Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 5

2018.10.07

CSALÁDI RECEPTJEINK

Pulykahúsleves
Hozzávalók: 80 dkg pulykaszárny, 15-20 dkg sárgarépa, 15-20 dkg petrezselyemgyökér, kb. 10 dkg zeller, 1 kisebb karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 1 fej vörös hagyma, 3 gerezd fokhagyma, kávéskanálnyi egész bors, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld

A megtisztított pulykaszárnyat feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és takaréklángra rakjuk. A leves-alaphoz adjuk a megtisztított és darabokra vágott leveszöldséget, az egész tisztított vöröshagymát, fokhagymát. Sózzuk és hozzáadjuk az egész borsot. (Ha szereted, gyömbért is). Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és a levest utánízesítjük, jól leszűrjük.
Cérnametélttel, vagy májgaluskával tálaljuk. Tálalás után a leves tetejét megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel.
A főtt pulykához adhatunk paradicsom-, fokhagyma-, kapor-, vagy egyéb mártást, és sós vagy tört burgonyát.

Májgaluska 01.
15-20 dkg sertés vagy csirkemájat finomra vágunk és 1/2 fej reszelt vöröshagymával együtt zsírban megfuttatjuk. 1-2 db vízben áztatott zsemlét jól kicsavarunk és alaposan összekeverjük a hagymás májjal, 1 db tojással, sóval, törött borssal, majorannával, 1 csomó finomra vágott petrezselyemmel, kevés zsemlemorzsával és (ha kell) liszttel. 15-20 percig állni hagyjuk, majd galuskákat szaggatunk, és forró sós vízben vagy magában a levesben kifőzzük.

Kapormártás
Feleségem egyik kedvenc mártása!
Minden évben teszek el sózott kaprot másfél-kétdecis üvegekbe (Kapor sóban), ebből készítem. Olajon lisztet pirítok, belerakok 2-3 teáskanálnyi kaprot, húslével fölengedem, sűrű kevergetés közben felfőzöm.
Amikor már nagyon kezd sűrűsödni, megy bele a tejföl.
Sózni nem kell, hiszen a kaprot sóban tettem el!

Rakott pulykamell-szeletek gombamártással
Hozzávalók:
személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, száraz fűszerkeverék csirkéhez

Elkészítés:
A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojásszeletelőt használok) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz.
Arra vigyázzunk, hogy a rétegek összvastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.
Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.

Gombamártás
A rakott pulykamell-szeletek hűséges kísérője!
Hozzávalók:
1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika

Elkészítés:
Két edényben készítjük!
Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tűzön 10-15 percig forraljuk. A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szeletelőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba. Összeforraljuk.
Vissza a Rakott pulykamell-szeletek gombamártással recepthez

Krumplipüré 01.
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük.
A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük.
(Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)

Intelligens krémes
Hozzávalók:
15 dkg ráma, 20 dkg cukor, 8 tojás sárgája, 5 cs vaníliás cukor csipet só
Ezt kikeverjük. Belekerül még: 9 evőkanál liszt, 1 l tej, és a tojások habbá vert fehérjéje
Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, 10 percig erős, majd kb. fél óráig mérsékelt lángon sütjük.(Híg, mint a madártej, de semmi félelem!)
Mire végzünk a sütéssel, alul-felül szilárd, a közepe meg krémes lesz!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.