Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 14

2018.12.14

CSALÁDI RECEPTJEINK

Káposztaleves erdélyi módra
Hozzávalók:
fél kilónyi csontos sertéshús, pl. oldalas, 60 dkg hordós káposzta, só, bors, paprika, 1-1 ek olaj és liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése
Hideg vízben feltesszük főni a húst, ha felforrt, habját leszedjük és a felvágott savanyú káposztát is hozzáadjuk. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk. A húst kiszedjük, és darabokra vágva visszatesszük a levesbe. Paprikás rántást készítünk, és a levesbe keverjük. Tejföllel meglocsoljuk és úgy tálaljuk.

Kapros zöld-fűszeres tilápia* sajtöntettel
Pár évvel ezelőtt találkoztam először a tilápiával. Bár szeretem a halat és az új ízeket, de piszok drágának találtam. Lehet, hogy megérezte vágyakozásomat, mert egy csomag, amíg félrenéztem, belevetette magát a bevásárlókocsiba. Csak a pénztárnánál vettem észre, de akkor már nem volt visszaút. Azóta többször is megfordult már a konyhánkban.
Megjegyzés:
Azt is jól tudom, hogy egy maszek szakácskönyv esetében szentségtörésnek számít a bolti keverékek emlegetése, most mégis kivételt teszek, mert ez a Rafinéria valóban igen finom!

Hozzávalók:
tilápia-filé, kapros-zöld-fűszeres Knorr Rafinéria, 25 dkg füstölt trappista, 25 dkg Pannónia, 4 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, a tepsibe fektetjük. A sajtokat lereszeljük. A tejszínt összekeverjük a fűszerekkel és a reszelt Pannóniával, majd a halszeletekre öntjük. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd rászórjuk a füstölt sajtot is, és annak enyhe pirulásáig tovább sütjük.
Krumplipürével, vagy rizzsel tálaljuk.
Tilápia*=A nílusi tilápia
(Oreochromis niloticus) a sugarasúszójú halak osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a Cichlidae családjába tartozó faj. Észak és Közép-Afrika folyói, mocsarai. Nagy számban tenyésztik Izraelben, a Yarkon folyóban és néhány más, trópusi területen is. Magyarországon 1958-tól jelent meg.
A halakkal találkozhatunk a Fővárosi Állatkertben, a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben és a makádi tógazdaságban is.
Európa szerte tenyésztik ízletes húsa miatt.

Pulykamell tejfölös-mustáros szószban
Hozzávalók:
fejenként 10-15 dkg pulykamell, 2 dl tejföl, 2 tk mustár, 3 paradicsom, 15 dkg füstölt sajt
Fűszerek:
só, bors, vegeta, pulyka fűszerkeverék

Elkészítése:
A megtisztított húsokat enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát megszórjuk a fűszerekkel és egy tűzálló tálban (kevés vizet és olajat aláöntve) fólia alatt majdnem készre sütjük.
Ezután kivesszük és a húsokat vastagon megkenjük a tejfölben elkevert mustárral. Minden szeletre ráteszünk 2-2 karika paradicsomot és egy adag reszelt, füstölt sajtot.
Fólia nélkül a sütőben további 10 perc alatt készre sütjük.
Köretnek
tejfölös, sült karfiol ajánlott, de tört burgonya, párolt rizs és vajas zöldség egyformán illik mellé.
A salátáról sem szabad megfeledkezni!
Rendkívül finom étel.

Franciasaláta
Általában akkor készítem, ha valamilyen húslevest főzök. Ilyenkor bőkezűbben adagolom a levesbe a különböző zöldségeket. Ha lusta vagyok zöldséget pucolni, akkor veszek egy adag fagyasztottat, és abból lesz a franciasaláta. Hozzávalók:
20-25 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 2-3 főtt burgonya, 2-3 ecetes uborka, 1-2 alma, 2-3 dl sűrű tartármártás, 1-2 kemény tojás felkockázva, só, őrölt bors

Elkészítése
A sárgarépát megfőzzük, és ha kihűlt, a főtt burgonyával együtt apró kockára vágjuk. A meghámozott almát, a főtt tojást és az ecetes uborkát, a zöldborsó méretéhez hasonló kockára aprítjuk. A zöldségeket a sűrűbbre készített tartármártással összekeverjük, és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük.
A saláta tetejét tojásszeletekkel is díszíthetjük, fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Felhasználható:
önálló ételként, köretként, illetve talapzatként pl. kaszinótojás, hideg töltött paradicsom, hideg sültek alá, vagy töltelékként pl. paradicsomba.

Tartármártás
Elkészítése
Ennek se szoktam túl nagy feneket keríteni. Ha nejem ráér majonézt keverni, akkor azt használom, ha nem, akkor boltit.
Lustaság fél egészség!
A tejfölt sóval, borssal, cukorral keverem össze, mustárral ízesítem, majd összekeverem a majonézzel.
Ha szükséges, javítok az ízeken, de már annyira rutinból készítem, hogy kiigazításra csak elvétve van szükség.

Lasagne
Hozzávalók - A húsos raguhoz:
12-15 db lasagne tésztalap, 2 nagyobb sárgarépa, 25 dkg darált hús, 1 doboz paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 3 tk édes piros paprika, só, bors, majoránna, oregánó, ketchup, vagy barna cukor (v. zacskós bolognai alappor)

Elkészítés - A ragu:
A hagymát finomra vágom, 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig együtt sütöm őket. Belekeverem a piros paprikát és a fűszereket, majd felöntöm 2 dl vízzel. Hozzáadom a megtisztított és lereszelt sárgarépákat, beleöntöm a paradicsomkonzervet, a fűszereket (v. a bolognai alap) ketchupot, vagy cukrot és kb. 25-30 perc alatt készre főzőm a ragut.
Besamelmártás:
A vajat/margarint egy lábosban felolvasztom, hozzáteszek 2 ek lisztet, fél percig folyamatos kevergetés mellett takarékon főzöm, majd lassan - ahogy a liszt felveszi - hozzáadom a meleg tejet. Felforralom és beleteszem a reszelt sajt 3/4-ét. Addig főzöm, amíg besűrűsödik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
Összeállítás:
Egy jénai tál aljára kevés besamelmártást öntök, erre teszem a lasagne lapokat. Rámerek a raguból, majd a sajtmártásból és lefedem egy újabb réteg tésztalappal. Ismét ragu, sajtmártás, tészta következik, amíg a hozzávalók tartanak. (Ne legyen 3 rétegnél magasabb, mert nehezen sül át) az utolsó tésztalap tetejére öntöm a maradék sajtmártást és a reszelt sajtot, majd forró sütőben kb. 30-35 perc alatt pirosra sütöm.

Sajtmártás
Hozzávalók:
10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 dl tej.

Elkészítése
A tejet megmelegítem, belekeverem a tejfölt, majd beleszórom a reszelt sajtot. Addig keverem, amíg sima, sűrű, mártásszerű öntetet nem kapok. Ha szükséges, tejjel, vagy sajttal javítok az állagán. Akár a búbos pulykapecsenyéhez is föladhatom.

Joghurtos gyümölcstorta
Hozzávalók:
6 dl natúr joghurt, 5 ek porcukor, 2 zacskó zselatin, 1 zacskó tejszínhabpótló por, 1 doboz vegyes gyümölcskonzerv (kb. 300 g nettó tömeg)

Elkészítés: A gyümölcskonzervet felbontjuk, a gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a gyümölcslét felfogjuk.
Egy lábosba beleöntjük a natúr joghurtot, hozzáadjuk a porcukrot, a tejszínhabpótló port és kis lángon lassan felmelegítjük (nem forraljuk). Amikor már langyos, hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük, és végül beleöntjük a gyümölcsöket. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről és egy előzőleg kivizezett műanyagformába (vagy őzgerinc-be) öntjük. Ezután 2 órára mélyhűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a műanyag tálat, vagy sütőformát 1-2 pillanatra meleg vízbe mártjuk, így ki lehet borítani belőle a tortát.
Megjegyzés:
a joghurtos gyümölcstortát csak addig kell a mélyhűtőben tartani, amíg a zselatin megszilárdul, ez a forma nagyságától függően 1-2, de max. 3 óra lehet.
Utána mindenképp tegyük át a hűtőbe, mert ha a torta megfagy, akkor már nem olyan finom!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.