Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 13.

2018.12.08

CSALÁDI RECEPTJEINK

Hamis raguleves grízgaluskával
Hozzávalók:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk ételízesítő (lásd: Galamblelke (ételízesítő házilag), őrölt bors, só, grízgaluska A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát, alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát.
Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5 - 2 l vízzel.
Készre főzöm.

Galamblelke (ételízesítő házilag)
Hozzávalók:
15-20 dkg só, 25 dkg szárított vegyes zöldség, 1-1 evőkanál szárított petrezselyemzöld, zeller-zöld, snidling, vagy hagyma, 1 csapott teáskanál porított fokhagyma, vagy félannyi granulátum, 1-1 teáskanál borsikafű, sáfrányos széklice és 1 teáskanál szárított lestyán levél.

Elkészítése:
A szárított zöldségeket kávédarálón finomra őröljük, majd összekeverjük a sóval. Légmentesen zárható műanyag dobozban tároljuk. A só miatt, mert a só magába szívja a levegő nedvességtartalmát, a keverék pedig becsomósodik. (A fokhagymát el is lehet hagyni, a borsikafüvet akkor, ha szemes-borsot is szoktatok tenni a húslevesbe.) Megjegyzés:
Ha valakinek egészségügyi problémája van, az készítse konyhasó helyett 15 dkg tengeri sóval.

Tejszínes-gombás csirke
Hozzávalók 4 személyre:
fejenként 1 komplett csirkecomb (vagy ennek megfelelő mennyiségű más húsfajta), 2 közepes fej hagyma, 30 dkg gomba, 0,5 l tej, 2 dl főzőtejszín, 2 ek liszt
Fűszerek:
só, fehér- és feketebors, Kentucky csirke - fűszerkeverék (vagy grillfűszer)

Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, a fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, majd 1 órára a hűtőbe félretesszük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát karikára vágjuk, olajon, kis lángon megdinszteljük. Mielőtt elkészülne, a befűszerezett húst hozzáadjuk és a hagymán, nagy lángon megpirítjuk. Ezután felöntjük kevés vízzel (1-1,5 dl) és fedő alatt együtt pároljuk. Körülbelül 15 perc elteltével felöntjük kb. 4 dl tejjel, beletesszük a gombát és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. További 1 órán át kis lángon (takarékon) fedő alatt együtt főzzük. A tejszínt csomómentesen elkeverjük 2 csapott evőkanál liszttel és a csirkéhez adva, további 10 perc alatt készre főzzük.
Köretnek tészta (pl. csigatészta, vagy "csokornyakkendő"- tészta) ajánlott.
(A megmaradt 1 dl tejjel hígíthatjuk fel a szószt, ha az túl sűrű lenne!)

Nagybányai flekken
Mivel nem szeretem a száraz húsokat, tarjából készítem, bár készítettem már pulykából és karajból is.
Hozzávalók:
fejenként két szelet kicsontozott tarja, só, bors, fokhagyma, pirospaprika

A húst előző este kicsontozom, kiklopfolom és alaposan, vastagon bekenem a zúzott fokhagymával összekevert fűszerekkel. Másnapig a hűtőszekrényben, lefóliázva érlelődik. A serpenyőben felforrósítom a zsírt, vagy olajat, és a szeleteket paprikás lisztbe forgatva, mindként oldalukon pirosra sütöm. Körítésnek tört krumplit adok mellé, amit a sütésből visszamarad zsírral, kikeverek.

Rakott karfiol
Volt itthon maradék tört krumpli, meg egy fej karfiol (olyan jó kézilabda méret). No meg a hűtőben is fellelhető volt kajafélékből egy csomó maradék, hát gondoltam, alkotok belőlük valami ehetőt. Megtettem.

Hozzávalók:
1/2 kg krumplipüré, 1 nagyobb fej karfiol, 1 méretes vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, szerecsendió, ízlés szerint, tej, tejföl, Rama, liszt, zsemlyemorzsa, bacon szalonna, 4 tojás, (petrezselyemzöld), füstölt sajt, Pannónia sajt

Az elvégzett műveletek:
1. A karfiol leveleit leszedtem, a delikvenst pedig ételízesítős vízben feltettem főni.
2. A krumplipürébe belereszeltem egy jó tyúktojásnyi hagymát, kapott egy teáskanálnyi sót, csapott mokkáskanálnyi borsot, púpos mokkáskanálnyi reszelt szerecsendiót, elkapart fokhagymát, beleütöttem két tojást, kutyultam, és öntöttem hozzá annyi tejet, hogy olyan jó tejföl-sűrűségű legyen.
3. Tepsi kartársat kikentem, megszórtam zsemlyemorzsával (jöhet az aljára egy réteg bacon is, szerintem, nem ront rajta semmit), és beleöntöttem a kutyulékot. Kicsit elsimogattam, aztán felkockáztam vagy 6 szelet bacont, és rászórtam a tetejére, ez is lehet több (utóbb a zasszonypajtás kijelentette, hogy el tudna képzelni a krumplin még egy réteg pirított hagymát is – no, majd legközelebb).
4. Közben a karfiol félpuhára főtt. Kiszedtem a főzőléből, kicsit hűlt, aztán rózsáira szedtem, a nagyobbakat félbevágtam, és jó szorosan egymás mellé beültettem a krumpli ágyba.
5. Felolvasztottam kb. 5-6 dkg margarint, kicsit pirítottam rajta 2 kanál lisztet, majd felengedtem tejjel és összefőztem. Belereszeltem vagy 10 dkg füstölt sajtot (többet is elbír), kapott még két tojást, sót, borsot, szerecsendiót (petrezselyemzöld nem volt itthon, pedig egy maréknyi feldobta volna), aztán 4 deci tejfölt, összekevertem, és ráöntöttem a karfiolrózsákra. A tetejét szintén jól megszórtam kockázott baconnal, és irány a sütő.
6. Jó 3/4 óra múlva, mikor már szépen pirulni kezdett, kiszedtem a sütőből, kapott a tetejére jó 10 dkg reszelt sajtot (Pannónia), aztán vissza a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Elfogyott.
Mondanom se kell, nejem eldicsekedett fűnek-fának alkotásommal, azóta osztogathatom a receptet.

Padlizsánkrém - vacsira, ahogy Dia szereti
Imádom a padlizsánt, a belőle készített krémet pedig még jobban! Sokan panaszkodnak, hogy nem szeretik maguk elkészíteni, mert keserű lesz sütés után. Íme, az én elkészítési javaslatom, hogy milyen módon nem lesz utóíze! (Dia)
Hozzávalók:
3 közepes méretű padlizsán, 1/2 fej lila hagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 tk olaj, 1/2 citrom leve, 2 tk mustár, kb. 1,5 dl majonéz (ízlés szerint elhagyható), fűszerek: só, bors

Elkészítés:
A padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütöm (25 perc után megfordítom a zöldségeket, hogy jól átsüljenek). Ha kész, kiveszem és néhány percig hűlni hagyom. Ez idő alatt megpucolom, és apró kockára vágom a lila hagymát, majd lesózom és félreteszem, amíg levet enged. Így a hagyma picit megpuhul, és a gyomromat sem bántja, mint egyébként nyers társa teszi. A fokhagymát szintén megpucolom és nyomón áttöröm.
A padlizsán ez alatt a kb. 10 perc alatt annyira kihűl, hogy kézzel nyugodtan dolgozhatunk vele. Egy deszkára - vagy tányérra tesszük a zöldséget, a héját (a kacs alatt) összecsípjük és egyszerűen lehúzzuk a padlizsánról. A végén - ha így körben leszedtük a héját - a padlizsánt egy fa lapáttal levágjuk a szúrós kacsról. Egy nagyobb műanyag tálba tesszük, és a falapáttal elkaparjuk a padlizsánt, majd meglocsoljuk egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon tovább. (Ugyanígy teszünk a másik 2 darabbal is.) Ezután hozzáadjuk az olajat és fűszereket: mustár, bors, fokhagyma, majd a kinyomkodott, vízzel (szűrőn keresztül) átöblített lila hagyma. A sóval vigyázzunk, mert 1.) a lila hagyma magába szívta az ízét, amit a krémben érezni fogunk,
2.) mivel még langyos a padlizsán nem érezzük annyira intenzíven a fűszerek ízét, és ez bizony csalóka lehet.
A legjobb, ha a krémet hűtőbe tesszük és miután alaposan lehűtöttük, közvetlenül fogyasztás előtt kóstoljuk meg újra, és csak ezután fűszerezzük, ha szükséges.
Ekkor tegyük bele a majonézt, ami persze fogyókúra során, vagy ha valaki nem szereti, akár el is hagyható.
Én bevallom őszintén a majonézes változatot jobban kedvelem, kissé édes ízt és finom krémes állagot ad a padlizsánkrémnek.

Sopszka saláta "Cézárosítva"
Hozzávalók:
1 méretes (25 cm) kígyóuborka, 8 db paradicsom, 6 db paprika (piros és sárga), 1 maréknyi snidling, 1 nagy lila hagyma fele, igen apróra vágva, 2 dl kefir, 1 teáskanálnyi Worcester szósz, 1 kk. Dijoni mustár, só, őrölt bors, cukor, citromlé, reszelt sajt

A snidlinget nagyon apróra vágtam, összekevertem a hagymával, az apróbb kockákra vágott paprikával, a kb. 1 cm-es kockákra vágott paradicsommal, sóztam, borsoztam, összekevertem. Az uborkát V-gyaluval hasábokra vágtam, azt is belekevertem. Ráöntöttem a kefirt, bele a mustár, a Worcester, és alaposan összeforgattam.
Kevés citromlével és porcukorral alakítottam az ízeken, aztán irány a hűtő, ott másnap reggelig érlelődik.
Tálalás előtt kap még 10-15 dkg reszelt sajtot, és fogyasztható!

Fehér hegy torta Rozi módra
A recept Brúszel Gyulánétól származik ugyan, de annyit módosítottunk rajta, hogy mára már családi receptnek számít. Ráadásul hihetetlenül finom is!
Tészta:
12 dkg liszt, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 4 tojásfehérje, sütőpor
A lisztet a tojássárgákkal és a sütőporra összekeverjük, a tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd az összes hozzávalót elkeverve, kikent, lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük (mintha közönséges piskótatésztát sütnél). Ha kész a tészta, utána szétcsipkedni. (Én kockacukornyi darabokra vágtam).
Krém:
3 egész tojás, 15 dkg cukor, 1/2 tábla Katica csoki, 1 dl tej, 25 dkg Ráma margarin.

A Rámát habosra keverjük, tojásokat, a cukrot kikeverjük habosra, majd a tejjel, és az apró darabokra tört csokival összeforraljuk. Vigyázat! Gyorsan köt! Ha a csoki elolvadt, a két masszát összekeverjük. A banánokat felkarikázzuk. Az összes hozzávalót egy edényben összekeverjük, kissé lenyomkodjuk (Erre a célra egy gömbölyű fémtálat használtam).
Irány a hűtő!
Ha megkötött, egy tortás-tálra borítjuk. (A fémtálat forró vízbe nyomtam kb. 20 másodpercre, gyönyörűen ki lehetett borítani!)
2 cs tejszínporból tejszínhabot készíteni, és a tetejére rákenni, nem kell simára.
(Itt is módosítottam keveset a recepten, mert a habot kanállal csak rácsapkodtam így aztán igazi hegy-formája lett.)
Végül kevés csokit ráfolyatni. (Mivel lusta voltam a maradék tejcsokit felolvasztani, inkább egy szűrőbe kakaóport raktam, és ráhintettem a tetejére.)
Már a kinézete is fantasztikus volt!
Pár órára ismét irány a hűtő.
Ebéd után került az asztalra, aztán már csak az üres tálca maradt.
Megjegyzés:
A krém kicsit édeskés, aki nem szereti édesen, szórjon még a krémbe egy jó maréknyi pincés meggyet is.
Ha pedig valaki Tiramisu ízekre is vágyakozik, a tésztakockákat 1-2 deci feketekávéval is meglocsolhatja.
Semmit nem rontanak az élvezeten!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.