Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 7

2018.10.21

CSALÁDI RECEPTJEINK

Tejszínes-tárkonyos fácánragu-leves májgaluskával
Ez a leves Fiam érdeme. Ő találkozott az öngyilkos fácánnal, én csak a receptvariációt szültem, és megfőztem a fácánlét. Sajna, elég kicsi volt az a balfácán. Hozzávalók:
1 db, lehetőleg közlekedési balesetben elhalálozott fácán, mert abban nincs sörét, 3-4 sárgarépa felkarikázva, 2 petrezselyemgyökér szintén felkarikázva, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevéske zellergumó, maroknyi kelbimbó (általában mindenféle ház körül fellelhető zöldség), só, bors, ételízesítő, 2 tojássárga, 2 dl tejszín, zellerzöld, petrezselyemzöld, tárkony, 10 dkg vaj, 2 ek liszt, citromlé a savanyításhoz
A májgombóchoz:
2 tojásfehérje, 3 db csirkemáj (vagy 1 májkonzerv), kb. 3-4 ek gríz, só, őrölt bors, petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítése:
az áldozatot széttrancsírozzuk, kiáztatjuk. (Megjegyezném, a szárny és az alsó comb rettentő "szálkás" de az alsó comb harmadát azért meg lehet menteni nemesebb célokra, a hátsó harmadából mindössze egyetlen szálkát kell kioperálni, de a kapott húsmennyiség nem éri meg igazán a munkát.) Mellét, felső combját, az alsó combból kimentett húsdarabokat körömnyi kockákra vágjuk, és serpenyőben, a 10 dkg vajon, bő félóráig sütögetjük. Először sűrűn kevergetve szép fehéresre pirítjuk, aztán kevéske vizet alátöltve fedő alatt félpuhára pároljuk.
A visszamaradt alkatrészeket jó másfél liter vízben föltesszük főni. Egész hagymát, fokhagymát és szemes borsot teszünk a lébe, kevéske ételízesítő is mehet bele, aztán egy jó erős alaplét főzünk belőle.
Ha kész az alaplé, leszűrjük, a húskockákat kiszedjük a serpenyőből, lecsöpögtetjük, és a levesbe rakva forralni kezdjük.
Két megjegyzés:
- ha csak szárított tárkonyunk van, azt az alaplébe tesszük, ha friss, akkor a többi levélzölddel együtt a főzés vége felé tesszük a levesbe.
- a felaprított zöldségből készíthetünk zöldségragut is, és ezt főzzük össze a levessel, de nyersen is tehetjük a levesbe, de ekkor vegyük figyelembe a zöldségek 20-30 perces főzési idejét!
Ha minden kellően összefőtt és megpuhult, a hússütésből visszamaradt vajat 1-2 ek liszttel összepirítjuk, majd a levesbe öntjük. Pár percig forraljuk, közben a tejszínt összedolgozzuk a tojások sárgájával, majd beleforgatjuk az apróbb darabokra vágott levélzöldeket is, és a levesbe öntjük. Közben sűrűn kevergetjük a levest.
Ha felfőtt, visszavesszük a lángot, a levesbe nedves kávéskanállal beleszaggatjuk a májgaluskát és 10-15 perc alatt készre főzzük
. A végén a citromlével pikánsra savanyítjuk.
Ez utóbbi művelet a tányérban is elvégezhető. Egy újabb megjegyzés: A májgombócok készítésénél vegyük figyelembe, hogy a keveréknek körülbelül 20 percig duzzadnia kell a levesbe szaggatás előtt.
Mit mondjak, elég macerás kaja, de az íze, az, nagyon finom!

Májgaluska 01.
Elkészítése:
15-20 dkg sertés vagy csirkemájat finomra vágunk és 1/2 fej reszelt vöröshagymával együtt zsírban megfuttatjuk. 1-2 db vízben áztatott zsemlét jól kicsavarunk és alaposan összekeverjük a hagymás májjal, 1 db tojással, sóval, törött borssal, majoránnával, 1 csomó finomra vágott petrezselyemmel, kevés zsemlemorzsával és (ha kell) liszttel. 15-20 percig állni hagyjuk, majd galuskákat szaggatunk, és forró sós vízben vagy magában a levesben kifőzzük.

Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, 2 ek étolaj, 4 dkg liszt, fokhagyma, só, bors, köménymag (őrölt), majoránna

Elkészítése:
A cikkekre, majd laskásra vágott kelkáposztát forrásban lévő sós vízben feltesszük főzni, a kockára vágott burgonyával, őrölt köménnyel, majoránnával, és a zúzott fokhagyma felével együtt. A lisztből, olajból világos rántást készítünk, hozzáadjuk a maradék péppé zúzott fokhagymát, hideg vízzel felengedjük, és jól elkeverjük. Ha a kelkáposzta megfőtt, hozzáöntjük a rántást, és jól felforraljuk.
Őrölt borssal is fűszerezhetjük.

Roston sült hal
Hozzávalók:
dévér, keszeg, kárász, stb., étolaj, őrölt bors, só, néhány ágacska rozmaring és kakukkfű (lehet szárított és őrölt is)

Elkészítése:
A halakat megtisztítjuk, eltávolítjuk az uszonyokat, megmossuk, szárazra töröljük, és vékonyan bekenjük olajjal. Kívül-belül megsózzuk, és gyengén borsozzuk. 3-3 bevágást ejtünk mindkét oldalán, ebbe tesszük a rozmaringot és a kakukkfüvet.
Fél óráig pihentetjük, majd ropogósra sütjük.
Grillsütőben, olajozott rostélyra fektetve 10 perc alatt, parázs fölött 10-15 perc alatt, sütőben, kb. 200 fokon, 25-30 perc alatt készül el.

Göngyölt húsgombócok
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús (fele sertés, fele egyéb), 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt hús, juliennere vágva, 20 dkg savanyú uborka apróbb kockára vágva, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint, pirospaprika, 1-2 zsemlye, 1-2 tojás, 2 cs. bacon szalonna

Elkészítése:
A hozzávalókat a reszelt sajt felével és a beáztatott zsemlyékkel összekeverjük. Diónál kissé nagyobb gombócokat formálunk, és a gombócokat egy-egy fél szelet szalonnába göngyöljük. A gombócokat kikent tepsibe rakjuk, és a szalonna megpirulásáig sütjük.
Rászórjuk a megmaradt sajtot, majd a sütőbe visszarakva rápirítjuk. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
A keveréket ajánlatos kissé túlfűszerezni, hogy sütés után is kijöjjenek az ízek.

Dödölle
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 2-3 kanál liszt, 1 kanál zsír, kis fej hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 pohár tejföl, só

Elkészítése:
A krumplit annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Ha megfőtt, a vízében teljesen apróra törjük. Ekkor állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen.
Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.
Változat:
Szalonnát kis kockákra vágunk, kicsit átpirítjuk, tepsibe öntjük. Hagymakarikákat dobálunk bele, erre halmozzuk a masszából kis kupacokat.
Forró sütőben kb. 5 percig sütjük, kivéve a sütőből, meglocsoljuk a zsírral (esetleg meg is lehet benne forgatni).
Újabb 5 percnyi sütés után tejföllel tálaljuk.

Ropogós burgonya
Hozzávalók:
70 dkg apró szemű burgonya, só; a sütéséhez olaj

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben bő, forró olajba tesszük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpli-szemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk.
Mielőtt tálra rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután sózzuk meg.
Sült és rántott húsokhoz adhatjuk.

24 órás, vagy másnapos saláta
A receptet jó pár évvel ezelőtt szültem, mikor egy vendégfogadás után rengeteg elkészített fejes saláta maradt a hűtőben. Nejem rákérdezett, hogy mi legyen a maradék sorsa, én meg a kihajítás ellen szavaztam. Hozzávalók:
hagyományos salátalé, 3-4 fej saláta, 5-6 újhagyma zöldje, tartár Elkészítése:
A salátát - salátalé + saláta - hagyományos fűszerezéssel elkészítjük, és 24 óráig pihentetjük a hűtőben. Másnap kiszedjük a léből, alaposan kinyomkodjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük.
A hagyma zöldet felkarikázzuk, összekeverjük a felaprított salátával, és a sűrű tartárba belekeverjük.
1-2 óráig hagyjuk az ízeket összeérni.
Hideg sült húsok mellé kiváló!

Intelligens krémes
Hozzávalók:
15 dkg ráma, 20 dkg cukor, 8 tojás sárgája, 5 cs vaníliás cukor csipet só

Elkészítése:
Ezt kikeverjük. Belekerül még: 9 evőkanál liszt, 1 l tej, és a tojások habbá vert fehérjéje
Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, 10 percig erős, majd kb. fél óráig mérsékelt lángon sütjük.(Híg, mint a madártej, de semmi félelem!) Mire végzünk a sütéssel, alul-felül szilárd, a közepe meg krémes lesz!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.