Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 8.

2018.10.27

CSALÁDI RECEPTJEINK

Tyúkhúsleves
Nem szeretem a sápkóros bolti tyúkokat. Ha meglátom, máris elmegy az étvágyam a tyúkhúslevestől. Tápos helyett inkább a szemestakarmányon nőtt baromfi pártján állok. Nem könnyű, de azért megoldható feladat a beszerzése.

Hozzávalók:
1 egész tyúk, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér (felszeletelve), petrezselyemzöld, egész bors, 2-3 gerezd fokhagyma cérnatészta

Elkészítése:
4-5 literes fazékban, hideg vízben, feltesszük egészben vagy feldarabolva a tyúkot. Ha felforrt, akkor kerül bele az összes fűszer, zöldség.
Lassú tűzön kb. 2-2,5 óra alatt puhára fő, ekkor leszűrjük, cérnametéltet főzünk bele.
A főtt húst külön, paradicsom, vagy fokhagymamártással valamint krumplipürével tálaljuk.

Fokhagymamártás
A család kedvence. Franciska menyem hús helyett zöldségekkel fogyasztja. Szerinte mennyei. Aligha téved, ugyanis Rozi főzi. Hozzávalók: olaj, 2-3 evőkanál liszt, 3-5 gerezd fokhagyma, kevés tej, fél l tejföl, só

Elkészítés:
A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk vagy elkaparjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Kevéske húslevessel felengedjük, megsózzuk, hozzá adjuk előbb a tejet, majd a tejfölt és felfőzzük.
Ha túl sűrű, a levessel hígítjuk.
Természetesen nem csupán főtt tyúkhúshoz, hanem mindenféle főtt hús mellé adhatjuk.

Paradicsommártás egyszerűen
Ha egy mód van rá, házi paradicsomlét használjunk. Készítsünk egy jó vastag rántást, majd eresszük fel egy liternyi paradicsomlével. Sózzuk, ízesítsük cukorral, folyamatos kevergetés mellett (hajlamos lekapni) alaposan főzzük fel.
Ha gondolod, ízesítheted finomra reszelt hagymával is.

Krumplipüré 01.
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)

Töltött kelkáposzta
Elkészítés:
Egy nagy kelkáposztát forró sós vízzel leforrázunk, vagy pár percig főzzük. 1/2 kiló sült húst (lehet maradék is) megdarálunk, vele együtt egy tejbe áztatott és jól kinyomkodott vizes zsemlyét is. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott sült hagymával fűszerezzük, egy tojást és két evőkanálnyi tejfölt keverünk hozzá. A kelkáposzta leveleit vigyázva, hogy a torzsájáról le ne törjenek, belülről a keverékkel megkenjük. Cérnával körülkötözzük, hogy a levelek le ne váljanak. Tűzálló jénai, vagy agyagtálba tesszük, zsemlyemorzsával meghintjük és alá kb. 10 dkg olvasztott vajat öntünk. A sütőbe tesszük, és 1/2 óráig sütjük, közben többször megöntözzük tejföllel. Tálaláskor a fonalat levesszük, vigyázva, hogy szét ne essen, és előételnek, vagy leves és húsétel között amolyan köztes fogásként tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha kissé töményebbre akarod, hát mehet bele darált hústól kezdve sok más is, ha egy-egy belső levelet kivágsz belőle főzés után, netán még a közepét is, akkor nemcsak kenheted, hanem valóban töltheted is saját ízlésednek megfelelően.
Ráadásul a sütés végső fázisában a reszelt sajtot is elviseli!

Rakott pulykamell-szeletek gombamártással
Hozzávalók:
személyenként két szelet pulykamell, 1-1 gerezd fokhagyma, vaj, vagy Ráma, liszt és tojás a panírozáshoz, 2-3 dkg reszelt sajt, 2-3 gomba, tejföl, száraz fűszerkeverék csirkéhez

Elkészítés:
A pulykamellet előző este alaposan kiverjük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, másnap reggelig hűtőszekrényben tartjuk. Másnap egy jénai tálat alaposan kivajazunk, a hússzeleteket lisztbe majd tojásba forgatjuk, a tál aljára rakjuk. Meghintjük finomra zúzott fokhagymával, felszeletelt (én tojás szeletelőt használok) gombával, reszelt sajttal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejét reszelt sajttal elkevert tejföllel bevonjuk, majd kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Ha vajkockákat is szórunk a rétegek közé, akkor szaftosabb lesz.
Arra vigyázzunk, hogy a rétegek összvastagsága 10 cm-nél ne legyen több! Inkább 5-6 cm.
Míg sül, elkészítjük a mártást és krumplipürét.

Gombamártás
A rakott pulykamell-szeletek hűséges kísérője! Hozzávalók:
1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika

Elkészítés:
Két edényben készítjük! Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tűzön 10-15 percig forraljuk.
A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojás szeletelőt javaslom, úgy hogy a szeletelőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk. Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük.
A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük!
Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba.
Összeforraljuk.

Gyors édes túrógombóc
Hozzávalók: - A gombócokhoz:
1 l tej, 1 nagy bögre gríz, 3 csomag vaníliás cukor, 0,5 kg túró, 5-10 dkg cukor (ízlés szerint), csipet só, porcukor, tejföl, fahéj, ízlés szerint
A prézlihez:
zsemlemorzsa. kb. 1 dl olaj, 5-10 dkg cukor

Elkészítés:
A tejet egy lábosba öntöm, és pici sóval felteszem főni. Ha már meleg, beleteszem a grízt és állandó kevergetés mellett sűrűre főzőm. Akkor jó, ha a ragacsos, grízes keverék kezd elválni az edény falától kevergetés közben. Ezután kicsit hűlni hagyom, majd még melegen beleteszem a cukrot és a vaníliáscukrot és hozzákeverem a túrót. Utána kihűtöm és 1 órára hűtőbe teszem.
A prézlit hagyományos módon elkészítem: egy serpenyőben, olajon világosbarnára pirítom a morzsát, majd a cukorral 1-2 percig együtt pirítom.
A kihűlt túróból gombócokat formálok és megforgatom őket a prézliben.
Fahéjas tejföllel tálalom.
Megjegyzés:
Tojás nem kell bele, akár 2-3 nappal korábban is elkészíthető, a túró jól eláll a hűtőben.
Elkészítési idő: kb. 40 perc (+ hűtés)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.