, kb. 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, karalábé, esetleg gomba), hagyma, fokhagyma, só, bors

Elkészítés:
A húst hártyáitól megtisztítjuk, felszeleteljük és feltesszük főni. Habját leszedjük, sóval és ételízesítővel ízesítjük, belerakjuk egészben a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott zöldségeket is belerakjuk a lébe. Készre főzzük, majd leszűrjük. A megfőtt zöldségeket és a főtt húst külön-külön tálra rakjuk, a levest cérnatésztával befőzzük.
A zöldségekből mindenki kedve szerint szed a tányérjára.
A főtt húshoz paradicsom- és fokhagymamártást adunk fel tört krumplival.

Paradicsommártás egyszerűen
Elkészítés:
Ha egy mód van rá, házi paradicsomlét használjunk. Készítsünk egy jó vastag rántást, majd eresszük fel egy liternyi paradicsomlével. Sózzuk, ízesítsük cukorral, folyamatos kevergetés mellett (hajlamos lekapni) alaposan főzzük fel.
Ha gondolod, ízesítheted finomra reszelt hagymával is.

Fokhagymamártás
A család kedvence. Franciska menyem hús helyett zöldségekkel fogyasztja.
Szerinte mennyei. Aligha téved, ugyanis Rozi főzi. Hozzávalók: olaj, 2-3 evőkanál liszt, 3-5 gerezd fokhagyma, kevés tej, fél l tejföl, só

Elkészítés:
A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk vagy elkaparjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Kevéske húslevessel felengedjük, megsózzuk, hozzá adjuk előbb a tejet, majd a tejfölt és felfőzzük.
Ha túl sűrű, a levessel hígítjuk.
Természetesen nem csupán főtt tyúkhúshoz, hanem mindenféle főtt hús mellé adhatjuk.

Hússzeletek gombakéregben Dia módra
Hozzávalók 4 személyre:
fejenként kb. 15 dkg szelet hús (sertés), 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet fehér kenyér, 50 dkg gomba (lehetőleg többféle legyen), 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt, fűszerek: só, bors, grill fűszerkeverék, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, olaj (a sütéshez)

Elkészítés:
A húsokat befűszerezzük, fél órára a hűtőbe tesszük. Amíg érlelődik, megtisztítjuk és felaprózzuk a gombát. Ezután a húsokat egy teflon-serpenyőben kevés olajon, nagy lángon - 3-3 perc alatt - mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elkészült, kivajazott jénai tálba tesszük a szeleteket. Az apróra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott gombát és puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész van, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel (só, bors) ízesítjük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy nagy tálba. A 2 szelet (lehetőleg szikkadt) fehér kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk (a karimája nem kell), a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy összetörjük. A serpenyőbe (amiben a hús és a gomba is készült) beletesszük a fokhagymát, ha szükséges kevés olaj hozzáadásával ropogósra pirítjuk a kenyérkockákat. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma!)
Amikor elkészültek a kenyérkockák, a gombához adjuk, 1 nyers tojást hozzáütünk, összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal (és esetleg kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel) tovább ízesítjük, és a reszelt sajt felét hozzákeverjük. A gombás tölteléket a hússzeletek tetejére halmozzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben fólia alatt közepes lángon (kb. 180-200 fokon) 30 perc alatt (a hús vastagságától függően), majd fólia nélkül további 10 percig - a sajt pirulásáig - készre sütjük. Köretnek krumplipüré ajánlott. Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 1 óra 20 perc
Megjegyzés:
a legjobb az egészben, hogy egyetlen serpenyőben az összes elősütési teendőket el tudjuk végezni! Nem igazán rajongok a mosogatásért! :)
Nem esik az alma…
(És alighanem én lennék az a bizonyos fa, aki szintén nem rajong a mosogatásért!)

Kocsonya
Feleségem nem igazán kedveli a kocsonyát, Lányom annál inkább. Az Ő tiszteletére általában füstölt oldalas, vagy hús, és sonkalé is kerül bele, ilyenkor a chili paprika mennyisége csökkenni szokott.

Hozzávalók:
1 közepes méretű csülök, 4 köröm, 2-3 farok, 1/2 disznófej, 1/2 kg bőrke, 2 közepes fej hagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csapott ek szemes bors, 1-2 babérlevél, 4 tk. Vegeta, szerecsendió, 1 fűszer és 2-3 chili paprika, só, pirospaprika (és ne feledd, a mélyhűtőben van fagyasztott sonkalé is!)

Elkészítés:
Az alaposan megtisztított, kiáztatott húst annyi hideg vízben teszem fel főni, hogy teljesen ellepje. A habját leszedem, belerakom a fűszereket. Addig főzöm gyöngyöző forrással, míg a hús a csontokról le nem válik. Ez akár 4 óra is lehet! Ekkor annyi sót keverek bele, hogy a lét kissé túlsózottnak érezzem. A levéből kiszedem a kocsonyahúsokat, majd a lét leszűröm, leszedem a zsírját. A húsokat kicsontozom, 2-3 tálba egyenletesen szétosztom, majd a lét rászűröm egy ruhán keresztül a húsokra.
A tetejét pirospaprikával megszórom, és megdermesztem.

Karfiollal rakott spárga, csőben sütve
Mit főzzön-süssön a szegény házi-ember, ha talál a hűtőben olyan kétökölnyi karfiolt és vagy 30 deka maradék spárgát, zöldet és fehéret vegyesen? Külön-külön két személyre mindegyik kevés, tehát újra alkotni kell. A kettőből egy újabb ételt. Megtörtént.

Elkészítés:
A spárgákat meghámoztam, ételízesítős vízben eltettem főni. A letisztított karfiol is erre a sorsra jutott. Mikor megfőttek, kiszedtem őket a főzőléből, és vártam addig, hogy “kézzel foghatók” legyenek. Egy jénai alját alaposan kikentem margarinnal, a spárgákat 4-5 centis darabokra vágtam, szépen elhelyezkedtek a tál alján, néhány margarindarab is közéjük pottyant, a tetejére pedig ráültettem a karfiolt. Úgy 4 deci sűrű tejfölt összekevertem 2 tojással, a kutyulékkal pedig szépen bevontam az előkészített kaját. Aztán irány az előmelegített sütő. Bő fél óra múlva már szépen pirult a bevonat, tehát úgy döntöttem, hogy készen van az alkotás. Igazam lett. Nejem közölte, hogy nagyon finom volt, de lehetett volna kicsivel több is.
Hogy a főzőlevek se menjenek kárba, másnap a pulykanyakból főzött levest (pulykanyak-leves, vagy pulyka-nyakleves) gazdagították.

Lekváros sütemény Anyu módra
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás sárgája, 4 ek cukor, 10 dkg zsír, 25 dkg liszt, 5 ek tej, 1 sütőpor.
A tetejére
lekvár, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük, és kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük lekvárral, és rákenjük a cukorral felvert tojásfehérjéket.
Lassú tűznél szép pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTTÁR
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.