Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 12.

2018.12.02

CSALÁDI RECEPTJEINK

Karfiolleves 01.
Természetesen az üvegben eltett (Karfiol eltevése 01.) karfiolból főzöm. A zöldséget apró hasábokra vágom, és felrakom főni.
Amikor már majdnem megpuhult, hozzáöntöm a karfiolt, összefőzöm, ha kell, még ízesítem, az apróra vágott petrezselymet a levesbe szórom, belekeverem a tejfölt, összefőzöm, és már mehet is az asztalra.

Karfiolleves 02.
Mivel Nejem imádja a csőben sült karfiolt, ez egy kicsit másképpen készül.

A karfiolt alaposan letisztítom, leszedem leveleit, a torzsáját levágom, hibás részeit kivágom. A torzsát meghámozom, karikákra vágom, a vastag levélereket ugyancsak meghámozom, feldarabolom. A zöldségeket apró hasábokra vágom. Az apróságokat kétliteres fazékba rakom, ráültetem az egész karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a karfiolt ellepje. Sózom, rakok bele ételízesítőt, és addig főzöm, míg a nagy karfiol puhulni nem kezd.
Ekkor egy lapáttal kiemelem a fazékból, tányérra rakom, és éles késsel levágok egy 2-3 centis darabot az aljából.
Ezt a levágott darabot aprítom fel kisebb darabokra, és megy vissza levesbe. Innentől kezdve ugyanúgy fejezem be a főzést, mint az előzőnél.

Karfiol eltevése 01.
A karfiolt alaposan megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a szárrészeket is felkarikázzuk. Annyi vízbe tesszük, hogy bőven ellepje. Forraljuk, a lét Vegetával, sóval ízesítjük. Ha félpuhára főtt, üvegekbe szedjük, és felöntjük a főzőlével. A tetejére csipetnyi tartósítót teszünk, és az üvegeket lezárjuk. A lezárt üvegeket kibélelt lábosba rakjuk, 3/4-ig feltöltjük vízzel, és a forrás kezdetétől számítva 3/4 óráig dunsztoljuk. Letakarjuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap ezt a procedúrát fél órára megismételjük, harmadnap 20 percre.
Ha kihűlt, mehet a helyére.
Ha az üvegeket nagyon alaposan zártuk le, 6-7 hónapig is eláll!

Csőben sült karfiol Rozi kedvére
A Karfiolleves 02.-nél kimentett karfiolból készül. Ha sikerült egészben tartani a darabot, akkor egy kerek jénait, ha nem, akkor egy hosszúkást kikenek, megszórom zsemlyemorzsával, beleültetem a karfiolt. Újra megsózom. 1-2 tojást felverek, tejföllel alaposan kikeverem, és szép lassan – hogy legyen ideje a résekbe szivárogni – rálocsolom a karfiolra. Úgy fél órára mehet az előmelegített sütőbe.
A sütés vége felé meg lehet szórni reszelt sajttal is, de készíthető tejföl helyett besamelmártással is.

Gombapaprikás
Hozzávalók:
fél kg tisztított, szeletelt gomba, 2-3 ek olaj vagy 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, paprika, só, 1 dl tejföl, apróra vágott petrezselyemzöld A hagymát finomra vágva, a zsiradékban gyengén megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel 20-25 percig pároljuk, aztán zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gomba egészen puha nem lett.
A tejföllel és a petrezselyemzölddel elkeverjük. Ha ízetlennek találjuk, a tejfölbe 1-2 kk házi gombaport is keverhetünk.
Nokedlit vagy rizst adunk hozzá körítésnek.

Nokedli
Töredelmesen bevallom, ezt a receptet Gregor Józseftől oroztam, de mindig akkora sikere van (volt és lesz), hogy mára már családi receptté avanzsált. Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum 5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell keverni, hogy nokedli sűrűségű legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levő (zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük. Kiolajozott tálba öntjük. Mikróban átmelegíthető, ha nagyon kihűlne.

"Libanoni szárma"
Szóval, az úgy volt, hogy a fiam lakodalma után pár hétig enyhe hús-undorban szenvedett a család. Én ugyan nem, így aztán egy szép napon kotorászni kezdtem a mélyhűtőben, valami ehető (értsd: húúúúúúús) után sóvárogva. Volt is ott mindenféle gezemice, csak hús, az aztán egy deka sem. Végül azért a kezembe akadt a lakodalmi töltött káposzta töltelékének a maradéka. Lehetett vagy 3/4 kiló, és az isteni szikra is kipattant. Szerencsére nem a hűtőből!!
Nosza, begyömöszöltem Mikrobiba, szóltam neki, hogy: „Tessék szépen kiolvasztani”, aztán leballagtam a kiskertbe némi alapanyagokért.
Kirángattam egy olyan ökölnyi méretű hagymát, egy alig kisebb fokhagymát, aztán meglátogattam a mángold ágyást is némi zöldekért. Letépkedtem vagy 30-40 olyan kéttenyérnyi levelet, aztán a zsákmánnyal diadalmasan bevonultam a konyhába. Mikrobi még javában dolgozott, így aztán előszedtem Konyha Robit, beleaprítottam a hagymát, meg a fokhagyma felét, nyakon öntöttem egy kis olajjal, kapott egy kávéskanálnyi sót is, aztán hajrá! Szép pépes lett, és micsoda illatok terjengtek!!! Mikrobi közben végzett, én meg egy serpenyőben ügyesen pirítani kezdtem a darálékot. Kapott a végén kanálnyi pirospaprikát, olyan termeszhangyányi őrölt borsot, csipetes paprikát, szerecsendiót, őrölt köményt, majoránnát csak úgy találomra, aztán beleborítottam a felolvadt rizses tölteléket, megszenteltem két tojással, sóztam, majd kissé összepároltam az egész kutyulékot.
A mángold levelek erét, rohanvást vékonyra vágtam, aztán mosás után leforráztam az egész társaságot.
És most jött a hadművelet újabb szakasza. Sütőt begyújtani, a Római tálat vastagon kikenni Rámával, pár levéllel kibélelni, leveleket kiteregetni, közepébe evőkanálnyi kutyulék, göngyölés, végek betűrése, sorban irány a tál. Aztán fél lityi vízből és leveskockából egy adag valódi hamis tyúkhúsleves, ennek felével nyakon önteni a töltelékeket, majd irány a sütő. A maradék hamishoz meg hozzákevertem úgy 3 decinyi tejfölt, és jó háromnegyed óra múlva ezt is a töltelékekre öntöttem. Azok az illatok!!! Aztán újabb fél óra, a tetejére meg újabb 2 deci tejföl. Kis pirulás, jöhet a kajálás!
Időközben (válogatós) fiúgyermekem is érdeklődött távrecsegőn, hogy mi lesz a kaja!!
Kapásból rávágtam:
Libanoni szárma.
(Mert akármit ugye nem eszik az ember gyermeke?)

Az igazságtól se jártam túl messze. Végül is, mángold Libanonban is van, a szármára meg hasonlított kissé, hát jogos a név, nem?
Nem ragozom tovább.
A srác bevágott vagy 6 gombócot, aztán közölte, hogy ez vacsira is jó lesz, szóval csomagoljak be úgy tíz gombit, elvégre egy éhes neje is van!
Maradt vagy 8-10, nejem vacsorára magához kérette az egészet, de azért nekem is jutott néhány belőle!
Azóta már háromszor készítettem, de már dupla mennyiségben!
És a fene se tudja, hogy miért, de két napig még soha nem tartott ki.

Virslisaláta
Hozzávalók:
4 pár virsli főve, egy nagyobb fej lila hagyma felkarikázva, 2 főtt tojás, csipetnyi bors, olaj, salátalé, tartár, snidling A virsliket felkarikázzuk, a lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk. A tojások fehérjét kis kockákra vágjuk és összekeverjük a tartárral, amiben már alaposan elkevertük a tojások sárgáját és a borsot. Hagyományos salátalét készítünk. A hagymát a sóból kinyomkodjuk, a virsli karikákkal együtt kanálnyi olajjal összekeverjük, és a salátalébe tesszük, 1/2 óra hosszat érleljük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. Összekeverjük a tartárral, hűtőben 1-2 óráig érleljük.
Apróra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

Sajtos tekercskék
Hozzávalók (3 tepsire való):
1 kocka ráma, 25 dkg liszt, 1 dl tej, 15-20 dkg reszelt sajt, 1 tk só, 2 tk édes pirospaprika Elkészítés:
A lágy margarint kettévágjuk. Az egyikhez feléhez hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, 1 kk. sót, 1 dl tejet. Jól összegyúrjuk, 3 cipót készítünk belőle. A margarin másik felét kikeverjük egy teáskanál sóval, édes-nemes pirospaprikával, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét és összekeverjük.
A cipókat 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, megkenjük a sajtos-paprikás krémmel, rúddá tekerjük és frissen tartó fóliába csomagolva a fagyasztóba tesszük, egy éjszakára (de min. 3 órára).
Másnap (vagy néhány óra múlva) a fagyott rúdból kb. 3 mm-es karikákat vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. Meghintjük a maradék reszelt sajttal és forró sütőben 3-4 perc alatt (ne tovább, mert összeég) készre sütjük.
Ropogós nassolnivaló, ami nagyon gyorsan elfogy

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

Forrás:
CSALÁDI RECEPT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.