Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 2.

2018.09.16

CSALÁDI RECEPTJEINK

Húsleves á lá Klemi
Hozzávalók:
1 kg marhahús, kb. 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, karalábé, esetleg gomba), hagyma, fokhagyma, só, bors

Elkészítés:
A húst hártyáitól megtisztítjuk, felszeleteljük és feltesszük főni. Habját leszedjük, sóval és ételízesítővel ízesítjük, belerakjuk egészben a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott zöldségeket is belerakjuk a lébe. Készre főzzük, majd leszűrjük. A megfőtt zöldségeket és a főtt húst külön-külön tálra rakjuk, a levest cérnatésztával befőzzük. A zöldségekből mindenki kedve szerint szed a tányérjára.
A főtt húshoz paradicsom- és fokhagymamártást adunk fel tört krumplival.

Erdélyi módra készült káposztás csülök
Hozzávalók:
2 db nyers csülök, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt (finom), 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk köménymag, 3-4 evőkanál olaj, só

Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük. A csülköket megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg a teteje kérges nem lesz.
Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk vele. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk.
A közben megpuhult csülökhúst a tálból kivesszük, a lét kimentjük, helyébe tesszük a káposztát, a káposzta tetejére helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával.

Lepényhal
Anno elég nehéz volt eldönteni, hogy a sok lepényhal recept közül melyiket válasszam. Kénytelen voltam hát egy új receptet szülni.

Elkészítés:
A halat mindkét oldalán sózod, borsozod, 1-2 óráig a hűtőben állni hagyod, majd mindkét oldalán átsütöd kb. 20 dkg vajon. A haldarabokat félreteszed, a vajból és 2-3 kanál lisztből vajmártást készítesz. Mintha rendes rántást készítenél kevés tejjel, vagy tejszínnel, netán tejföllel felengeded, (Olyan tejföl-sűrűségű legyen.)
Beledobsz maréknyi apróra vágott petrezselyemzöldet, végül összeforralod.
A halakat meghinted kevés petrezselyemzölddel, ráöntöd a mártást, és tört krumplival tálalod.

Citrom - lime desszert
Hozzávalók:
4 db citrom, 4 db zöld citrom (lime), 1 l natúr joghurt, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 1 doboz babapiskóta

Elkészítés:
A kétféle citromot alaposan megmossuk, majd 2 db zöld citromot díszítésre félreteszünk. A többi citrom és lime héját először lereszeljük, majd félbevágva őket a levüket kifacsarjuk, félretesszük. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, tejfölt, porcukrot és hozzáadjuk a citromok levét. (Ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebbet is, ha valaki inkább édesebben szeretné fogyasztani.)
Egy jénai tálba kevés szószt teszünk, ebbe lerakunk egy réteg babapiskótát (így nem „úszik fel”, amikor ráöntjük a szószt), majd kanállal rámerünk a szószból úgy, hogy ellepje a sütit. Újabb réteg babapiskóta, majd megint szósz következik és így tovább. A végén mindenképp szósz kerüljön a tetejére.
A megmaradt két lime-ot nagyon vékony karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a desszertet. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A legjobb, ha előző este készítjük el, másnapra az ízek összeérnek.
Nagyon finom, frissítő desszert a legnagyobb forróságban is.
Elkészítési idő: kb. 30 perc (+ hűtés)

Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.