Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 3.

2018.09.24

CSALÁDI RECEPTJEINK

GOMBÁS RAGULEVES
Hozzávalók:
30 dkg gomba, 1 csirkeaprólék, hagyma, 1-1 szál fehér- és sárgarépa, vaj, liszt, 1 húsleves kocka, só, őrölt fehér bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, fejenként 1 tojássárgája, a galuskához: 1 tojásfehérje, só, liszt

Elkészítése:
Vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd a zöldségeket. Liszttel meghintjük és felengedjük vízzel. Hozzáadjuk a húsleves kockát, sót, borsot. Ha a zöldség puha, hozzáadjuk a gombát is. A tojásfehérjét sóval és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy a lágy masszából galuskát szaggassunk a levesbe.
A tányérokban a tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel és rámerjük a levest.
Petrezselyemmel meghintjük.

KRUMPLIÁGYON SÜLT GYÜMÖLCSÖS CSIRKE
Hozzávalók:
1 csirke, só, bors, vegeta, majoránna, granulált fokhagyma, 2-3 féle idénygyümölcs, 8-10 közepes méretű krumpli, előző sütésekből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése:
A krumplikat meghámozzuk és 1/2 centis karikákra vágjuk. A csirkét kívül-belül fűszerezzük és megtöltjük a hámozott, darabolt gyümölcsökkel. A Római tál aljára töltjük a pecsenyezsírt, erre rétegezzük a krumplit, minden sort külön-külön sózva, fűszerezve. A csirkét a krumpliréteg tetejére tesszük, olajjal megöntözzük, majd az edényt 2 dl vízzel felöntjük. Hideg sütőbe tesszük, és kb. másfél óráig sütjük. Időnként saját zsírjával locsolgatjuk, és készre pirítjuk.
Köretnek a velesűlt krumplit adjuk, savanyúság helyett kompóttal és a megsült gyümölcsökkel tálaljuk.

HÚSSZELETEK GOMBAKÉREGBEN DIA MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
fejenként kb. 15 dkg szelet hús (sertés), 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet fehér kenyér, 50 dkg gomba (lehetőleg többféle legyen), 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt, fűszerek: só, bors, grill fűszerkeverék, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, olaj (a sütéshez)

Elkészítése:
A húsokat befűszerezzük, fél órára a hűtőbe tesszük. Amíg érlelődik, megtisztítjuk és felaprózzuk a gombát. Ezután a húsokat egy teflon-serpenyőben kevés olajon, nagy lángon - 3-3 perc alatt - mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elkészült, kivajazott jénai tálba tesszük a szeleteket.
Az apróra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott gombát és puhára pároljuk.
Amikor már majdnem kész van, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel (só, bors) ízesítjük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy nagy tálba. A 2 szelet (lehetőleg szikkadt) fehér kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk (a karimája nem kell), a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy összetörjük.
A serpenyőbe (amiben a hús és a gomba is készült) beletesszük a fokhagymát, ha szükséges kevés olaj hozzáadásával ropogósra pirítjuk a kenyérkockákat. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma!) Amikor elkészültek a kenyérkockák, a gombához adjuk, 1 nyers tojást hozzáütünk, összekeverjük.
Ízlés szerint sóval, borssal (és esetleg kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel) tovább ízesítjük, és a reszelt sajt felét hozzákeverjük.
A gombás tölteléket a hússzeletek tetejére halmozzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben fólia alatt közepes lángon (kb. 180-200 fokon) 30 perc alatt (a hús vastagságától függően), majd fólia nélkül további 10 percig - a sajt pirulásáig - készre sütjük. Köretnek krumplipüré ajánlott.
Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 1 óra 20 perc
Megjegyzés: a legjobb az egészben, hogy egyetlen serpenyőben az összes elősütési teendőket el tudjuk végezni! Nem igazán rajongok a mosogatásért! :) Nem esik az alma…
(És alighanem én lennék az a bizonyos fa, aki szintén nem rajong a mosogatásért!)

HÚSOS RAKOTT KARALÁBÉ
Hozzávalók:
1.3 kg karalábé, 500 g sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt

Elkészítése:
A kockára vágott karalábét, valamint a sertéshúst, és a rizst külön-külön megpároljuk. Ezután a húst a szalonnával ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, ha szükséges sózzuk. Zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegezzük a karalábét és a rizses húst, a tetejére karalábé kerüljön. A rétegeket és a tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben jól átsütjük.
A karalábét helyettesíthetjük zöldbabbal, cikkekre vágott kelkáposztával, karfiollal, kelbimbóval is.

LÚDLÁB CSEMEGE
Párizsi krém 2 dl tejszínből
A tésztához:
4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor
A töltéshez, díszítéshez:
10 dkg rumos vagy konyakos meggy, 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverem a kristálycukor 1/3 részével. A tojásfehérjét kemény habbá verem a maradék cukorral, hozzáteszem a kikevert tojássárgájához, és fokozatosan belekeverem a kakaóporral vegyített lisztet. Sütőlemezre papírt helyezek, a piskótamasszát gyors mozdulatokkal egyenletesen rákenem, majd előmelegített (160-180°C-os) sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. A sütőből kivéve liszttel behintem a felületét, és papírral együtt visszafordítom a forró sütőlemezre.
Ott hagyom kihűlni.
Párizsi krémet készítek (ajánlatos előre elkészíteni).
A kihűlt piskótalapot vékonyan megkenem párizsi krémmel, és egyenletesen elosztom rajta a kimagozott meggyet, majd rákenem a maradék krémet.
Bevonás előtt lehűtöm.
Gőz fölé tartott kis edényben az étolajjal együtt folyamatosan kevergetve felolvasztom a csokoládét.
Ráöntöm a tortára, s gyors mozdulatokkal egyenletesen elkenem rajta.
A tortát csak akkor szeletelem föl, ha már a máz megdermedt rajta.

Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.