Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 9.

2018.11.03

CSALÁDI RECEPTJEINK

Frankfurti leves
Elkészítése:
Nem kell nagy feneket keríteni ennek a levesnek! A kelkáposztát négybe vágod, kikanyarítod a torzsáját, aztán laskára vágod. Mehet a fazékba. Ízlésednek megfelelő mennyiségben teszel bele őrölt köményt, finomra kapart fokhagymát és majorannát. Sózod, borsozod, felöntöd annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd meghámozol és kockára vágsz 4-5 krumplit, és az egészet összekevered. Fél fövésben tehetsz bele felkarikázott főzőkolbászt, vagy a fövés vége felé bőrétől megszabadított, félbe vágott virslit. Ha minden összefőtt, utóízesíted, de ha nem érzed a fokhagyma ízét, a paprikás rántásba beletehetsz egy elkapart gerezd fokhagymát, és összefőzöd.

Erdélyi módra készült káposztás csülök
Hozzávalók: 2 db nyers csülök, 80 dkg savanyúkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt (finom), 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk köménymag, 3-4 evőkanál olaj, só

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük. A csülköket megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg a teteje kérges nem lesz.
Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk vele. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk.
A közben megpuhult csülökhúst a tálból kivesszük, a lét kimentjük, helyébe tesszük a káposztát, a káposzta tetejére helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával.

Krumpliágyon sült gyümölcsös csirke
Hozzávalók
1 csirke, só, bors, vegeta, majoránna, granulált fokhagyma, 2-3 féle idénygyümölcs, 8-10 közepes méretű krumpli, előző sütésekből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése:
A krumplikat meghámozzuk és 1/2 centis karikákra vágjuk. A csirkét kívül-belül fűszerezzük és megtöltjük a hámozott, darabolt gyümölcsökkel. A Római tál aljára töltjük a pecsenyezsírt, erre rétegezzük a krumplit, minden sort külön-külön sózva, fűszerezve. A csirkét a krumpliréteg tetejére tesszük, olajjal megöntözzük, majd az edényt 2 dl vízzel felöntjük.
Hideg sütőbe tesszük, és kb. másfél óráig sütjük.
Időnként saját zsírjával locsolgatjuk, és készre pirítjuk.
Köretnek a velesűlt krumplit adjuk, savanyúság helyett kompóttal és a megsült gyümölcsökkel tálaljuk.

Gránátos kocka, alias, grenadírmars
Hozzávalók:
1 adag kockatészta, 2-3 evőkanál olaj, 1 fej reszelt hagyma, vagy vöröshagymakrém, 50 dkg burgonya, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott kanál pirospaprika Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát a vékonyra szeletelt fokhagymával együtt beleforgatjuk, sóval, ha valaki szereti, borssal is ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás krumplit főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és hozzákeverjük a sós vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát. Néhány percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen szétessen, és szinte bevonja a tésztát.
Az sem baj, ha az alja egy kicsit odapirul.
Ecetes savanyúság (paprika, uborka) illik hozzá.

Vöröshagymakrém
Hozzávalók:
2 kg vöröshagyma, 20 dkg só, üvegenként 1 ek olaj

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, a sóval együtt leturmixoljuk, és üvegekbe töltjük. A tetejére 1-1 ek olajat öntünk, majd az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Használatakor vigyázzunk az ételek sózására!

Cukkínis lecsó
Hozzávalók 4-5 személyre: fél kg cukkíni, ugyanennyi paradicsom, 3-4 zöldpaprika, 20-25 dkg puha kolbász, 2-3 pár virsli, 2 nagyobb fej hagyma, 5-10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só Elkészítése:
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és megpirítjuk. A kolbászt kiszedjük és félretesszük. A kisült zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát is. A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, felszeleteljük, és kisebb darabokra vágjuk, a felnegyedelt paradicsommal együtt a lábosba tesszük. Sóval és pirospaprikával meghintjük és fedő alatt puhára pároljuk. Végül beletesszük az egész virsliket, a kisütött kolbászt, majd összemelegítjük. Friss kenyérrel érdemes fogyasztani.

Ananászos gyümölcskenyér Dia módra
Hozzávalók:- A tésztához:
20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz:
10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz:
1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj

Elkészítés:
A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!)
25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk. A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk.
Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CSALÁDI RECEPTJEINK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.