Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 4.

2018.09.30

CSALÁDI RECEPTJEINK

Sóskaleves malachússal
Na, ez Lányom legkedvesebb leveseinek egyike, nekem csak meg kell főznöm.
Hozzávalók: 1-1.5 kg bőrös malac, 30-40 dkg sóskapüré (jó a fagyasztott is), só, ételízesítő, 0.5 l tejföl Elkészítése:
Az ujjnyi csíkokra (kb. 2 cm) vágott húst (oldalas, comb) úgy 3 l vízben felteszem főni. Sóval, Vegetával ízesítem. Ha hús már félpuha, beleöntöm a sóskapürét. Ha kell, sózom és citromlével, vagy citromsavval savanyítom. Akkor az igazi, ha kellemesen savanykás íze van. Ha a hús teljesen megfőtt, a tejfölben elkeverek egy evőkanálnyi lisztet, és ezzel behabarom a levest. Ha átforrt, fogyasztható.
Megjegyzés:
Ezt a receptet néhai édesanyámtól tanultam anno, csak annyit módosítottam rajta, hogy az utóbbi időben egy fej reszelt, vagy apróra vágott hagymát is teszek az alaplébe! Még egy megjegyzés:
Pulykamellből, vagy akár oldalasból készítve is nagyon finom.
Az ádándi internetes találkozón pl. pulykamellből készítettem, és el is fogyott.

Baconba tekert csirkemáj
Hozzávalók:
20-30 dkg csirkemáj, 1 csomag bacon szalonna (kb. 12 szelet), fűszerek: só, bors, majoránna, fokhagyma, hagyma, sütéshez olaj Elkészítés:
A csirkemájat félbevágjuk, a bacont (ha széles hosszában 2 darabra vágjuk) kiterítjük borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával meghintjük és betekerjük vele a májat. A göngyölt csirkemáj darabokat megtűzzük fogpiszkálóval, hogy sütés közben ne essenek szét.
Apróra vágjuk a vöröshagymát, serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, rátesszük a csirkemájat, és hirtelen átsütjük.
Ezután tűzálló edénybe tesszük a májakat, leöntjük a hagymás olajjal, ízlés szerint a maradék fokhagymával is, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük még 10-15 percig attól függően, hogy lágyabban, vagy keményebbre sütve szeretjük a májat.
(Amikor megpirul a bacon elkészült a máj)
Krumplipürével, vagy rizzsel körítve frissen tálaljuk.

Pipi-combok (eredeti közlés)
Na, szóval az úgy volt, hogy szombat délután megcsörrent a telefon, én pedig az asszonypajtás lelkesedéséből rögvest kitaláltam, hogy vasárnapra vendégeket várhatok. Tudván férfiúi kötelességemet, öltözködés, irány a SPAR.
Begyűjtöttem némi csirkeaprólékot levesnek, 10 méretes csirkecombot, egy doboz gombakonzervet, zsemlyét, azt nem, mert egy árva darab se tanyázott a polcokon. Még némely apróságok is a kocsiba kerültek, aztán fizetés, és irány haza.
Reggel aztán a pipi-combokat alaposan letakarítottam, a forgóknál kettévágtam, besóztam és félreraktam, hadd pihenjék ki az eddigi fáradalmakat. Negyedkilónyi kenyeret megszabadítottam a héjától, felszeleteltem, beáztattam, közben csendesen fődögélt három, méretes tojás. Újra a combokat vettem kezelésbe, a legnagyobb tepsit kiolajoztam, a pipi-darabokat ételízesítővel megszórva belefektettem, meghintettem Major Annával, őrölt borssal, fokhagyma-granulátummal, hangyányi szerecsendióval és félreraktam. Nekiláttam a tölteléknek. A kenyerek nagyjából kinyomogatva, a főtt tojások apróra kaszabolva, másfél evőkanálnyi dinsztelt hagymát és pár gerezd elkapirgált fokhagymát is belehullajtottam. A gombát leszűrtem, apróra vágtam egy darabka körömmel együtt, zutty, azt is bele, aztán két púpozott teáskanálnyi gombapor következett, egy jó evőkanálnyi petrezselyemzöld, só bors, szerecsendió csak úgy találomra. Három nyers tojást is kapott ugyebár a tartás végett, kutyulás, kész.
Mindegyik pipi-darabra került egy evőkanálnyi töltelék. A hézagokba betöltöttem vagy 2-3 deci ananászlét, no meg a gomba levének úgy kétharmadát. Az egész művet lefóliáztam, a négy sarkába hegyes késsel egy hasíték, a közepébe szintúgy, irány a sütő. Vagy háromnegyed óra multán kellemes illatok terjengtek a konyhában. Újabb negyedóra multán a fólia lekerült a műről, már csak úgy fél-pucéron pirítottam tovább. A csiri volt fél-pucér, nem én! ;-))
A krumpli közben megfőtt, margarinnal, tejjel összetörtem, aztán még egy kis tejjel habosra kikevertem.
Minden kész, tálalás. Istenien sikeredett, Céklasalátát, hordós savanyúságot, paprikát és savanyú karfiolt kapott hozzá az éhes banda.
Nem mondhatom, hogy túl sok maradt volna meg belőle.

Rizs gazdagon
Hozzávalók:
1 zacskó rizs (előfőzött), 5-10 dkg füstölt sajt, 1 kicsi zöldborsó konzerv, 1 kicsi kukorica konzerv, 2 ek natúr sajtkrém, 0,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma Valamint kevés só, bors, fokhagyma Elkészítés:
A rizst majdnem készre főzzük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Beletesszük a rizst, a tejet, natúr sajtkrémet, és a fűszereket. Együtt készre főzzük a rizst. A kukoricakonzervről és a borsókonzervről leöntjük a levet, hozzáadjuk a rizshez, pár percig – amíg megpuhulnak és átmelegednek – együtt főzzük. Megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, összekeverjük – jó nyúlós lesz - és azonnal tálaljuk.
Húsok mellé köretnek, vagy önállóan is fogyasztható – én így szoktam!

Citrom - lime desszert
Hozzávalók:
4 db citrom, 4 db zöld citrom (lime), 1 l natúr joghurt, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál porcukor, 1 doboz babapiskóta

Elkészítés:
A kétféle citromot alaposan megmossuk, majd 2 db zöld citromot díszítésre félreteszünk. A többi citrom és lime héját először lereszeljük, majd félbevágva őket a levüket kifacsarjuk, félretesszük. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, tejfölt, porcukrot és hozzáadjuk a citromok levét. (Ízlés szerint lehet egy kicsit kevesebbet is, ha valaki inkább édesebben szeretné fogyasztani.) Egy jénai tálba kevés szószt teszünk, ebbe lerakunk egy réteg babapiskótát (így nem „úszik fel”, amikor ráöntjük a szószt), majd kanállal rámerünk a szószból úgy, hogy ellepje a sütit. Újabb réteg babapiskóta, majd megint szósz következik és így tovább.
A végén mindenképp szósz kerüljön a tetejére.
A megmaradt két lime-ot nagyon vékony karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a desszertet.
Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön.
A legjobb, ha előző este készítjük el, másnapra az ízek összeérnek. Nagyon finom, frissítő desszert a legnagyobb forróságban is.

Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.